Hogyan kerüljük el a helicobacter fertőzést?

12. február 2021 Zuzana Kucková Helicobacter pyroli gyógyítása, Információk és Tapasztalatok

A helicobacter pylori az egyik legveszélyesebb bakteriális fertőzés az egész világon. A rákos megbetegedések kb. 16%-át elsősorban 4 fertőzés okozza, melyek közül az egyik a helicobacter pylori. Maga ez a tény is azt jelzi, hogy ezt a fertőzést nem szabad félvállról venni. Afertőzés elkerülésével illetve kezelésével komoly megbetegedések előzhetőek meg.

Nedostatočná hygiena - spôsob prenosu helikobaktera

A helikobakter fertőzés a fő okozója:

 • a krónikus gyomorhurutnak
 • a peptikus fekélynek és fekélyes megbetegedéseknek
 • a gyomor disztális részének karcinómájának (a gyomor adenokarcinómájának)
 • gyomor-limfómának
 • a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövet limfómájának
 • a gyomor atrófiának.

Az, hogy hogyan és mikor kerül a fertőzés átadásra, nagyrészt rejtély. A fertőzés megfékezésében illetve a preventív intézkedések bevezetésében nagyon fontos szerepet játszana a fertőzésátadás módjának a felderítése.

Hogyan lehet a helikobakterrel megfertőződni?

A helicobacter pylori baktérium általi megfertőződés csak Öntől, nem a baktériumtól függ .

Úgy tűnik, hogy a helikobakter fertőzés csak emberről emberre terjed (állatra nem) – könnyenátadhatóegyik emberről a másiknak. Nem szabályszerű viszont, hogy minden közeli kapcsolatban álló személyt megfertőz az, aki helikobakterben szenved. Sokan évekig ki vannak téve ennek a baktériumnak és mégsem fertőződnek meg. Sőt, ha meg is fertőződnek, tünetmentesek, semmilyen egészségügyi problémát nem tapasztalnak magukon, és nem is sejtik, hogy vírushordozók.

Helikobakter átvitel

Prenos helikobaktera bozkom
Helikobakter sa môže prenášať aj bozkávaním
 • Iatrogén átvitel: az első és leggyakoribb átviteli mód, melyben döntő szerepe van a nem megfelelő személyi higiéniának illetve azon endoszkópok és orvosi műszerek fertőtlenítésének a hiányának is, melyek a helikobakter fertőzött egyed gyomornyálkahártyájával kerültek kapcsolatban (vizsgálat során).
 • Orális átvitel:közös evőeszköz  használata (szülő és gyermek között) vagy csókolózás közben történik a megfertőződés. A fertőzés átadásának esélye nagyobb azoknál a személyeknél, akiknek fogkövük van.
 • Fekális-orális átvitel: a vízben előforduló fekália által történik. Ez az átviteli mód a fejlődő országokban gyakoribb, ahol a lakosság kisebb hányada jut hozzá jó minőségű ivóvízhez. Különösen veszélyeztetett korcsoportot a gyerekek, idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők képeznek.
 • Perorális átvitel (szájjal történő átadás):döntő szerepe azon hőkezeletlen zöldségeknek van, melyek fertőzött vízzel kerültek kapcsolatba. A vízbe fekália vagy gyomorsav kerülhetett.

A helikobakter fertőzést gyakran a “piszkos kezek” betegségének is nevezik, melyben az elégtelen személyi higiénia nagyon jelentős szerepet tölt be.

Korai gyerekkor

Feltételezhető, hogy a helikobakter fertőzőttek nagy része már a gyerekkora során megfertőződik.

Az édesanya valószínűleg kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban. A nyálminták, melyek helicobacter pylorival vannak fertőzve, már az újszülöttekre is átvihetők. Az átvitel a következő higiéniás szabályok be nem tartása mellett történhet meg: közös evőeszköz használata, a cumi lenyalása, miután az leesett a földre/bepiszkolódott, a cumisüveg lenyalása vagy a gyermek ételének megkóstolása esetleg megrágása során.

Hogyan előzze meg a helicobacter pylorit?

A megfertőződés módjának pontos ismerete nagy előrelépést jelentene a fertőzés prevenciójában.

A következő lépések betartása segít a fertőzés további terjesztésének megállításában:

 • Az alapos melegvizes kézmosás a mosdó használata után és étkezés előtt segíthet a fertőzés terjedésének megállításában. A helyes kézmosás meleg vízzel és szappannal történik. A kézmosás hossza minimum 15-30 másodperc a kéz mindkét oldalán, beleértve a körmöket is. Mosás után öblítse le a kezeit és törölje szárazra tiszta törölközőbe vagy papírtörlőbe.
 • Mivel a baktérium nyál által is terjedhet, az evőeszközök és a poharak egymás utáni használata tilos.
 • Kerülje a közös cigarettahasználatot.
 • Kerülje a közös fogkefe használatot.
 • Mindig csak tiszta, megbízható forrásból származó ivóvizet igyon.
 • Attól függetlenül, hogy hol él, kerülje a kevésbe megfőzött/hőkezelt ételek fogyasztását, különös tekintettel a külföldi utazásai során ügyeljen erre.
 • Kerülje azokat az élelmiszereket, melyekkevésbe alaposan lehetnek megmosva, mint pl. a zöldségek, halak és a hús a piacról.
 • Ügyeljen az ásványi anyagok bevitelére. A helicobacter pylori megelőzésének egyik módja a változatos táplálkozásban. Az egészséges szervezet számára megfelelő mennyiségű cukrot, zsírt, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és vizetkellene fogyasztania. A bevitt kalória nagy mennyisége friss gyümölcsből, zöldségből, hüvelyesekből és gabonafélékből kellene, hogy származzon. Bizonyosodjon meg arról, hogy elegendő C vitamint visz e be a szervezetébe (az ajánlott napi adag 1000 mg/nap). Rendszeresen fogyasszon citrusféléket, mint például narancsot, citromot, lime-ot, grépfruitot, illetve zöld leveles zöldséget.

Hogy hogyan történik ennek a spirál alakú baktériumnak az átvitele, továbbra sem teljesen ismert. A fertőzést már fiatal korban megkapjuk. A fertőzés átadásának több olyan módja és befolyásoló tényezője van, mely gátolhatja vagy megszüntetheti a fertőzés terjedését.

Ismeri a helikobakter kezelésének módját? Itt tudhat meg róla többet.