Emésztési problémák akut hasmenés

24. október 2015 Zuzana Kucková Hasmenés, utazás

Emésztési problémák, akut hasmenés, vagy lágy széklet – ezekkel a problémákkal időről időre mindenki találkozik, függetlenül kortól, az étel minőségétől, vagy egyéb tényezőktől. Rendszerint rövid ideig tartó problémáról van szó, amelyet a megfelelő eszközökkel sikerül megszüntetni az első két nap alatt.

Hnačka - prírodná liečba

A hasmenés jellemző tünete a napi többszöri (3 és több) lágy széklet. A széklet ebben az esetben híg, néha sárga, de néha akár fekete színű.

A betegnek a hasmenés során hasgörcsei lehetnek, a gyomortájon szúró érzések kínozhatják, hasfájás, fájdalom kínozhatja. Ha a hasmenés vírusos eredetű, hőemelkedéssel vagy hányással is járhat.  

A hasmenés környezetváltozás esetén is felléphet – például utazás közben. Ilyenkor utazási hasmenésről beszélünk. 

Hnačka - prírodná liečba
Hasmenés – természetes kezelés

Hasmenés – az okai

A hasmenésnek ezernyi oka lehet. 

Fertőző eredetű hasmenés esetén bakteriális, vírusos, illetve protozoális vagy paraziták által okozott hasmenésről lehet szó. Ha nem múlik el néhány napon belül, fel kell keresni az orvost. Ilyen esetekben ugyanis a szervezet dehidratálása fenyeget.

A hasmenést különösen az alapos kézmosással, a tojást és tejtermékeket tartalmazó ételek fogyasztása közben tanúsított fokozott figyelemmel, valamint az ételek kontaminációjának megakadályozásával általában előzhetjük meg.

Különösen utazás alatt fontos ügyelni az étkeztetéssel foglalkozó intézmények minőségére, és az egzotikus országokban betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mivel ezekben az országokban maga a víz is kontaminált lehet (ezért kell vigyázni azokkal az ételekkel is, amelyeket csak megmossák a vízben.) Az utazás közbeni hasmenés nagyon gyakori. 

Elsősegély: mi jó a hasmenés ellen? 

Ha hasmenés kínozza, fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, és pótolja az ásványi anyagokat, amelyek a hasmenés folyamán kiürülnek a szervezetből. 

A hasmenés alatt folyadékfogyasztás fontos alkotóelemek a víz mellett a ták is: ilyenkor a fekete tea fogyasztása lehet hatékony. Létezik néhány hasmenés elleni gyógynövény is, amelyeket lágy széklet esetén fogyasztásra ajánlunk. Ilyenek pl.: libapimpó, keserűfű, szegfűszeg…

Mit együnk hasmenés esetén?

Vizes széklet esetén a beteg ódzkodik tőle, hogy bármit is egyen – minden étel hasgörcsöket okoz, és fennáll a veszélye, hogy az elfogyasztott ételt a test nagyon gyorsan kiüríti. Ez a hozzáállás az ételhez érthető, de a bél mikroflórájának minél gyorsabb regenerálódása és a hasmenés megállítása miatt fontos azonnal feltölteni az ételt néhány alkotóelemmel.

A hasmenés alatti étkezést külön cikkben dolgozzuk fel, melynek elolvasását itt ajánljuk Önöknek: Diéta hasmenés esetén – 5 alapszabály.

A fenti tanácsokon kívül az alábbi lépések gyors megtételét ajánljuk:

  1. kiegészíteni a rostos anyagokat– legyen a hasmenés oka a rossz étel, az érzékeny gyomor, vagy a hasmenés gyógyszerek vagy antibiotikumok fogyasztása miatt alakult kit, a rostok segíthetnek a megszüntetésében. A hozzáférhető eszközök közül a Natura Biotika komplex készítményt  –  egy kiskanálnyi port keverjen össze egy pohár vízzel és igya ki. Fogyassza ezt az adagok naponta 2x. A Natura Biotikában fellelhető psyllium jótékony hatással vany z ürítésre.
  2. kiegészíteni a probiotikumokat– nagyon fontos lépés a mikroflóra gyors regenerálódásához. A probiotikumok kiegészítésével visszaáll az emésztőrendszer elveszett egyensúlya, és a gyomor ismét elkezdi megfelelően feldolgozni az élelmet. Fertőző hasmenés esetén a fertőzés a probiotikumok segítségével gyorsabban megszűnik.