A helikobacter pylori tünetei és kezelése

8. december 2022 Zuzana Kucková Nezaradené

Haspuffadás érzése mellett folyton éhségérzete van. Bizonyos ételek fogyasztása után gyomorégést tapasztal, vagy böfögés kínozza. Néha a gyomor középső tájékán görcsök vagy gyomorkorgás jelentkezik. A széklete rendszertelen, és a hasmenés és a székrekedés nem ismeretlen fogalom Önnek.

Legyen őszinte, magára ismert? Ezek a tünetek csendes jelentések, melyeket a gyomra küld Önnek. Valami nincs rendben.

Önön kívül hasonló helikobakter pylori tüneteket tapasztal sok más felnőtt is, az emésztési problémák ugyanis a második leggyakoribb problémát jelentik (a daganatos megbetegedések után), mellyel a betegek orvoshoz fordulnak. A fent leírt tünetek a rossz összetételű étrend, a stressz, a hiányzó emésztőenzim rovására írhatóak. Alapos vizsgálatok elvégzése után azonban gyakran bebizonyosodik, hogy a helikobakter gyomor baktérium a tünetek kiváltója.

Helikobakter pylori – kezdeti tünetek

A h.pylori baktérium nem ritka. A helikobakter a felnőttek 40%-ában jelen van (a fejlődő országok esetében ez akár 90% is lehet). A helikobakter tünetei kezdetben nem feltűnőek és általános gyomorpanaszoknak tulajdonítják őket. A helikobakter az emberek 10%-a esetén viszont át tud alakulni erős gyulladásos megbetegedéssé, gyomorgyulladássá, mely gyomorfekélyhez vagy akár gyomorrákhoz is vezethet. Emellett bőrtüneteket is produkálhat.

A helikobakter kezdeti tünetei közé tartoznak:

 • felfúvódás, haspuffadás
 • gyomor környéki fájdalom – a gyomor középső részén bordaközi fájdalom
 • görcsök
 • gyomorégés
 • rossz emésztés

A helikobakter felismerése. Hogy tudom meg, fertőzött vagyok-e?

gasztroszkópiával

Amennyiben rendszeresen tapasztalja ezeket a tüneteket, érdemes utána járni, hogy Önben jelen van-e a baktérium. A helikobakter diagnosztizálása három módon történhet:

 • gasztroszkópiával – gyomorszonda segítségével. A vizsgálat elvégzéséhez fel kell keresnie a gasztroenterológusát. A gyomorszondás vizsgálat fájdalommentes, ám sokan kellemetlennek írják le. A szonda gyomorba történő bevezetése során a gyomorfalról apró mintát vesznek, melyet laboratóriumi vizsgálatra továbbküldenek. A vizsgálat előnye a pontosság, hátránya viszont a hosszabb várakozási idő.
 • Amennyiben gyorsabb megoldást szeretne, otthon elvégezhető helikobakter tesztet javasolunk Önnek. A teszt székletmintából lesz elvégezve, eredménye már kevesebb mint 10 perc alatt ismert. Az otthon elvégezhető helikobakter tesztek pontossága magas, megbízhatóságuk összehasonlítható az orvosi rendelőben elvégzett tesztek eredményével, és az elvégzésük nem invazív. Speciális üzletekben vagy az interneten is beszerezhetők.
helikobakter pylori teszt
 • Lehelet-teszt – teszt, mely a helikobakter pylori baktérium jelenlétét már a leheletből is kimutatja. Ezt a tesztet az erre specializálódott orvosi rendelőben tudja elvégezni.

A helikobakter felismerése kezdeti fázisban növeli a teljes gyógyulás esélyét. Amennyiben a helikobakter kezelése nem történik meg időben, az további szövődmények, mint például más betegségek kialakulásához vezethet – ilyenek lehetnek a peptikus fekélyek (gyomorfekélyeknek is nevezik). A helikobakter által okozott kezeletlen fertőzés a gyomorrák kialakulásának leggyakoribb oka.

