Híosz – A görög sziget amelyről áramlik az egészség

8. december 2022 Zuzana Kucková Nezaradené

Az ötödik legnagyobb sziget az Égei-tengeren, ennek ellenére nincs semmi közös benne az ismertebb testvéreivel – Krétával, Rodosszal, vagy Korfuval.

A Híosz sziget nincs tele turistákkal, nem talál itt rengeteg modern szállodát és luxus éttermet.

Az egyediessége valami teljesen másban rejlik.

A sziget hangulata

Hiosz

Híosz a szépség keresésének helye – megtalálhatja azt a történelmi helyek sarkában, amelyekben a házak gyönyörű ornamensekkel vannak kifestve, teraszos olívaligetekben, érintetlen természetben, mely lélegzetelállító, de főleg a lakosaiban. Barátságos hozzáállásuk és szerénységük néhány nap alatt olyan érzést kelt Önben, mintha a családtagjaik közé tartozna. Híoszon mindenhol nyugalom van.

hiosz sziget

Ne várja itt az autók sürgés-forgását, vagy az éjszakai élet zaját. Csak egyszerűen élvezze a sziget illatát és a kellemes, zavartalan ritmusát, amely a saját tempójában halad.

Habár a sziget annyira szép, hogy megérdemelné, hogy turisztikai központ legyen, a lakosai védik az érintetlenségét az értékes kiviteli árucikk miatt.

Egyetlen a világon

A sziget déli részének 24 településén az élet a Pistacius Lentiscus fák gondozásával telik. Olyan fafajtáról van szó, amit csak ezen a szigeten termesztenek, a déli részén, amit Mastichochoria-nak hívnak.

Hiosz

Ez a fa sehol máshol nem éri el azt a minőséget, amit a sziget különleges talaja ad neki. Csakis Híoszon a pisztáciafákból nyerhető ki az egyedi gyógyító anyag, a masticha vagy mastix.

Olyan gyantáról van szó, amelyben több mint 80 gyógyhatású anyag található.

masticha

A masticha a sziget fő exportárucikkje, innen jut el az egész világba. A híoszi masticha 1997-ben PDO tanúsítványt szerzett és az óta csak a Híosz szigetéről származó mastichát lehet igazinak megjelölni.

A könnyek, melyek gyógyítanak

hioszi masticha

A masticha gyógyító ereje kétezer éve felfedezték a gyomorbetegségekkel kapcsolatban – már Hippokratész is ilyen célokra ajánlotta. Azóta pedig rengeteg ember számolt be jó tapasztalatokról.

Az antibakteriális és gyulladásellenes tulajdonságainak köszönhetően gyomorproblémák kezelésére használják – főleg komoly megbetegedéseknél, mint a helicobacter pylori fertőzés, gyomorfekély, vagy gyomorégés.

A tudományos kutatások magas koleszterinszint esetén is ajánlják.

Családi összetartás

A masztichaligetek gondozása Híosz szigetének déli részén szinte minden család életét meghatározza.

Theages (68 éves) az apjától örökölte a ligetet és ma a fiaival és a feleségével együtt dolgozik rajta.

„A ligetben végzett munka koratavasszal kezdődik – akkor takarítjuk a fák környékét és előkészítjük őket a szezonjukra. Áprilistól júliusig a ligetbe 3-5 naponként járunk a fakéreg bemetszése miatt. Augusztusban elkezdődik a masticha kristályok gyűjtése és tisztítása, ami egészen a téli hónapokig tart. Arról már főleg a feleségem gondoskodik,“ mondja, és rámosolyog a fa alatt térdelő szerény nőre.

Hioszi masticha

A mezőkön együtt van az egész család, a munka nehéz és a nyári forróság közben rendkívül megterhelő is, jól jönnek a fiatal és erős kezek. A jó termés biztosítja ezeknek az embereknek a megélhetést.

Ősszel a megtisztított masticha kristályokat a termelőktől felvásárolja egy Szervezet, amely biztosítja az exportot, de különféle masticha tartalmú készítmények gyártását is. A mastichát az arab országokban főleg a gasztronómiában használják, az USA-ban és Európában a gyógyító potenciálját gyomorbetegségek kezelésére használják és táplálékkiegészítőket gyártanak belőlük.

hiosz sziget

A masticha természetes ereje megnyerte a világot. Próbálja ki a gyógyító erejét Ön is.

Híoszi masticha a termékeinkben

A Masticha Active egy egyedi termék, amely egyesíti az igazi híoszi masticha és két aktívanyag – Saccharomyces Boulardii és Lactobacillus reuteri hatásait.

E anyagok egyesítése gyorsabb és hatékonyabb eredményt biztosít.

2x-masticha active + almaecet