Hogyan kerüljük el a helicobacter fertőzést?
A helicobacter pylori az egyik legveszélyesebb bakteriális fertőzés az egész világon. A rákos megbetegedések kb. 16%-át elsősorban 4 fertőzés okozza, melyek közül az egyik a helicobacter pylori. Maga ez a tény is azt jelzi, hogy ezt a fertőzést nem szabad félvállról venni. Afertőzés elkerülésével illetve kezelésével komoly megbetegedések előzhetőek meg.
A helikobakter fertőzés a fő okozója:
- a krónikus gyomorhurutnak
- a peptikus fekélynek és fekélyes megbetegedéseknek
- a gyomor disztális részének karcinómájának (a gyomor adenokarcinómájának)
- gyomor-limfómának
- a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövet limfómájának
- a gyomor atrófiának.
Az, hogy hogyan és mikor kerül a fertőzés átadásra, nagyrészt rejtély. A fertőzés megfékezésében illetve a preventív intézkedések bevezetésében nagyon fontos szerepet játszana a fertőzésátadás módjának a felderítése.
Hogyan lehet a helikobakterrel megfertőződni?
A helicobacter pylori baktérium általi megfertőződés csak Öntől, nem a baktériumtól függ .
Úgy tűnik, hogy a helikobakter fertőzés csak emberről emberre terjed (állatra nem) – könnyenátadhatóegyik emberről a másiknak. Nem szabályszerű viszont, hogy minden közeli kapcsolatban álló személyt megfertőz az, aki helikobakterben szenved. Sokan évekig ki vannak téve ennek a baktériumnak és mégsem fertőződnek meg. Sőt, ha meg is fertőződnek, tünetmentesek, semmilyen egészségügyi problémát nem tapasztalnak magukon, és nem is sejtik, hogy vírushordozók.
Helikobakter átvitel
- Iatrogén átvitel: az első és leggyakoribb átviteli mód, melyben döntő szerepe van a nem megfelelő személyi higiéniának illetve azon endoszkópok és orvosi műszerek fertőtlenítésének a hiányának is, melyek a helikobakter fertőzött egyed gyomornyálkahártyájával kerültek kapcsolatban (vizsgálat során).
- Orális átvitel:közös evőeszköz használata (szülő és gyermek között) vagy csókolózás közben történik a megfertőződés. A fertőzés átadásának esélye nagyobb azoknál a személyeknél, akiknek fogkövük van.
- Fekális-orális átvitel: a vízben előforduló fekália által történik. Ez az átviteli mód a fejlődő országokban gyakoribb, ahol a lakosság kisebb hányada jut hozzá jó minőségű ivóvízhez. Különösen veszélyeztetett korcsoportot a gyerekek, idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők képeznek.
- Perorális átvitel (szájjal történő átadás):döntő szerepe azon hőkezeletlen zöldségeknek van, melyek fertőzött vízzel kerültek kapcsolatba. A vízbe fekália vagy gyomorsav kerülhetett.
A helikobakter fertőzést gyakran a “piszkos kezek” betegségének is nevezik, melyben az elégtelen személyi higiénia nagyon jelentős szerepet tölt be.
Korai gyerekkor
Feltételezhető, hogy a helikobakter fertőzőttek nagy része már a gyerekkora során megfertőződik.
Az édesanya valószínűleg kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban. A nyálminták, melyek helicobacter pylorival vannak fertőzve, már az újszülöttekre is átvihetők. Az átvitel a következő higiéniás szabályok be nem tartása mellett történhet meg: közös evőeszköz használata, a cumi lenyalása, miután az leesett a földre/bepiszkolódott, a cumisüveg lenyalása vagy a gyermek ételének megkóstolása esetleg megrágása során.
Hogyan előzze meg a helicobacter pylorit?
A megfertőződés módjának pontos ismerete nagy előrelépést jelentene a fertőzés prevenciójában.
A következő lépések betartása segít a fertőzés további terjesztésének megállításában:
- Az alapos melegvizes kézmosás a mosdó használata után és étkezés előtt segíthet a fertőzés terjedésének megállításában. A helyes kézmosás meleg vízzel és szappannal történik. A kézmosás hossza minimum 15-30 másodperc a kéz mindkét oldalán, beleértve a körmöket is. Mosás után öblítse le a kezeit és törölje szárazra tiszta törölközőbe vagy papírtörlőbe.
- Mivel a baktérium nyál által is terjedhet, az evőeszközök és a poharak egymás utáni használata tilos.
- Kerülje a közös cigarettahasználatot.
- Kerülje a közös fogkefe használatot.
- Mindig csak tiszta, megbízható forrásból származó ivóvizet igyon.
- Attól függetlenül, hogy hol él, kerülje a kevésbe megfőzött/hőkezelt ételek fogyasztását, különös tekintettel a külföldi utazásai során ügyeljen erre.
- Kerülje azokat az élelmiszereket, melyekkevésbe alaposan lehetnek megmosva, mint pl. a zöldségek, halak és a hús a piacról.
- Ügyeljen az ásványi anyagok bevitelére. A helicobacter pylori megelőzésének egyik módja a változatos táplálkozásban. Az egészséges szervezet számára megfelelő mennyiségű cukrot, zsírt, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és vizetkellene fogyasztania. A bevitt kalória nagy mennyisége friss gyümölcsből, zöldségből, hüvelyesekből és gabonafélékből kellene, hogy származzon. Bizonyosodjon meg arról, hogy elegendő C vitamint visz e be a szervezetébe (az ajánlott napi adag 1000 mg/nap). Rendszeresen fogyasszon citrusféléket, mint például narancsot, citromot, lime-ot, grépfruitot, illetve zöld leveles zöldséget.
Hogy hogyan történik ennek a spirál alakú baktériumnak az átvitele, továbbra sem teljesen ismert. A fertőzést már fiatal korban megkapjuk. A fertőzés átadásának több olyan módja és befolyásoló tényezője van, mely gátolhatja vagy megszüntetheti a fertőzés terjedését.
Ismeri a helikobakter kezelésének módját? Itt tudhat meg róla többet.