A gyomorégés tünetei

A gyomorégés annak a következménye, hogy az emésztőnedvek a gyomorból feltörnek a nyelőcsőbe, amely nem alkalmazkodott a gyomorsavak feldolgozásához, így a szervezetünknek kellemetlen érzésekkel kell megküzdenie. Ez a folyamat megnyilvánulhat nyomás, vagy fájdalom formájában, ami a mellkastól a hasüregig terjedhet. Gyomorégés esetén előfordulhatnak böfögéssel, rosszulléttel és felfúvódással kapcsolatos gondok is.

Pálenie záhy - liečba
Gyomorégés – kezelés

A gyomorégés okai

A gyomorégést leggyakrabban rossz emésztés, illetve a nehezen emészthető ételek túlzott fogyasztása okozza. Gyomorégést előidéző élelmiszerek közé sorolhatók: a fűszeres, zsíros és savanyú ételek, csokoládé, édes péksütemények, citrusfélék, paradicsom, némely szárított élelmiszer, mentol, alkohol, koffeintartalmú italok és szénsavas üdítők. Gyakran jelentkezhet terhesség alatt is.

A gyomorégést azonban gyakran a nem megfelelő étkezési szokások okozzák. Negatív hatással lehet emésztésünkre, ha nem tartjuk be az egészséges étkezés következő alapelveit:

  • az étel alapos megrágása
  • habzsolás elkerülése
  • kis adagok fogyasztása
  • bő vízfogyasztás (cukormentes italok)
  • késő esti étkezés elkerülése
  • ne feküdjünk le közvetlenül evés után

Mi segít gyomorégés esetén?

Ha gyakrabban kínozza a gyomorégés  – hetente többször is, és nem csak egyes nem kívánatos ételek fogyasztásának következményeként, érdemes átfogóbban megvizsgálni ezt a problémát.. 

A gyakori gyomorégés oka lehet a gyomorban megtelepedett  helicobacter pylori fertőzés is. Ez a baktérium sok gyomorproblémát okoz, amelyek akár gyomorfekélyhez, vagy gyomorrákhoz vezethetnek. 

Mielőtt megfelelő gyógyszert kezd keresni a gyomorégésre, derítse ki, nem szenved-e az említett fertőzésben. A helicobacter pylori baktérium jelenlétét megállapíthatja a helicobacter otthoni teszt segítségével is. 

Gyomorégés – hogy szabaduljunk meg tőle?

Az alapvető válasz arra, hogy hogyan szabaduljunk meg a gyomorégéstől, az, hogy változtassunk az étkezési szokásainkon. 

Ha a gyomorégés csak konkrét ételek után jelentkezik, ezeket egyértelműen ki kell hagyni az étlapról. 

Azt ajánljuk, hogy kisebb adag ételt egyen egyszerre, hogy a gyomor ne teljen meg – ha csak félig lakik jól, az ételt könnyebben és gyorsabban megemésztjük. 

Elsősegély gyomorégés esetén

Akut gyomorégés esetén elsősegélyként azt ajánljuk, hogy használjon vízben oldódó rostot, pl. psylliumot ajánlunk. Ebben az esetben azonban ne oldja fel a vízben, hanem fogyasszon közvetlenül egy teáskanálnyi port és igyon rá 2 dl nem hűtött tiszta vizet.

A psyllium segít az akut gyomorégés és a reflux esetén. A jó minőségű psyllium a Natura Biotika rostos komplexum alkotóeleme.

A psyllium fogyasztását nemcsak gyomorégés esetén ajánljuk, hanem mindennapi táplálék-kiegészítőként is. A psylliumot fél órával a masticha vagy más gyógyszerek után-ellőt vegye be.

Az egészségesebb étkezés vagy a könnyebb ételek előnyben részesítése mellett ajánljuk, hogy az étlapra kerüljenek fel a gyomor és az emésztés segítését szolgáló táplálék-kiegészítők is.

Állapítsa meg a problémái okait – tesztelje a helicobacter pylori jelenlétét a szervezetében

A gyomorégést a gyomorban megtelepedett Helicobacter pylori baktérium is okozhatja.

A Helicobacter pylori teszt megbízható diagnosztikai módszer. Otthon, kényelmesen végezheti el. Minél előbb megállapítja a diagnózist, annál hamarabb elkezdheti a kezelést.

A Helicobacter tesztet ajándékként is megkaphatja, ha Masticha Active terméket vásárol. A Masticha Active híoszi mastichát tartalmazó természetes táplálék-kiegészítő. A híoszi masticha hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Más betegségben szenved?

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch
Crohn betegség gyógyítása

Crohn betegség

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely…

Zuzana Kucková
5. április 2016
Egyéb cikkek