Helicobacter pylori tünetei a bőrön

17. április 2020 Zuzana Kucková Helikobakter pyroli gyógyítása

A helicobacter pylori egy baktérium, amely a gyomorban telepedik meg. Bár a helicobacter fő tünetei közé az emésztési problémák tartoznak – gyomorfájdalom, émelygés, gyomorgörcsök, gyomorfekélyek, jelenléte bőrbetegségeket is okozhat.

Helikobakter a kožné ochorenia

Ebben a cikkben arról írunk, hogy a helicobacter hogyan hat a bőrre és milyen bőrbetegségek jelezhetik a helicobacter fertőzés jelenlétét.

Mi a helicobacter és milyen betegségeket okozhat?

Ako liečiť baktériu helikobakter
Hogyan kezeljük a helicobacter baktériumot

A gyomor savas környezete megvédi a testet a baktériumoktól. A helicobacter pylori olyan baktérium, amely a gyomor savas környezetében is életben marad és szaporodhat. A helicobacter változásokat idéz elő a gyomorfalon és megsérti azt, és ezáltal feltételt teremt más betegségek kialakulásához – például gyomorhuruthoz (gasztritisz) vagy gyomorfekélyekhez.

A helicobacter kezelése sok esetben hosszadalmas és antibiotikumok vagy természetes táplálék-kiegészítők használatából áll össze, de emellett a megfelelő étrend is fontos lesz. A helicobactert azonban kezelni kell – ha túlszaporodik, súlyos betegségekké, például gyomorrákká fejlődhet.

Sok helicobacterral fertőzött embernek egyáltalán nincsenek tünetei. A fertőzöttek többsége az emésztési panaszokban szenved – például gyomorfájdalom vagy gyomorégés.

Egy másik embercsoport az, akiknél a helicobacter jelenlétét hosszú távú bőrbetegségek jelzik.

Bőrbetegségek – a helicobacter pylori bőrtünetei

Emberek nagy százaléka krónikus bőrbetegségekben szenvednek. Néhányuk oka ismeretlen, de sok kutatás tárgyát képezik. Ezek a vizsgálatok összefüggést mutattak a helicobacter pylori fertőzés és a bőrtünetek között is.

A helicobaker pylori-t olyan embereknél diagnosztizálták, akik hosszú távú bőrbetegségben szenvednek:

Rosacea

Bőrpír, amely főleg az arcon, az állon, az orron fordul elő. A piros “repedezett erek” alapján ismerhetők fel. Kis hólyagok is megjelenhetnek. A bőr meglehetősen száraz és nagyon érzékeny – a páciensek égető érzést, húzódó bőrt tapasztalnak. A helicobaker pylori fokozza a bradikinin termelését, amely értágulást és rosaceát okozhat.

Rosaceában szenvedő betegeknél ajánlott a helicobacter pylori jelenlétének tesztelése és az eradikációja.

Pszoriázis (pikkelysömör)

A helicobacter jelenlétének kutatása a pikkelysömörben szenvedő betegeknél kimutatta, hogy ezen betegek több mint 70%-a pozitív volt a HP baktérium szempontjából is. A helicobacter elősegíti a gyulladást, amely a pikkelysömör esetén fordul elő.

Sjögren-szindróma

A kötőszövetek gyulladásos betegsége, amely a nyálat és a könnymirigyeket érinti. Ez abban nyilvánul meg, hogy alig vagy egyáltalán nem termelődik a könny és a nyál. Égő érzést a szemben és fényérzékenységet okoz, elégtelen nyáltermelésű betegek nyelvvörösséget, szájszárazságot, fokozott fogszuvasodást tapasztalnak. Sjögren-szindrómás betegeknél is kimutatták a helicobacter pylori-t.

Alopecia areata 

Hajhullás, amely helyenként, részben nyilvánul meg. Ez egy teljes vagy részleges hajhullás a fej egy bizonyos pontján, “csupasz” szigetek keletkeznek. Gyakran autoimmun betegség, amelyben a test az általa létrehozott sejtekkel küzd.

Csalánkiütés (urticaria)

Viszkető bőrbetegség, amely valamilyen típusú allergénre reagálva alakul ki, amely több hisztamint szabadít fel a szervezetben. Duzzadt bőr lehet a tünete, amely hirtelen megjelenik és hirtelen eltűnik, miután elmúlik az allergén hatása. Bizonyos esetekben a csalánkiütés krónikus. Ezekben az esetekben a kutatások azt mutatják, hogy a betegek nagy része (legfeljebb 36%) fertőzött a helicobacter pylori baktériummal is. Ez a tény főként azért fontos, mert a helicobacter kezelését és eradikációját követően a betegek akár 92%-ánál a krónikus csalánkiütés tünetei is javultak vagy akár teljesen eltűntek. (forrás)

Atópiás dermatitisz (ekcéma)

Ez a leggyakoribb bőrbetegség, amely főleg gyermekeknél fordul elő, de felnőttkorig is fennmaradhat. Vöröses, száraz bőr nyilvánul meg, amely nagyon viszket. Az atópiás ekcéma esetén a pihenés fázisai és azok a fázisok váltják egymást, amikor a betegség erősebb. Ezek a fázisok gyakran egyfajta étellel (csokoládé, tej, glutén stb.) kapcsolatban fordulnak elő, vagy súlyosabb állapotot váltanak ki a környezeti változás, a sok por, stressz és megterhelés hatására.

Krónikus bőrbetegségek kezelése

Krónikus bőrbetegségek esetén nem gyakori, hogy mélyen megvizsgálják előfordulásuk okait. A bőrbetegségek kezelése főként a tünetek elnyomásán alapul– viszketés, duzzanat, bőrpír. Ez különféle kenőcsökön, gyógyszereken, antihisztaminokon és hasonlókon keresztül történik. Hangsúlyt fektetnek a betegség külső megnyilvánulásaira.

Fontos azonban, hogy ne csak a tünetek enyhítésére összpontosítson, hanem arra is, hogy megtalálja a bőrbetegség okát. Ezek egyike lehet a helicobacter pylori.

A baktériumok eltávolítása az emésztőrendszerből sok beteg esetében enyhítette vagy teljesen megszüntette a bőrtüneteket.

Test na helikobakter na doma
Helicobacter otthoni tesztelése