fbpx

A Crohn-betegség krónikus megbetegedés ugyan, de tünetei helyes étrenddel enyhe vagy akár tünetmentes szinten is tarthatóak. Cikkünkben a Crohn-betegség tüneteivel, illetve a megbetegedés esetén alkalmazandó diétával foglalkozunk majd.

Mi a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedése. A megbetegedés során érintett lehet az emésztőrendszer bármely területe, leggyakrabban a vastag- és vékonybél érintettek. A gyulladás sokszor a vékony- és vastagbél határán alakul ki.

A betegség nagyon sok esetben összekeverhető a fekélyes vastagbélgyulladással. Sok esetben maguk a szakorvosok is nehezen tesznek különbséget a két megbetegedés között. A fekélyes vastagbélgyulladás szintén a belek gyulladásos megbetegedése, nagyon hasonló tünetekkel rendelkezik mint a Crohn-betegség.

Érdekesség, hogy a Crohn-betegség már viszonylag korai életkorban – általában 15-25 év között- jelenik meg. Európában közel egy millió ember érintett a betegségben, ám ez a szám az utóbbi éveben rohamosan növekszik.

Melyek a betegség tünetei?

A betegség tünetei a következőek:

  • hosszantartó hasmenés – a gyulladással sújtott belek rossz működésére utal. A betegség gyakori tünete a vizes, híg széklet, mely naponta többször is jelentkezik.
  • hasi fájdalom (általában a has jobb oldalán)
  • erős fáradtságérzet
  • a végbelet érintő vérzés
  • súlyvesztés (a szervezet így reagál a tápanyagok rossz felszívódására és a fájdalom okozta étvágytalanságra)
  • étkezés után fellépő gyomorgörcs
  • térdfájdalom és bőrproblémák
  • láz, gyors pulzus
  • vérszegénység.

A Crohn-betegség diagnosztizálása

Amennyiben a fenti tünetek hosszabb ideje fennállnak, speciális vizsgálatokat végeznek el a pácienseken. A vizsgálatok során ellenőrzik a vérképet, s nagyon gyakran vérszegénységet állapítanak meg (vashiány).

A páciensektől vett székletminta gyakran fehérvérsejteket tartalmaz, melyek a belekben eluralkodott gyulladásra utalnak. A székletminta vizsgálata során a szakorvos megvizsgálja, hogy nincs-e jelen más baktérium is, mint pl. a helicobacter pylori a gyomorban. A diagnosztizálás során nagyon fontos más betegségek kizárására.

A vizsgálatok közül a pontos diagnózis felállítása érdekében nagyon jelentős a kolonoszkópia, illetve biopszia elvégzése céljából ajánlott a végbélből is mintát venni.

 

Crohn-betegség – tartós betegség?

Crohn-betegségA Crohn-betegség krónikus megbetegedésként van számon tartva, melyből nem lehet kigyógyulni. A betegségnek különböző fázisait különböztetjük meg:

Relapszus – a betegség legfőbb tünetei a fájdalom, görcsök, végbél vérzése

Remisszió – a betegség kontroll alatt van tartva, a tünetek el vannak nyomva, a beteg jól érzi magát a bőrében.

 

A Crohn-betegség kezelésének fő célja, hogy a remissziós szakaszban eltöltött idő minél hosszabb legyen. Ebben a szakaszban ugyanis a beteg nem tapasztal kellemetlen tüneteket, sikeresen kezeli a betegséggel járó kellemetlenségeket és képes normális életet élni nagyobb fájdalom nélkül.

 

A Crohn-betegség során alkalmazott gyógyszerek elnyomják a bél nyálkahártyájának gyulladását és csökkentik a betegség egyéb tüneteit (legyen szó vérzésről, fájdalomról vagy hasmenésről). 

A Crohn-betegség során alkalmazott gyógyszerek helyes dózisának beállítása sok időt vehet igénybe. Minden emberi szervezet individuális alapon működik, ezért az orvosoknak nagy figyelmmel kell kísérniük, hogyan reagál a páciensek szervezet az előírt kezelésre.

 

A Crohn-betegség során alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak:

  • Kortikoszteroidok – elsősorban a pednizon – a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamatokat befolyásolja. A szervezet immunis reakcióit nyomja el. Elsősorban a relapszus időszakban játszik fontos szerepet, amikoris a páciens szempontjából a legfontosabb feladat, hogy minél rövidebb idő alatt kontroll alá tudják helyezni a  gyulladást.
  • Aminoszalicilátok – szulfaszalazin, meszalazin, olszalazin es balszalazid. Orálisan vagy végbélen keresztül kerülnek beadásra. Az enyhébb és közepesen súlyos Crohn betegek terápiájaként alkalmazzák.
  • immunomodulátorok – azoknál a pácienseknél alkalmazzák őket, akiknél más gyógyszerek nem hoztak sikert a kezelésben, akiknél a relapszus fázisai gyakoriak. Ezek a gyógyszerek blokkolják a szervezet természetes immunválaszait, melyek célja vagy kontroll alatt tartani a gyulladást vagy megakadályozni a gyulladás újonnali  kialakulását.

