fbpx

Koleszterin – testünk minden egyes sejtjében megtalálható és elengedhetetlen az emberi élet számára. Oldhatatlan zsírként kering a vérben, és fehérjehordozók – lipoproteinek – viszik át a sejtek között. Attól függően, hogy milyen lipoproteinnel kötődik, HDL-re és LDL-koleszterinre osztjuk.

 

Tudta, hogy a koleszterin csak egyharmadát kapjuk ételből? A többit a test önállóan képezi a májban és az emésztőrendszerben. A felesleges koleszterin lerakódik az erek falán, és szabálytalanságokat okoz, amelyeken a vérrögök könnyen ülepednek. Ez a mechanizmus előfeltétele az érelmeszesedés kialakulásának.

“Jó koleszterinnek” is nevezik. A nagy sűrűségű HDL lipoprotein „seprűként“ működik és megszabadítja az artériákat a felesleges koleszterintől. A koleszterint magához köti, és a májba viszi, ahonnan az epébe kerül, majd elhagyja testünket.

LDL koleszterin

“Rossz” vagy “veszélyes” koleszterinként ismerjük. Kis sűrűségű lipoproteinek kísérik a májból a sejtekbe, és útja során felépülhetnek az erek falain és csökkenthetik azok átjárhatóságát.

LDL-koleszterin standard – mennyi koleszterinmennyiség van rendben?

Az LDL-koleszterin értéke legfeljebb 3 mmol/l lehet.

A jó vér koleszterinszintjét ma az orvostudományban < 5,0 mmol/l-nek tekintik, ennek a mennyiségnek a körülbelül 25%-át adja a “jó” HDL-koleszterin. A többi LDL-koleszterinből és trigliceridekből áll.

Jó vérkoleszterinszint ( < 5,0 mmol/l) esetén a HDL-koleszterin értéke 1,3 mmol/l, az LDL legfeljebb 3 mmol/l, a trigliceridek pedig legfeljebb 2 mmol/l. Ha sikerül fenntartani az említett értékeket, a koleszterinszint normális lesz.

 

Megfelelő koleszterinszint a vérben – táblázat

Milyen kell legyen a koleszterinszint?

Jó koleszterinszint
< 5,0 mmol / l
Enyhén megemelkedett koleszterinszint
5,2 – 6,5 mmol/l
Emelkedett koleszterinszint
6,5 – 7,8 mmol/l
Magas koleszterinszint > 7,8 mmol/l

Miért fontos a koleszterin?

A cél nem az, hogy a lehető legalacsonyabb koleszterinszint legyen. A koleszterin fontos építőelem. Szükséges az idegrendszer és a hormonrendszer megfelelő működéséhez, és mint már említettük, elengedhetetlen az élethez. Táplálja az agyat, és hiány esetén depresszió, szorongás és később demencia alakulhat ki.

Megfelelő koleszterinszint a vérben

Magas koleszterinszint és az étkezés

Ha problémája van a magas koleszterinszinttel, jó eséllyel az étkezési szokások módosítása segít. Íme 7 tippünk a vér koleszterinszintjének sikeres csökkentésére.

  1. Fogyasszon alacsony telített zsírtartalmú és alacsony zsírtartalmú ételeket.
  2. Biztosítsa a megfelelő rostbevitelt. A rost képes megkötni a felesleges zsírt, növeli a HDL-koleszterint és csökkenti az LDL-koleszterint.
  3. Egyen egészséges zsírokat. Például hidegen sajtolt, minőségi olajokat.
  4. Cserélje ki a rántott ételeket grillezett vagy sült ételekre.
  5. Ha csökkenteni szeretné a koleszterinszintet, csökkentenie kell a vércukorszintjét is.
  6. Fogyasszon halat és tengeri ételeket az omega 3 zsírsavak miatt
  7. Fogyasszon diót és hüvelyeseket hetente többször.

Készítettünk egy komplex cikket is arról, hogy milyen legyen akoleszterin diéta.

Próbálja ki a Masticha Vena-t – egy természetes terméket a koleszterinszint szabályozásához.

Masticha Vena

0