Habár mindennapos emésztési problémákról lehet szó, ha rendszeresebben jelentkeznek, jobb, ha odafigyelünk. Annak a jele lehet, hogy az Ön gyomrában elterjedt a helicobacter pylori baktérium.

Mi az a helicobacter pylori?

A legújabb kutatások szerint a helicobacter pylori (h.pylori) baktérium a legelterjedtebb baktériumok közé tartozik a népesség között. Ez a baktérium megfertőzi az emberek és állatok szervezetét, és gyengíti a gyomor természetes védekező képességét. Főleg a gyomor és a tizenkettes bél környékén ver tanyát, ahol gyulladást és egyéb egészségügyi gondokat okozhat. 

Ezeket a problémákat a helicobacter elterjedése okozza a gyomorban, amelyet megakadályozhatunk az egészséges gyomor megőrzésével és a megfelelő gyorsaságú emésztéssel – természetes eszközökkel is.

A helicobacter pylori embereket és állatokat egyaránt fertőz. A baktérium terjedésének leggyakoribb oka a nem megfelelő higiénia. Állatról emberre azonban viszonylag ritkán terjed.

A helicobacter pylori baktérium egyik legfőbb tulajdonsága, hogy képes a gyomor savas környezetében túlélni (ureázis). 

Az utolsó kísérletek arra utalnak, hogy a helicobacter olyan baktérium, amely a szervezet számára természetes. Még a gyermekeknél sem ajánlott a kiiktatása, mivel a jelenléte gyermekkorban jelentős hatással van a helyes immunválaszok kialakulás a gyermekeknél, sőt, állítólag véd az allergiától és az asztmától.

Ezek az ajánlások azonban csak abban az esetben érvényesek, ha a helicobacter nem terjedt el a gyomorban. A gyermekeknél is előfordulhat a helicobacter túlszaporodása, amikor is ez a baktérium problémákat okozhat.

Helikobakter pylori liecba
Ako liečiť baktériu helikobakter

Helicobakter tünetek

A helicobacter szimptómái különösen a baktérium terjedésének első fázisaiban egészében véve elhanyagolhatók, és az emberek gyakran összetévesztik őket az általános emésztési problémákkal. A baktérium felfedezése kezdeti stádiumban (amikor a legjobban gyógyítható) problematikus. A betegség elsőfázisaiban az alábbi jelek figyelhetők meg:

 • késztetés, hogy mindig együnk valamit, falánkság
 • nyomás a gyomor felső részén
 • felfúvódás és szájszag
 • nehézkes emésztés
 • változások az ürítésben – székrekedés vagy hasmenés
 • túlzott fáradtság
 • elégtelen emésztés – mintha mindig maradna a gyomorban élelem, nehéz gyomor
 • bélproblémák – akné, ekcéma, kopaszodás (alopecia areata)

A fent leírt emésztési problémákat időről időre mindegyikünk átéli, és nem kell, hogy a gyomorbaktérium jelei legyenek. Ha azonban az az érzése, hogy gyakrabban és rendszeresen jelentkeznek (például hetente kétszer), esetleg újabb szimptómák is megjelennek, ajánlatos kideríteni, hogy a testében nem jelent-e meg a helicobacter.

Ha a baktérium a gyomorban elterjed, romlanak a helicobacter tünetek is.

A helicobacter pylori későbbi szimptómái

A h.pylori jelenlétét igazoló súlyosabb szimptómák:

 • a középhastáj fájdalmai – a bordák között
 • gyomorgörcsök
 • túlzott böfögés
 • gyomorégés – a sav feltörése a gégébe
 • keserű íz a szájban, szájszag
 • felfúvódás – megnövekedett és felfúvódott gyomor
 • teltségérzés (meteorizmus) vagy ellenkezőleg, a „könnyítésre“ való képtelenség
 • hosszan tartó köhögés, egyéb ok nélkül

Ha ezeket a jeleket figyelte meg magán, eljött az ideje a helicobacter diagnosztizálására. Többféle módja van, hogy megállapítsa, van-e a testében helicobacter. 

A helicobacter pylori TERJEDÉSE

A helicobacter akkor terjed, ha a helicobacter pylori baktérium bejut az emésztőrendszerbe, ahol megtelepedik. Különösen körültekintőnek kell lennünk a szájüreg esetében, amelyen keresztül rendszerint megfertőződünk a helicobacterrel. A terjedésre két lehetséges úton kerülhet sor: szájból szájba és a széklet-száj között.

Prenos helikobaktera bozkom
Helikobakter sa môže prenášať aj bozkávaním

Szájból szájba terjedés

A helicobacter terjedése szájról szájra akkor történik, ha olyan személytől fertőződünk meg, aki már érintett a helicobacter következményeitől. Az ilyen fertőzést okozhatja például a csókolózás vagy a nem elmosott edény használata közvetlenül a Helicobacterrel fertőzött személy után. Gyakran kerül sor a családon belüli fertőzésre – anyáról gyermekre, esetleg testvérről testvérre terjedéssel (ugyanannak a pohárnak, kanálnak a használatával…)

Széklet – száj fertőzés

A második módja a heliobacter terjedésének, a széklet-száj fertőzés akkor áll fenn, ha nem vagyunk elég körültekintők a személyes higiénia tekintetében, miután elvégeztük a szükségünket. A Helicobater fertőzés ezen módja különösen kockázatos a kis gyermekekre nézve, ezért már pici koruktól rá kell szoktatni őket a személyes higiéniára és felügyelnünk kell őket, hogy azt be is tartsák.

