Hogyan kerüljük el a helicobacter fertőzést?

12. február 2021 Zuzana Kucková Helikobakter pyroli gyógyítása, Információk és Tapasztalatok

A helicobacter pylori az egyik legveszélyesebb bakteriális fertőzés az egész világon. A rákos megbetegedések kb. 16%-át elsősorban 4 fertőzés okozza, melyek közül az egyik a helicobacter pylori. Maga ez a tény is azt jelzi, hogy ezt a fertőzést nem szabad félvállról venni. Afertőzés elkerülésével illetve kezelésével komoly megbetegedések előzhetőek meg.

Nedostatočná hygiena - spôsob prenosu helikobaktera

A helikobakter fertőzés a fő okozója:

 • a krónikus gyomorhurutnak
 • a peptikus fekélynek és fekélyes megbetegedéseknek
 • a gyomor disztális részének karcinómájának (a gyomor adenokarcinómájának)
 • gyomor-limfómának
 • a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövet limfómájának
 • a gyomor atrófiának.

Az, hogy hogyan és mikor kerül a fertőzés átadásra, nagyrészt rejtély. A fertőzés megfékezésében illetve a preventív intézkedések bevezetésében nagyon fontos szerepet játszana a fertőzésátadás módjának a felderítése.

Hogyan lehet a helikobakterrel megfertőződni?

A helicobacter pylori baktérium általi megfertőződés csak Öntől, nem a baktériumtól függ .

Úgy tűnik, hogy a helikobakter fertőzés csak emberről emberre terjed (állatra nem) – könnyenátadhatóegyik emberről a másiknak. Nem szabályszerű viszont, hogy minden közeli kapcsolatban álló személyt megfertőz az, aki helikobakterben szenved. Sokan évekig ki vannak téve ennek a baktériumnak és mégsem fertőződnek meg. Sőt, ha meg is fertőződnek, tünetmentesek, semmilyen egészségügyi problémát nem tapasztalnak magukon, és nem is sejtik, hogy vírushordozók.

Helikobakter átvitel

Prenos helikobaktera bozkom
A Helicobacter csókolózással is terjedhet
 • Iatrogén átvitel: az első és leggyakoribb átviteli mód, melyben döntő szerepe van a nem megfelelő személyi higiéniának illetve azon endoszkópok és orvosi műszerek fertőtlenítésének a hiányának is, melyek a helikobakter fertőzött egyed gyomornyálkahártyájával kerültek kapcsolatban (vizsgálat során).
 • Orális átvitel:közös evőeszköz  használata (szülő és gyermek között) vagy csókolózás közben történik a megfertőződés. A fertőzés átadásának esélye nagyobb azoknál a személyeknél, akiknek fogkövük van.
 • Fekális-orális átvitel: a vízben előforduló fekália által történik. Ez az átviteli mód a fejlődő országokban gyakoribb, ahol a lakosság kisebb hányada jut hozzá jó minőségű ivóvízhez. Különösen veszélyeztetett korcsoportot a gyerekek, idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők képeznek.
 • Perorális átvitel (szájjal történő átadás):döntő szerepe azon hőkezeletlen zöldségeknek van, melyek fertőzött vízzel kerültek kapcsolatba. A vízbe fekália vagy gyomorsav kerülhetett.

A helikobakter fertőzést gyakran a “piszkos kezek” betegségének is nevezik, melyben az elégtelen személyi higiénia nagyon jelentős szerepet tölt be.

Korai gyerekkor

Feltételezhető, hogy a helikobakter fertőzőttek nagy része már a gyerekkora során megfertőződik.

Az édesanya valószínűleg kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban. A nyálminták, melyek helicobacter pylorival vannak fertőzve, már az újszülöttekre is átvihetők. Az átvitel a következő higiéniás szabályok be nem tartása mellett történhet meg: közös evőeszköz használata, a cumi lenyalása, miután az leesett a földre/bepiszkolódott, a cumisüveg lenyalása vagy a gyermek ételének megkóstolása esetleg megrágása során.

Hogyan előzze meg a helicobacter pylorit?

A megfertőződés módjának pontos ismerete nagy előrelépést jelentene a fertőzés prevenciójában.

A következő lépések betartása segít a fertőzés további terjesztésének megállításában:

 • Az alapos melegvizes kézmosás a mosdó használata után és étkezés előtt segíthet a fertőzés terjedésének megállításában. A helyes kézmosás meleg vízzel és szappannal történik. A kézmosás hossza minimum 15-30 másodperc a kéz mindkét oldalán, beleértve a körmöket is. Mosás után öblítse le a kezeit és törölje szárazra tiszta törölközőbe vagy papírtörlőbe.
 • Mivel a baktérium nyál által is terjedhet, az evőeszközök és a poharak egymás utáni használata tilos.
 • Kerülje a közös cigarettahasználatot.
 • Kerülje a közös fogkefe használatot.
 • Mindig csak tiszta, megbízható forrásból származó ivóvizet igyon.
 • Attól függetlenül, hogy hol él, kerülje a kevésbe megfőzött/hőkezelt ételek fogyasztását, különös tekintettel a külföldi utazásai során ügyeljen erre.
 • Kerülje azokat az élelmiszereket, melyekkevésbe alaposan lehetnek megmosva, mint pl. a zöldségek, halak és a hús a piacról.
 • Ügyeljen az ásványi anyagok bevitelére. A helicobacter pylori megelőzésének egyik módja a változatos táplálkozásban. Az egészséges szervezet számára megfelelő mennyiségű cukrot, zsírt, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és vizetkellene fogyasztania. A bevitt kalória nagy mennyisége friss gyümölcsből, zöldségből, hüvelyesekből és gabonafélékből kellene, hogy származzon. Bizonyosodjon meg arról, hogy elegendő C vitamint visz e be a szervezetébe (az ajánlott napi adag 1000 mg/nap). Rendszeresen fogyasszon citrusféléket, mint például narancsot, citromot, lime-ot, grépfruitot, illetve zöld leveles zöldséget.

Hogy hogyan történik ennek a spirál alakú baktériumnak az átvitele, továbbra sem teljesen ismert. A fertőzést már fiatal korban megkapjuk. A fertőzés átadásának több olyan módja és befolyásoló tényezője van, mely gátolhatja vagy megszüntetheti a fertőzés terjedését.

Ismeri a helikobakter kezelésének módját? Itt tudhat meg róla többet.