Örökölhető a Crohn-betegség?

13. február 2021 Zuzana Kucková Crohn betegség gyógyítása

A Crohn-betegség az emésztőrendszer gyulladásos betegsége.

A krónikus gyulladás leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszában fordul elő, a vastagbél kezdete előtt. Ez azonban befolyásolhatja az emésztőrendszer bármely részét. Mi a Crohn-betegség oka és mennyire hibás érte a genetika?

tráviaca sústava

Crohn-betegség a világban

Crohn-betegség egy amerikai gasztroenterológusról kapta a nevét, aki 1932-ben több páciensnél is diagnosztizálta a betegséget. A gyulladásos bélbetegségről azonban már a 17. században írtak, tehát a Crohn-betegség már nagyon régóta kíséri az emberiséget. Ennek ellenére nem sokat tudunk róla még így sem. A legfrissebb eredmények szerint ez egy olyan betegség, amely főleg a fejlett országokat érinti. Míg Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában ritka, Észak-Amerikában és Európában ezer emberből három szenved ebben a betegségben.

A Crohn-betegség okai

Sajnos máig  nem világos, mi áll ennek a betegségnek a hátterében. Valószínűleg több tényező kombinációja. Okozhatják a bakteriális hatások és a gyenge immunrendszer, de az életmód és különösen az étkezési szokások is felelősek érte. Ez utóbbi tényezőre különösen felhívja a figyelmet, hogy a betegség sokkal gyakoribb a fejlett országokban. Előfordulása valószínűleg összefügg az e területekre jellemző ételek összetételeivel, azaz a finomított cukorral, stabilizátorokkal vagy zsírban gazdag étrenddel. Ezért a Crohn-betegség esetén gyakran diétát javasolnak.

A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy még a fent említett tényezők kombinációja sem vezet feltétlenül a betegség kialakulásához.

Ha azonban ezek a tényezők genetikai hajlammal párosulnak az emberi testben, akkor nagyon valószínű, hogy Crohn-betegség alakul ki.

A Crohn-betegség öröklése

Crohnova choroba - je dedičná?
Crohn-betegség – örökölhető?

Bár a Crohn-betegség pontos okai máig nem ismertek, szinte biztos, hogy genetikailag meghatározott betegség. A diagnosztizált betegek családjában legtöbb esetben előfordult a Crohn-betegség. Akár négyszer nagyobb a Crohn-betegség előfordulásának valószínűsége olyan párok gyermekeinél, ahol a betegség már előfordult mindkét szülő családjában. Szerencsére a Crohn-betegség a terhességet nem befolyásolja negatívan. A komplikációk valószínűsége ugyanolyan a Crohn-betegségben szenvedőknél, mint az egészséges nőknél. Ennek a betegségnek az öröklődését az a tény is jelzi, hogy egyik oka a veleszületett gyenge immunrendszer is lehet. Nagyon gyakran a Crohn-betegségben szenvedő betegeknél diagnosztizálták a citokin szekréció károsodását, amely befolyásolja a test megfelelő immunválaszát. Szerepet játszhatnak azok a gének is, amelyek gyengítik a test invazív baktériumok eltávolítására való képességét.

Van-e hatékony megelőzés a Crohn-betegség ellen?

Nem világos, hogy mekkora szerepet játszik benne az életmód, az étkezési szokások vagy a környezet, amelyben mozgunk. Abban az időben, amikor még nem tudjuk pontosan meghatározni a Crohn-betegség okát, nehéz egyértelmű megelőzést találni. Szerencsére számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek csökkenthetik a betegség kockázatát, vagy megkönnyítik annak folyamatát és kezelését. Nagyon fontos az egészséges bélkörnyezet biztosítása a testben és a bél mikroflóra támogatása. A Híoszi masticha segíthet mindezzel.

A masticha és a használata a Crohn-betegség esetén számos tudományos kutatás és tanulmány tárgyát képezte. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokat mutattak ki ezzel a gyógyító gyantával, és egyúttal jelentős javulást tapasztaltak azon betegek állapotán, akik Híoszi mastichát fogyasztottak. Ez a táplálékkiegészítő tehát hasznos és jótékony hatású segítség lehet számos emésztőrendszeri probléma esetén, például nemcsak a Crohn-betegségnél, hanem például a helicobacter pylori fertőzés, gyomorégés, gyomorfekély és még sok más esetében is.