4 módszer – Szabaduljon meg a gyomorégéstől gyógyszerek nélkül!

8. december 2022 Zuzana Kucková Nezaradené

Gyomorégés – ezt a fogalmat szinte mindenki ismeri. A gyomorégés egy erős égést, akár fájdalmat jelent a gége környékén.

A gyomorsav visszaáramlik a szájüregbe, ami keserűség és a szájban lévő kellemetlen íz formájában nyilvánul meg. A gyomorégés meglehetősen gyakori probléma, amely időnként egy jó étkezés után szinte mindenkit meggyötör. A probléma az, amikor rendszeresen találkozik vele. Akkor jobban oda kell figyelnie.

Gyomorégés – hogyan keletkezik és mi történik akkor?

A gyomorégés oka az ún. reflux – a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe. Ez történik az ételek emésztése során, amikor nagy mennyiségű sav keletkezik.

A túl nagy mennyiségű sav tehet róla?

Sokan a gyomorégés esetén azt mondják, hogy „túl savasok“. Tényleg így van ez?

Csak egy bizonyos mértékig. A gyomornak savas környezetre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Nélküle nem tudná megemészteni a befogadott ételt és az a gyomorban maradna. A gyomorsav képződése az emésztéshez a gyomor alapvető funkciója. Nem számíthatunk ezért arra, hogy a gyomor más környezettel rendelkezzen, mint savas.

A gyomorégés akkor fordul elő, amikor a gyomorsav termelése egyszer és gyorsan megnő. Miért történik ez? Ennek több oka is van:

1. Az étel nem megfelelő összetétele

Ha a test egyszerre sok magas szénhidráttartalmú ételt fogad be, a gyomor túlzottan gyötrődik a lebontásuk miatt. Sok savat kell képeznie ahhoz, hogy meg tudja emészteni az ételt.

Ez gyakran olyan ételek után történik, amelyek a következő összetevőket tartalmazzák: majonéz, hagyma, túl fűszeres vagy csípős ételek, füstölt ételek. A gyomorégés a kelt tészták miatt is kialakulhat – bukta, kelt sütemények, lángos, pizza…

Ha magára ismert ebben a pontban, akkor mindenképp mellőzze az ilyen nehéz ételek fogyasztását, főleg az esti órákban.

2. A záróizom legyengülése

Előfordul, hogy a gyakori gyomorégés oka fiziológiai probléma, amikor a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom meggyengül, és nem illeszkedik megfelelően. Ebben az esetben a sav a gyomorból ezen a záróizmon keresztül magasabb helyzetbe juthat, egészen gégéig.

gyomoreges-terhesseg-alatt

3. Gyomorégés terhesség alatt

A jövendőbeli kismamák gyakran gyomorégésre panaszkodnak. Ez a probléma a terhesség után viszont eltűnik. A gyomorégés terhesség alatt a hasi üreg fokozott nyomása okozza.

4. Túlsúly

Amennyiben túlsúlyban szenved, nagy nyomás nehezedik a gyomorra, tehát a gyomorsavképződésre is.

5. Baktériumok a gyomorban

Egyes baktériumok gyomorgyengeséget okoznak, ami a gyomorégés egyik gyakori tünete. Ilyen baktériumok közé tartozik például a helicobacter pylori. Annak megállapításához, hogy szenved-e ettől a baktériumtól, tanácsos felkeresni egy gasztroenterológust, vagy házi tesztet végezni a helicobacter ellen. Ha bebizonyosodik a testben való jelenléte, kezelni kell.

 Gyomorégés – akut segítség

Abban a pillanatban, amikor gyomorégésben szenved, kipróbálhatja a következő házi receptek egyikét az égés elnyomására:

  • psyllium (útifű maghéj) – ebben az esetben azonban ne keverje össze a szokásos módon vízzel, hanem vegyen be egy kiskanálnyit, és igyon rá egy pohár vizet. Amint a psyllium áthalad a gégén, a sav felszívódik. Gyors megkönnyebbülésre kerül sor.
  • egy pohár víz citromlével vagy bio almaecettel – alapként szolgálnak a gyomorban, felgyorsítják az emésztést és elnyomják a fájdalmat
  • fokhagyma – rágjon meg egy egész fokhagymagerezdet akut fájdalom esetén
  • szegfűszeg – rágjon meg 2-3 szegfűszeget legalább néhány percig, majd köpje ki. A szegfűszeg rágása azonnali megkönnyebbülést hoz.
  • szódabikarbóna – valószínűleg a leghíresebb gyógyszer a gyomorégés ellen. Nem szabad azonban rendszeresen vagy hosszú ideig fogyasztani.

Gyomorégés – hogyan szabaduljunk meg tőle véglegesen?

Masticha active, chiosi masticha + S.boulardii

A gyomorégés oka a gyomor legyengülése. Ha a gyomor megfelelően működik, elegendő gyomorsavat termel rendszeresen, ezért nincs oka gyomorégésre. Ha azonban a gyomor hosszantartóan legyengült (akár diétával, akár baktériumokkal), célszerű meggyógyítani.

Az egészséges gyomor egyik leghatékonyabb természetes terápiája a híoszi masticha-kezelés. Ez a Híosz szigetről származó gyanta helyreállítja az egészséges környezetet a gyomorban, gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatást fejt ki. Nagyon sikeres volt olyan súlyos bakteriális betegségek megszűntetésében is, mint a Helicobacter pylori, amelynek nem kezelése gyomorfekélyhez vagy gyomorrákhoz is vezethet.

A helicobacter egyik első tünete a gyomorégés, ezért nem ésszerű figyelmen kívül hagyni ezeket az észrevétlen tüneteket.