HDL koleszterin vs. LDL koleszterin

2. március 2021 Zuzana Kucková Magas koleszterinszint gyógyítása

Koleszterin – testünk minden egyes sejtjében megtalálható és elengedhetetlen az emberi élet számára. Oldhatatlan zsírként kering a vérben, és fehérjehordozók – lipoproteinek – viszik át a sejtek között. Attól függően, hogy milyen lipoproteinnel kötődik, HDL-re és LDL-koleszterinre osztjuk.

Aké sú správne hodnoty cholesterolu?

Tudta, hogy a koleszterin csak egyharmadát kapjuk ételből? A többit a test önállóan képezi a májban és az emésztőrendszerben. A felesleges koleszterin lerakódik az erek falán, és szabálytalanságokat okoz, amelyeken a vérrögök könnyen ülepednek. Ez a mechanizmus előfeltétele az érelmeszesedés kialakulásának.

HDL koleszterin

“Jó koleszterinnek” is nevezik. A nagy sűrűségű HDL lipoprotein „seprűként“ működik és megszabadítja az artériákat a felesleges koleszterintől. A koleszterint magához köti, és a májba viszi, ahonnan az epébe kerül, majd elhagyja testünket.

LDL koleszterin

Aterioskleroza

“Rossz” vagy “veszélyes” koleszterinként ismerjük. Kis sűrűségű lipoproteinek kísérik a májból a sejtekbe, és útja során felépülhetnek az erek falain és csökkenthetik azok átjárhatóságát.

LDL-koleszterin standard – mennyi koleszterinmennyiség van rendben?

Az LDL-koleszterin értéke legfeljebb 3 mmol/l lehet.

A jó vér koleszterinszintjét ma az orvostudományban < 5,0 mmol/l-nek tekintik, ennek a mennyiségnek a körülbelül 25%-át adja a “jó” HDL-koleszterin. A többi LDL-koleszterinből és trigliceridekből áll.

Jó vérkoleszterinszint ( < 5,0 mmol/l) esetén a HDL-koleszterin értéke 1,3 mmol/l, az LDL legfeljebb 3 mmol/l, a trigliceridek pedig legfeljebb 2 mmol/l. Ha sikerül fenntartani az említett értékeket, a koleszterinszint normális lesz.

A helyes vérkoleszterin értékek táblázata

Jó koleszterinszint< 5,0 mmol / l
Enyhén megemelkedett koleszterinszint5,2 – 6,5 mmol/l
Emelkedett koleszterinszint6,5 – 7,8 mmol/l
Magas koleszterinszint7,8 mmol/l
Milyen kell legyen a koleszterinszint?

Miért fontos a koleszterin?

A cél nem az, hogy a lehető legalacsonyabb koleszterinszint legyen. A koleszterin fontos építőelem. Szükséges az idegrendszer és a hormonrendszer megfelelő működéséhez, és mint már említettük, elengedhetetlen az élethez. Táplálja az agyat, és hiány esetén depresszió, szorongás és később demencia alakulhat ki.

Magas koleszterinszint és az étkezés

Ha problémája van a magas koleszterinszinttel, jó eséllyel az étkezési szokások módosítása segít. Íme 7 tippünk a vér koleszterinszintjének sikeres csökkentésére.

  1. Fogyasszon alacsony telített zsírtartalmú és alacsony zsírtartalmú ételeket.
  2. Biztosítsa a megfelelő rostbevitelt. A rost képes megkötni a felesleges zsírt, növeli a HDL-koleszterint és csökkenti az LDL-koleszterint.
  3. Egyen egészséges zsírokat. Például hidegen sajtolt, minőségi olajokat.
  4. Cserélje ki a rántott ételeket grillezett vagy sült ételekre.
  5. Ha csökkenteni szeretné a koleszterinszintet, csökkentenie kell a vércukorszintjét is.
  6. Fogyasszon halat és tengeri ételeket az omega 3 zsírsavak miatt
  7. Fogyasszon diót és hüvelyeseket hetente többször.

Készítettünk egy komplex cikket is arról, hogy milyen legyen a koleszterin szabályozó étrend.