Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély gyulladásos betegség, amely a fenti területeket érinti: gyomor, tizenkettes bél, nyelőcső és a Meckel-divertikulum környéke. 

Ahogy azt az utóbbi évek kutatásai igazolják, a gyomorfekély az esetek túlnyomó többségében a helicobacter pylori baktérium által okozott fertőzés következtében alakul ki.

Ha nem kezelik a baktériumot, a helicobacter pylori fertőzés folyamata gyomorfekély kialakulásához vezethet, ami gyomorrákba is torkollhat. Maguk afekélyek a gyomorban azonban szintén veszélyt jelentenek, hiszen váratlanul megrepedhetnek és gyomorvérzést okozhatnak.

A megelőzés szempontjából ezért fontos, hogy figyeljünk minden gyomorproblémát, amely megjelenik, és vegyük figyelembe, hogy a gyomorfekély korai jelei lehetnek. Ha időben felfedjük őket, a gyógyulás jó eséllyel lehetséges. 

Gyomorfekély – tünetei

Žalúdočné vredy
Pri žalúdočných vredoch sa často objavujú silné bolesti brucha

Mivel a gyomorfekély a szervezetünkben gyakran a helicobacter pylori baktérium által okozott fertőzés következtében alakul ki, a szimptómák is nagyon hasonlóak. A legvilágosabb, a szervezetben jelenlévő gyomorfekélyre utaló jelek közé tartozik: 

  • hasfájás étkezéskor (különösen a gyomor felső részén – közvetlenül a mellkas alatt)
  • felfúvódás és teltségérzet
  • rosszullét és hányinger
  • fokozott nyálképződés
  • étvágytalanság
  • vér hányása
  • reflux – gyomorégés
  • rothadásszagú széklet

Ha több ilyen szimptómát figyel meg magán több, mint 2 hétig, menjen orvoshoz és tegyen lépéseket a gyomra gyógyításához. Különösen rizikós csoport a 45 év felettiek csoportja.

Gyomorfekély – diagnosztizálás

A gyomorfekély előfordulását rendszerint gasztroszkópiával igazolják. Ez egy olyan orvosi vizsgálat, amelynek során szondát vezetnek le a gyomrába. Ennek a segítségével állapítják meg a gyomorfekély jelenlétét, elhelyezkedését és súlyosságát. Amennyiben nem igazolódik a gyomorfekély jelenléte a szervezetben, a gasztroszkópiai vizsgálattal megállapítható legalább a gyomorhurut – gasztritisz vagy a helicobacter fertőzés.

Ha arra gyanakszik, hogy a gyomrában előfordul a helicobacter pylori baktérium, ellenőrizhető a helicobater házi teszttel is.

Gyomorfekély – kezelése

Ako sa tvorí žalúdočný vred v žalúdku
Postupná tvorba žalúdočného vredu

A gyomorfekély gyógyítása orvosiúton különböző antibiotikumok kombinációjával történik, melyeknek a feladata a fertőzés eltüntetése, a tünetek és panaszok csökkentése, a végsőcél pedig a fekélyek begyógyulása. Azonban ha a fekélyek valamelyike sérült, sebészi beavatkozásra van szükség a lehetséges gyomorvérzés meggátolására, mivel a vérzés akár a beteg halálát is okozhatja. Az antibiotikumos kezelés előtt és után tanácsos étrend-kiegészítőket is fogyasztani, melyek segítik az egészséges mikroflóra megőrzését a gyomorban, és odafigyelni a helyes étkezésre, hogy a jövőben ne ismétlődjenek meg a problémák.

Házi helicobacter teszt – nálunk kapható

A gyomorfekély gyakori okozója a Helicobacter pylori baktérium. A kutatások szerint a lakosság csaknem 30 %-a szenved  a Helicobacter fertőzéstől.

A helicobacter pylori jelenlétét kimutató házi tesztet megtalálja eshopunkban. Megbízható eredmény már 10 percen belül.

A Helicobacter tesztet ajándékként is megkaphatja, ha Masticha Active terméket vásárol. A Masticha Active hioszi mastichát tartalmazó természetes táplálék kiegészítő. A hioszi masticha hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Más betegségben szenved?

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch
Crohn betegség gyógyítása

Crohn betegség

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely…

Zuzana Kucková
5. április 2016
Egyéb cikkek