Hogyan kerüljük el a helikobakter fertőzést

Ez a baktériális gyomorfertőzés az ún. piszkos kezek betegségei közé tartozik, ezért a fertőzés elkerülése érdekében szükséges a higiénés szabályok fokozott betartása :

 • alapos kézmosás mosdó használata után és étkezés előtt
 • evőeszközök cseréjének elkerülése, piszkos evőeszközök nem kerülhetnek használatba
 • alapos szájápolás

Szükséges kiemelni, hogy a helikobakter baktérium elterjedéséhez legyengült állapotban lévő gyomorra van szüksége. A gyomor legyengült állapotban akkor van, ha az étrendben a következő elemek vannak túlsúlyban :

 • fehér lisztből készült termékek – péksütemények, kalácsok
 • cukrok és magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek
 • egészségtelen zsírok – rántott ételek, margarinok, chips (ezek az élelmiszerek közvetlenül hozzájárulnak a rossz LDL koleszterin növeléséhez).

A gyomor normális működése csökken a gyomorsav csökkentő gyógyszerek, az ún. protonpumpa inhibítorai alkalmazása alatt is.

Helikobakter kezelés. Hogyan gyógyítják a h.pylorit?

Amennyiben a helikobakter jelenlétét a szervezetben igazoló teszt eredménye pozitív lett, ajánlott minél előbb elkezdeni a gyógykezelést. A h.pylori eltüntetése érdekében lehetőség nyílik a felsoroltak közül egy vagy több módszer kombinációját választani.

Antibiotikumos kezelés

antibiotikumos-kezels-

A h.pylori eradikációja érdekében kettő vagy három antibiotikum kombinációja gyomorsav termelést csökkentő gyógyszerek (ún. protonpumpa inhibítorai) használatával együtt javasolt. Ez a kezelés kb egy hétig tart. Ha nem ér el kellő hatást, az orvos más antibiotikum kombinációt ír elő vagy szekventált kezelést javasol. Ennél a típusú kezelésnél gyakran találkozhatunk antibiotikum által kiváltott mellékhatásokkal, illetve a páciens antibiotikum-ellenállásával. Az antibiotikumos kezelés alatt és legfőképpen utána szükséges a gyomor mikroflórájának a helyreállítása probiotikumokkal és megfelelő diétával.

Masticha – a természetes helikobakter gyilkos

Mondják, hogy a természetnek mindenre van orvossága, s ez ebben az agresszív baktérium esetében is érvényes. A helikobakter baktérium természetes úton történő kezelése során elsősorban azoknál a pácienseknél beszélhetünk pozitív változásról, akik a természetes gyógymód alkalmazását összekötötték az étrendjük módosításával. Individuális tapasztalatok kiemelik a koloid ezüst, az aloe vera, a brokkoli pozitív hatását.

masticha

Az ajánlott készítmények között gyakran találkozhatunk a híoszi mastichával is. Természetes gyantáról van szó, mely erős antibakteriális hatású. Pozitív hatásai a h.pylori eltávolítására már több tudományos tanulmánnyal bizonyítást nyertek. Több páciens megtapasztalta a baktérium szervezetből történő teljes eltűnését akkor is, amikor az előzetes antibiotikumos kezelés sikertelen volt. A kioszi masticha termékei speciális üzletekben vagy interneten is elérhetőek. A masticha.hu a híoszi masticha magyarországi forgalmazója. Ennek a természetes helikobakter kezelésnek a legnagyobb előnye, hogy mellékhatások nélküli.

A masticha használata ajánlott akkor is, amikor nem helikobakter fertőzés miatt, hanem más okból kifolyólag gyötrik gyomrunkat panaszok. Gyulladáscsökkentő és támogatja az emésztőrendszer helyes működését.

Az emésztési problémák megszüntetése érdekében a természetes vagy antibiotikumos kezelést szükséges összekötni a táplálkozási szokások módosításával. Érdemes kerülni a zsíros, túl fűszeres és rántott ételeket. Emésztési problémák esetén az étrend könnyen emészthető ételekből kellene, hogy álljon. Nem szabad elfeledkezni a friss zöldségekről, egészséges zsírokról (olívaolaj, diófélék) és kerülni az alkoholfogyasztást.