Az utazók hasmenése – tanácsok nyaralóknak

28. július 2017 Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása, Hasmenés, utazás, Mastichával történő gyógyítás

Az utazók hasmenése a nyári időszakban a nyaralók leggyakoribb betegsége. Mindenkit érinthet, aki utazik – ez a táplálkozási stílus változása, de a hő hatása miatt is lehet.

Egy fehér pólós férfi és egy kék inges nő áll a reptér csarnokában, hasukat fogva, fájdalmas arckifejezéssel.

Egyes országok azonban kockázatosabbak, mint mások – például olyan forró egzotikus országok, mint Egyiptom, Tunézia, India vagy Törökország. Az utazók hasmenését okozó bakteriális fertőzés különösen azoknál az ételeknél és italoknál lehetséges, amelyekhez szervezetünk nem szokott hozzá.


Gyomorproblémák okai nyaralás alatt

Számos oka lehet annak, hogy a gyomorfájdalmak a nyaralókat érintik, és nem a helyieket. Ezek a következők lehetnek: a szervezet elégtelen immunitása az idegen környezettel szemben, nem megfelelő higiénia a nyaralás alatt, az időeltolódás miatti stressz vagy a fáradtság.

Mire kell figyeljünk oda a nyaralás alatt

Ha érzékenyebb a szervezeted, és hajlamosabb vagy az utazói gyomorpanaszokra, akkor különösen ügyelj a következő kockázati tényezőkre:

 • helyi csapvíz – részesítsétek előnyben a bolti palackozott vizet
 • egzotikus utcai ételek – egyetek inkább éttermekben vagy szállodákban
 • nyers, nem kellően hőkezelt élelmiszer – veszélyes baktériumok forrása lehet, ami lázzal járó gyulladásos hasmenést okoz, ezért ügyeljetek arra, hogy az elfogyasztott étel megfelelően hőkezelt legyen
 • élelmiszerek tárolásának módja – különösen korlátozott eltarthatósági idejű élelmiszereknél
 • helyi gyógyszerek – jobb, ha saját gyógyszereidet csomagold be a nyaraláshoz
 • higiénia – az alapos higiénia magában foglalja a rendszeres kézmosást (főleg étkezés előtt), a foghigiéniát, a fertőtlenítő és antibakteriális higiéniai kiegészítők használatát
 • kockázatos élelmiszerek főként a tojás, majonéz, fagylalt és a jég
Két nő áll a grillezett hús előtt. A rosszul elkészített hús lehet az egyik fő oka a nyaralás alatti hasmenésnek
A hasmenés és a gyomorpanaszok leggyakoribb oka a külföldi ételek

Mit tegyünk, ha az utazók hasmenése gyötör minket

A legtöbb ember számára az utazók hasmenése általában nem súlyos – egyszerűen bosszantó. Ha minden óvintézkedés ellenére az utazók hasmenése gyötör téged, nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel fenntartása. Ellenkező esetben fennáll a test gyors kiszáradásának és más hányingerrel kapcsolatos problémák veszélye.

Javasoljuk továbbá a szigorú diéta betartását. Ennek olyan élelmiszerekből kell állnia, mint: száraz pirítós / keksz, csirkehúsleves, rizs, banán.

Mindenekelőtt a zsíros és nehezen emészthető (állati zsírokat, tejtermékeket, húst) ételeket ki kell zárni.

Az utazók hasmenésének megelőzése

A külföldre utazók előszeretettel csomagolnak gyomorvédő gyógyszereket a nyaralásra, megelőző intézkedésként. Különösen népszerűek a következők:

 • Enterol – S. boulardii-t (probiotikus anyagot) tartalmaz
 • Masticha Active – Híoszi masti hát, Lactobacillus reuterii-t, Saccharomices boulardii-t (barátságos élesztő aktív kultúrája) és édesgyökért tartalmaz
 • Natura Biotika – ötféle rost erejét használja fel: akácrost, psyllium, orvosi hibiszkusz, vörös szil, vörösfenyő rost. Speciális rostfajták használatával aktívan befolyásolhatjuk immunitásunkat, koleszterinszintünket és az emésztőrendszer egészségét.
Két csomag Masticha Active női kezekben - 33 nap terápia.

Értékes információk az utazóktól, hogyan fogyasszuk a Masticha Active-ot:

 1. A Mastic Active-ot a nyaralás teljes ideje alatt érdemes megelőzően fogyasztani (a S. Boulardii képes magához kötni a vízből vagy élelmiszerből vett ellenséges kórokozókat) naponta legalább kétszer, 2 kapszula (reggel, este).
 2. Utazás előtt legalább 3 nappal érdemes elkezdeni a Masticha Active fogyasztását.