Helicobacter pylori diagnosztizálása

Amennyiben megfigyelt magán néhányat a fenti szimptómák közül, jól teszi, ha megpróbálja letesztelni, vajon jelen van-e a szervezetében a helicobacter, hogy megtudja kell-e kezelést kezdenie.

A helicobacter diagnosztizálására szolgáló teszteket manapság többféle módon végzik, egyes esetekben meg sem kell látogatnia az orvost, hogy megtudja a diagnózist. Általában a következő módokon végzik a teszteket: gasztroszkópia, légzési teszt és széklet-teszt, amelyet megtalál a webáruházunkban, és otthoni felhasználásra is alkalmas.

Gasztroszkópia

A legkellemetlenebb, de a leghasznosabb a gasztroszkópos vizsgálat. Kezelőorvosa gyomorszondát vezet a gyomrába, és annak segítségével mintát vesz a gyomor nyálkahártyájából. A laboratóriumi vizsgálat során kiderül, hogy megfertőződött-e helicobacter pylori-val. A gasztroszkópos vizsgálattal más, a helicobakter által okozott betegségeket is fel lehet fedni, mint például gyomorhurut vagy gyomorfekély.

Légzésteszt

A következő lehetőség, hogy idő- és pénzügyi szempontból igényesebb, de kevésbé pontos légzésteszt elvégzését kérje.

Székletvizsgálat

A legegyszerűbb mégis nagyon pontos módja a helicobakter fertőzés kimutatásának a székletvizsgálat. A vizsgálatot egy szabadon elérhető teszterrel lehet elvégezni. Ennek a helicobacter pylori gyorsteszt az az előnye, hogy otthon, önállóan, perceken belül képes elvégezni, hosszadalmas orvoslátogatás nélkül. A székletvizsgálat megbízhatósága több mint 99%, tehát pontossága összehasonlítható az orvosi vizsgálatéval. A Helicobakter székletvizsgálat tesztet megvásárolhatja a webáruházunkban.

A helicobacter gyógyítása

Hogyan szabaduljunk meg a helicobactertől? A helicobacter gyógyítása arra irányul, hogy a baktériumot eltávolítsuk az emésztőrendszerből. Lényegében két alapvető megközelítése lehetséges a h. pylori gyógyításának. A konvencionális gyógyászat a helicobactert antibiotikummal ls a protonpumpa inhibítoraival kezeli, a természetgyógyászat az emésztőrendszer egészének gyógyítására, az emésztés segítésére és a baktérium által megtámadott gyomor-nyálkahártya helyreállítására irányul. 

A helicobacter pylori gyógyítása antibiotikumokkal

A helicobacter gyógyszeres kezelése a fertőzés fokától függ. Minél jobban elszaporodott a Helicobacter pylori baktérium a szervezetünkben, és minél nagyobb gyomorproblémákat okoz, annál keményebb kezelésnek kell magunkat alávetni.

A H. pylori kezelése a maximális hatás eléréséhez rendszerint több fajta antibiotikum kombinációjával történik. A két vagy három fajta antibiotikum mellé protonpumpa blokátorokat társítanak. A tudományos tanulmányok ebben az esetben rámutatnak azon betegek emelkedő számára, kiknél a gyógymód nem válik be a helicobacter erősödő ellenállása miatt az antibiotikumokkal szemben. Ezért is nő azoknak a száma, akik elutasítják az antibiotikumos kezelést, új, kímélőbb gyógymódokat keresnek, amelyek nem járnak mellékhatásokkal

A betegeket egyre inkább érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt, amelyek képesek enyhíteni vagy megszüntetni a Helicobacter pylori baktérium által okozott problémákat.

Helicobacter – étrend

Gyakran találkozunk a kérdéssel: Mit együnk, ha helicobacter fertőzésben szenvedünk?

Helicobacter fertőzés esetén olyan étrend ajánlatos, amelynek során be kell tartanunk néhány alapelvet. Elsősorban fontos, hogy megkönnyítsük az emésztést, lehetővé tegyük a regenerálódását és a gyógyulását. A helicobacter kezelésének ideje alatt étkezzen mértékletesen –hagyja el az étlapról a fűszeres és pikáns ételeket. Kerülje a rántott ételeket. Egyen több zöldséget – frissen vagy pároltan. Fókuszáljon az emésztés segítésére további táplálékkiegészítőkkel, például rostokkal.

Szeretné tudni, mi hatásos a helicobacter ellen? Teljes információkat tartalmazó cikkünkben eláruljuk – hogyan étkezzünk emésztési problémák esetén.

A Helicobacter és a bőrbetegségek

Hosszan tartó akné az arcon, rosacea, ekcéma vagy akár a kopaszodás (alopecia areata) is a h. pylori baktériumra vezethető vissza, amely a gyomorban telepedik meg. Ha eltávolítja a helicobactert a szervezetéből, megszabadul ezektől a bőrproblémáktól is. 

Olvasson többet a helicobacter bőrre gyakorolt hatásáról. 

Más betegségben szenved?

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch
Crohn betegség gyógyítása

Crohn betegség

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely…

Zuzana Kucková
5. április 2016
Egyéb cikkek