 

A páciensek 2/3-a a betegség lefolyása alatt sebészi beavatkozásnak is alá veti magát. A beavatkozás során a bél egy része, mely erősen érintett a betegség által, eltávolításra kerül. Az operáció akkor is szükséges, amikor a belekben gennyes tályog található.

 

Ha a beteg gyógyszereit helyesen állítják be, a relapszus fázisa a beteg a további élete során elkerülhető. Ha a relapszus mégis előfordulna, rövid lefolyású és a páciens könnyedén kezelni tudja.

Sok páciens esetében a remisszió fázisa egy egész életen át fenntartható helyes étrend és megfelelő gyógyszeres kezelés betartása mellett.

Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, következetesen be kell tartani a Crohn-betegség során javasolt étkezési tanácsokat.

Étkezés Crohn-betegség során – milyen diétát alkalmazzunk?

A megfelelő gyógyszeres kelezés mellett nagyon fontos a speciális étrend betartása is. Az étrend alkalmazása biztosítja azt, hogy a betegség remissziós fázisai hosszú távon kitartanak.

 

A Crohn-betegség során alkalmazott diéta fő célja még az is, hogy az étkezés során a páciens megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson. A tápanyagok felszívódása a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamatok hatására jelentősen meggyengült, ami problémát okozhat az immunitás és a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitele során.

 

Az étkezés alapját a proteinek (fehérjék) kell, hogy adják – óvatosnak kell lenni a hússal, mely nehezen emészthető. Megfelelő tápanyagforrásnak számítanak a halak, a tenger gyümölcsei és a házi tojás is. Ajánlott még a fehér rizs fogyasztása is.

 

A gyümölcsök közül a banán, az avokádó és a papaja fogyasztása tanácsos.

 

A zöldségek a Crohn-betegségben szenvedők gyomrát gyakran ingerelik, felfúvódást és fájdalmat okozva a pácienseknek. Ezért ajánlatos egyénileg kis mennyiséggel leteszteni, kinek melyik zöldség okoz problémát.

 

Tejtermékek : nagyon gyakori a Crohn-betegek körében a laktóz intolerancia is, ezért ajánlott a tejtermékek teljeskörű elhagyása (preventív okokból). Tanácsos ezeket laktózmentes termékekkel kiváltani.

 

Rostok – az emésztőrendszer helyes működéséhez nélkülözhetetlenek a rostok. A Crohn betegek számára a nagy mértékű gyümölcs- és zöldségfogyasztása káros lehet. A rostok bevitele során ügyelni kell azok kis mértékű bevitelére, ehhez speciális termékek fogyasztása ajánlott. Ajánlott például a pszillium használata, mely nagyon pozitív eredményeket hoz az emésztési problémákkal küzdő betegek körében.

 

Mi kerülendő a Crohn-diéta során?

  • zsíros és fűszeres ételek
  • kávé
  • édesség – csokoládé, kakaó, gyors cukrok (sütemények, édes üdítőitalok)
  • kizárandóak az édesítőszerek
  • alkohol
  • konzervek, félkész termékek
  • diófélék, magok.

 

Crohn-betegség étrendje – tartsa be a következő szabályokat:

  • Fontos a napi folyadékbevitel betartása – a helyes folyadékbevitel segíti a táplálék áramlását a belekben és azok gyorsabb távozását.
  • Étkezés során fontos a kisebb adagok gyakoribb fogyasztása (étkezzen naponta 5-6x, két étkezés között tartson 2-3 óra szünetet). Így csökken a széklet mennyisége, melyet a szervezetnek ki kell választania.

 

Hioszi masticha alkalmazása Crohn-betegség esetén

mastic

Azoknál a Crohn-betegséggel küszködő pácienseknél, akik a betegségük során hioszi mastichát alkalmaztak, megfigyelhető volt, hogy a remissziós fázisok (a tünetmentes, fájdalommentes időszakok) hosszabb ideig tartottak. A hioszi masticha gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mely segíthet a Crohn-betegségben szenvedőknek.

A Masticha Active hosszútávú alkalmazása javasolt a Crohn betegek számára.

 

A fent feltüntetett elvek és a megfelelő gyógyszeres kezelés betartása mellett Önnek is sikerülhet kordában tartani ezt a krónikus, kellemetlen betegséget.

0