Helicobacter pylori: Ismeri az ideális étrendet a helicobacter fertőzés mellett?

19. április 2018 Zuzana Kucková Helikobakter pyroli gyógyítása, Masticha Active

A Helicobacter pylori az emésztőrendszerben élő baktérium, amelyben jelentős problémákat okoz. Súlyos hasi fájdalom, hányás, gyomorégés vagy böfögés csak néhány a helicobacter tünetei közül. Hogyan kell megfelelően enni ebben a helyzetben, és hogyan támogatja az étrend a gyomor általános immunitását?

H.pylori -strava

Miért van szükség az étrend módosítására?

A Helicobacter megtámadja a gyomornyálkahártya falait, és így állandó irritációt okoz a gyomorban. Minél előrehaladottabb a fertőzés, annál nagyobb az irritáció és annál erősebb a fájdalom. A helicobacter tünetei azonban könnyen összetéveszthetők a helytelen táplálkozás következményeivel. Ki kell zárni ezért az étrendből azokat az ételeket, amelyek irritálhatják a gyomrunkat.

Étrend a helicobacter mellett – mit nem ehetünk

A szénhidrátokat, például a fehér lisztet, a finomított cukrot és a fehér rizst ki kell zárni az étrendből. Korlátozni kell az édességek, péksütemények, desszertek, hagyományosan feldolgozott gabonafélék, valamint az édesített italok, üdítők vagy limonádék fogyasztását.

A csípős ételek vagy csípős ételízesítők is irritálják a gyomrot. Ki kell zárni őket az étrendből, és finomabb ételeket kell választani. Az ételnek is megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie – a túl hideg vagy túl forró étel sokkoló hatással van a gyomorra és általánosan károsítja a gyomrot.

Kerülni kellene minden zsíros és rántott ételt, mivel ezek aránytalanul megterhelők emésztőrendszernek. A füstölt ételek szintén irritálják a nyálkahártyát, ráadásul rákkeltő anyagokat is tartalmaznak.

Mivel a helicobacter pylori fertőzés gyomorégést és a gyomor környezetének általános savasodását is okozza, ajánlott kerülni minden olyan ételt és italt, amely a szervezet savasodását okozza. Ide tartozik például a bor vagy a citrusfélék.

A kávé éhgyomorra is irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezért kerülni kell a helicobacter kezelésekor.

Étrend a helicobacter mellett – mit ehetünk

A megfelelő összetevő az elélmiszerekben a rost. Ajánlott ezért minél több rostot tartalmazó ételt fogyasztani, például teljes kiőrlésű kenyeret, zabpelyhet és búzapelyhet, vagy hüvelyeseket.

A helicobacter természetes kezelése mellett probiotikumok is fogyaszthatók, amelyek támogatják az emésztőrendszer egészséges mikroflóráját. Ide tartozhat kefir vagy joghurtok. A nem pasztőrözött tejtermékek a gyomor emésztőenzimeit is támogatják.

A húsevőknek ajánlott könnyen emészthető fehér húst fogyasztani, valamint a halakat is, amelyek jótékony omega-3 zsírsavat tartalmaznak.

A zöldségek a h. pylori fertőzés ideális étrendjének fontos részét képezik. A szárzöldségek, például a zeller vagy a spárga jótékony folsavat tartalmaznak. A virágzó zöldségek, például a brokkoli, fontos szulforafám anyagot tartalmaznak, amely megvédi a gyomor nyálkahártyáját a nemkívánatos baktériumoktól. A leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta vagy a rukkola pedig A-, C-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaznak. A helicobacter fertőzés során vérszegénység alakul ki, és a vas fontos a vérkép javításában.

Gyógyíthat az étrend?

Ebben az esetben igen, az étrend gyógyíthat, de ez egy kiegészítő kezelés a hagyományos vagy alternatív kezeléshez képest. A helicobacter megszüntetése csak étrendmódosítással hosszú távú, ezért ki kell használni a természetes kezelés minden lehetőségét, és olyan táplálékkiegészítőkhöz is nyúlni, amelyek felgyorsítják a folyamatot.

Természetes táplálék-kiegészítők – Masticha

A masticha, a Pistacius lentiscus fa kérgéből származó gyanta, fontos eleme a helicobacter pylori elleni küzdelemnek. A masticha gyógyító hatásait számos tudományos vizsgálat bizonyította. A masticha gyengéd a gyomor nyálkahártyájához, és kezeli a fertőzés számos következményét, például a gyomorfekélyt vagy a nyombélfekélyt. A híoszi masticha, amelyet csak a görög Híosz szigetén termesztenek, gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatással rendelkezik, ezért a kiegyensúlyozott étrend mellett a helicobacter fertőzés ajánlott kiegészítő kezelése.