Étrend hasmenés esetén – 5 egyszerű tipp

10. március 2020 Zuzana Kucková Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása, Hasmenés, utazás

A hasmenés gyakori és általában rövid ideig tartó emésztőrendszert érintő probléma. Főbb tünetei közé tartoznak a gyakori, híg széklet (min. naponta 3x előforduló) és a gyomorgörcsök. Elhúzódó hasmenés esetén fáradság, esetenként hőemelkedés is kísérheti. Az esetek nagy többségében a hasmenés a szervezet rossz összetételű étkezésére adott reakciója, de gyakran előfordul utazás során illetve stressz hatására is. Vírusos hasmenés is kialakulhat fertőzés következtében, melynek egyik tünete a hasmenés mellett a hányás.

Ako liečiť hnačku?

Ebben a cikkben pár jótanáccsal szolgálunk Önnek, mit érdemes fogyasztani és mit nem hasmenés ellen, és milyen hasmenés étrendet érdemes alkalmazni.

Szükséges a hasmenés azonnali kezelése?

A hasmenéses megbetegedések általában nem tartanak sokáig. Az esetek többségében a hasmenés tünetei pár nap elteltével enyhülnek. Ám bizonyos esetekben érdemes felettébb elővigyázatosnak lenni.

Milyen esetben érdemes orvosi segítséget kérni?

  • Amennyiben a hasmenés több mint két napja tart – a szervezet kiszáradása és a szervek leállása fenyeget.
  • Amennyiben szokatlan ételt evett – a hasmenés ételmérgezés jele is lehet, amelyet gyógyszeres kezeléssel szükséges orvosolni.
  • Amennyiben rizikós csoportba tartozik – azaz 70 év feletti
  • Gyermekek esetén – a gyerekek szervezete képes nagyon gyorsan kiszáradni, így a hasmenés által legyengült szervezet nagy veszélyt rejthet a gyerekek esetében. Ebben az esetben mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, aki rehidratáló oldat alkalmazását és egyéb kezelést javasolhat.

Az utazás során fellépő hasmenés a hasmenés egy külön fajtája.  Ez a típusú hasmenés elsősorban exotikus országokba történő utazás, kirándulás során lép fel, ahol ki vagyunk téve a helyi étkezési szokásoknak és klimatikus állapotoknak, melyekre a szervezetünk nincs felkészülve. A hasmenés oka külföldön sokminden lehet. Külföldi utazás során ezért tanácsos kerülni a csapvíz fogyasztását és a nyers ételek illetve kevésbé hőkezelt ételek fogyasztását. Érdemes figyelni továbbá a megfelelő higiéniás szabályok betartására – a gyakori és szakszerű kézmosásra, kerülni az utcai árusok, ún. streedfoodok kínálatát.

Hasmenés esetén a következő diéta betartása ajánlott

Az emésztési problémák a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartoznak. Az emberek napi szinten keresnek fel bennünket gasztritisszel, helikobakter pylorival kapcsolatos tanácsokért. Ugyanilyen gyakori emésztési probléma a hasmenés is. Ezért összegyűjtöttünk Önöknek 5 megbízható tanácsot és tippet, melyeket érdemes hasmenés ellen alkalmazni.

  • Csodás páros – sárgarépa és banán – azon vitamnok, melyek ezekben az élelmiszerekben megtalálhatóak, megfelelően pótolják a hasmenés során elvesztett tápanyagokat. A banán fontos káliumforrás, míg a sárgarépa rostokban gazdag. Fogyasztásuk elsősorban nyersen ajánlott, de akár hőkezelve is elkészíthetőek – pl. egy finom sárgarrépa leves formájában (természetesen tejföl és erős fűszerezés mellőzése szükséges). A hasmenés során tanácsos mellőzni a tejtermékek mindennemű fogyasztását (legyen szó joghurtról, vajkrémről…)
Strava pri hnačke
Étrend hasmenés esetén
  • Nagyanyáink tanácsai – a bevált diétás receptek közé tartoznak olyanok is, melyek a nem túl egészséges kategóriába sorolhatók – a hideg kóla vagy egy kupica házipálinka segíteni szokott hasmenés esetén. Természetesen, ezek a tippek a felnőttekre vonatkoznak, gyerekeknél kerüljük őket. 🙂
  • Megfelelő folyadék fogyasztása – a rendszeres folyadékbevitel elengedhetetlen akkor is, ha azt érzi, minden, amit megiszik, ki is jön azonnal. A szervezet dehidratálásának elkerülése érdekében fontos a rendszeres folyadékbevitel. Hasmenés esetén tanácsos magnézium tartalmú ásványvizek vagy citromos víz fogyaztása. Nyugtató hatású lehet az emésztőrendszerre a fekete tea is.
  • Emelje meg a keményítő bevitelt – a hasmenés megállítása érdekében tanácsos olyan széklet keményítő ételek fogyasztása, melyek magas keményítő tartalommal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a rizs vagy a burgonya is. Magas keményítő tartalmú a búza vagy az árpa is. Segíthet a kétszersült vagy a sovány húsok fogyasztása.
Strava pri hnačke
Étrend hasmenés esetén
  • Probiotikumok – már a hasmenés kezdetén érdemes őket bevetni. Az élő mikroorganizmusok segítik pótolni az emésztőrendszer számára fontos baktériumokat, melyek rövid időn belül segítenek egyensúlyt teremteni az emésztőrendszerben és meggátolják az ellenséges baktrériumok elszaporodását. Probiotikum alkalmazásával a hasmenés jelentősen csökken. A piacon jelenleg nagyon sok jóminőségű probiotikus készítmény található. Az élő mikroorganizmusok bizonyos egyedi törzseit mi is alkalmaztuk a Masticha Active termékünkben.

Hasmenés kezeléze

Hasmenés alatt és pár nappal a tünetek elmúlta után ajánlott kerülni a következő élelmiszereket : barack, szilva, káposzta, kelbimbó, tejtermékek, hüvelyesek, cukros üdítők.

Ha a hasmenés a tanácsok betartása mellett több mint két napja fennáll, vagy egyéb tünetek is társultak mellé mint hányás vagy fáradság, tanácsos orvoshoz fordulni. A krónikus hasmenés más megbetegedés tünete is lehet, mint pl. élelmiszer allergia, Crohn-betegség vagy endokrinológiai (pajzsmirigy) megbetegedés.

Legyen óvatos, ne becsülje le ezt az emésztőrendszert érintő problémát sem.