fbpx

A gyomorfekély csak az egyik formája a peptikus fekélyeknek, amelyeka gyomron kívül még előfordulhatnaka nyombél, nyelőcső ésa Meckel-divertikulum területén. Peptikus fekély leggyakrabban a nyombélben alakul ki (nyombélfekély), azonban a hétköznapi kommunikáció során a gyomorfekély kifejezést használják, mint szinonimát, az összes peptikus fekélybetegség jelölésére. Annak érdekében, hogy cikkünket a lehető legközelebb hozzuk az olvasóinkhoz, mi is tartjuk magunkat a gyomorfekély kifejezéshez.

 

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély már fentebbis említett területeket: gyomrot, nyombelet, nyelőcsövetés a Meckel-diverkulum környékét érintőgyulladásos betegség. Az esetek túlnyomórészében a gyomorfekélyek a Helicobacter pylori baktérium általi fertőzés következményeként jönnek létre a szervezetben, melynek kezeletlensége akár gyomorrák kialakulásához is vezethet. Ám önmagában a fekély is hordoz komoly veszélyeket abban az esetben, ha megreped és belső vérzést okoz a gyomorban, éppen ezért nagyon fontos minden gyomorproblémát, mint a gyomorfekély lehetséges tünetét megvizsgálni.

Gyomorfekély – tünetei

Mivel sok esetben a gyomorfekély a Helicobacter pylori fertőzés következményeként fejlődik ki a szervezetben, a gyomorfekély tünetei és a baktériumfertőzés tünetei gyakran nagyon hasonlóak. A legegyértelműbb aggodalomra okot adó jelek, melyek gyomorfekély meglétére utalnak:

  • hasfájdalom ételfogyasztás után (főként felső hasi területen – közvetlenül a mellkas alatt)
  • puffadás és teltségérzet
  • rosszullét és hányinger
  • fokozott nyáltermelődés
  • étvágytalanság
  • véres hányás
  • gyomorégés
– rothadó szagú széklet

Amennyiben ezek közül több tünetet is megfigyel 2 hétnél tovább húzódóidőszak alatt, sürgősen forduljon orvoshoz,vagy kezdjen el konkrét lépéseket tenni agyomor gyógyulása érdekében.  A 45 év feletti korosztály képviseli a legnagyobb rizikócsoportot.

Gyomorfekély – diagnosztizálás

A gyomorfekély jelenlétét általában gyomortükrözéssel igazolják. Egy olyan orvosi vizsgálatról van szó, aminek a során egy csövön keresztül a gyomorba vezetnek egy szondát, amivel megállapítják, hogy a gyomorban található-e fekély, hol helyezkedik el, mennyire súlyos az állapota. Abban az esetben, ha nem igazolódik a gyomorfekély megléte, a gyomortükrözéssel legalább kimutathatóegy esetleges gyulladás, vagy a helicobakterfertőzés, melynek hasonlótünetei vannak mint a gyomorfekélynek.

Gyomorfekély – kezelése

A gyomorfekély gyógyítása orvosiúton különböző antibiotikumok kombinációjával történik, melyeknek a feladata a fertőzés eltüntetése, a tünetek és panaszok csökkentése, a végsőcél pedig a fekélyek begyógyulása. Azonban ha a fekélyek valamelyike sérült, sebészi beavatkozásra van szükség a lehetséges gyomorvérzés meggátolására, mivel a vérzés akár a beteg halálát is okozhatja. Az antibiotikumos kezelés előtt és után tanácsos étrend-kiegészítőket is fogyasztani, melyek segítik az egészséges mikroflóra megőrzését a gyomorban, és odafigyelni a helyes étkezésre, hogy a jövőben ne ismétlődjenek meg a problémák.

MASTICHA TERMÉSZETES GYÓGYÍR A GYOMORFEKÉLYRE

A legjobb, nemcsak a Helicobacter pylori okozta gyomorproblémák ellen hatásos étrend-kiegészítők közé tartoznak a híoszi masticha termékek, amit Al Haballa professzor  tudományos tanulmánya is bizonyít.

A Híoszi masticha

egy természetes készítmény, erős gyulladáscsökkentő, gyógyhatásúésantibakteriális tulajdonságokkal. Ez az anyag a görög Híosz szigeten honos Pistacia Lentiscus fagyantája. A híoszi masticha (mastiha, mastika) kedvezőhatásait már az ókori görög orvosok is ismerték, akik gyomorfájdalom csillapítására, gyomorbántalmakra, emésztési nehézségek kezelésére, gyomorgörcsre, gyomorfekélyre ajánlották. A legutóbbi kutatások szerint a masticha használata már 2-3 hét leforgása alatt is képes gyógyítani a gyomorfekélyt.

További információ a híoszi masticháról

JAVASOLJUK

2xmasticha-teszt

2x Masticha Active, 100 db – ingyenes helicobacter teszt

Masticha Active – Probiotikummal dúsított kioszi masticha.

A saccharomyces boulardii probiotikus élesztőgombák elősegítik a masticha hatását a Helicobacter pylori elleni küzdelemben, a gyomorfekély gyogyításában,valamintsegítikmegelőzni az emésztési zavarokat és a bélproblémákat.

0