Hisztamin diéta

25. július 2022 test44640990 Herb Alerg, Mastichával történő gyógyítás

Hisztamin intoleranciád van, és nem tudod, hogy mit egyél? A következő cikkben praktikus tudnivalókat olvashatsz arról, hogyan lehet teljes értékű életmódot élni akár hisztamin diéta mellett is.

egy szürke tányért villával és késsel egy faasztalra helyeznek, a tányér közepén egy nagy fehér kérdőjel

Hisztamin intolerancia dióhéjban

A HIT (a hisztamin intolerancia név rövidítése) egy összetett probléma, amely a beleinkben jelentkezik. A hisztamin intolerancia összes tünetének alapvető megnyilvánulása a gyulladás.

A hisztamin a biogén aminok csoportjába tartozó szerves anyag, amely az emberi szervezetben természetesen előfordul (például a tüdőben, a belekben, az agyban…). A hisztamin intolerancia meghatározása ezért esetenként nehéz, mert a tünetek eltérőek lehetnek (fejfájás, kiütések, agyköd, rendszertelen menstruáció, gyomorégés, izom- és ínfájdalmak…) attól függően, hogy a szervezetben milyen receptorok aktiválódnak.

hisztamin vegyi anyag címke egy fekete táblán.

Szervezetünkben kialakulhat a hisztaminnal szembeni túlérzékenység, ami például egyes élelmiszerekben is megtalálható. Ezt az érzékenységet gyakran a beleink rossz állapota okozza. Vigyáznunk kell ezért a mikrobiómunkra. Nagyon számít, hogy mit eszünk.

Ha a hisztamin anyagcserénk nincs egyensúlyban, ami azt jelenti, hogy a hisztaminunk túlzottan felhalmozódik, akkor a szervezet hisztaminellátása és eliminációja között aránytalanság lép fel, ami különféle problémákat okoz.

Ez azonban nem allergia. Alapvető különbség van az allergiás reakció és az intolerancia között:

 1. Az allergiás reakció a szervezet túlzott reakciója egy bizonyos anyagra, amely általában nem vált ki immunreakciót. Az allergiát IgE antitestek (Immunglobulinok – speciális fehérjék, amelyek a szervezetben idegen anyagokra válaszul) közvetítik.
 2. A hisztamin intolerancia, azaz élelmiszer-komponens intolerancia nem tartalmaz IgE antitest reakciót, hiányzik az allergiás alapja. Bár megnyilvánulhat allergiaként, azaz túlérzékenységként.

Érdekesség: A hisztamint a 20. század elején fedezték fel, míg a hisztamin intolerancia diagnózisa csak az elmúlt 10 éve áll rendelkezésre. A hisztamin intolerancia a lakosság 3%-át érinti, főleg a 40 év feletti nőket.

A hisztamin intolerancia kezelése

Ha HIT-re gyanakszol, felejtsd el a drága és bonyolult teszteket. A hisztamin intoleranciára ugyanis nem létezik egy biztos teszt, mert mindannyian egyediek vagyunk, és a szervezet reakciói is eltérőek. Valakinek például a savanyú káposzta evése egyáltalán nem okoz semmit, másoknak viszont olyan kiváltó ok lehet, amely hisztamin-intoleranciában csúcsosodik ki.

Kiváló, ha úgy döntöttél, hogy egészséges táplálkozásra váltasz, abban a reményben, hogy elnyomod a hisztamin intolerancia szindrómát. Egy nagyon fontos dolgot azonban tudnod kell, mégpedig azt, hogy a HIT megnyilvánulásának egyik módja az egészséges táplálkozásra való átállás. Miért? Számos egészséges élelmiszer magas hisztamintartalmú lehet. A legjobb szándékkal viszed be őket az étrendedbe, és a probléma meg is született.

Ha még mindig nem vagy biztos abban, hogy hisztamin intoleranciád van, az egyik legjobb módja annak, hogy kiderítsd, a hisztaminszegény étrend. Ha azt észleled, hogy a tünetek 2-3 hétig enyhülnek ezen eliminációs diéta alatt, majd újra megjelennek a magas hisztamintartalmú élelmiszerek újrabevitele után, akkor határozott választ kaptál.

Tippünk: vezess naplót. Írd le az összes ételt, amit megeszel, és hogyan érzed magad utánuk. A reakció azonban még később, több óra elteltével is bekövetkezhet. Gondosan jegyezz fel mindent. Mint már említettük, mindannyian egyediek vagyunk, ezért a táblázatban alacsony hisztamin tartalmú élelmiszerek is nehézségeket okozhatnak. A napló rendszeres vezetése enyhülést hoz az egészségügyi problémákon és javítja az életminőséget.

egy sárga pólós nő jegyzetfüzetet tart, ceruzával a kezében, és gondolkodik.

A hisztaminszegény diétához hasonlóan itt is létezik egy teszt DAO-kiegészítővel (az egyik enzim, amely a hisztamin lebontásáért felelős a szervezetben), amely választ ad arra, hogy hisztamin intoleranciában szenvedsz vagy sem.

Tudtad, hogy…?

A DAO enzim értékei minden betegnél eltérő mértékben csökkenthetők? Különféle tényezők befolyásolják (gyógyszerszedés, dohányzás, stressz…). A szigorú diéta mellett bevált a C-vitaminos infúziós terápia módszere, amellyel a hisztamin túlzott mennyisége jelentősen csökkenthető.

A HIT-re mint olyanra nincs gyógymód. A hisztamin intolerancia egyetlen elérhető kezelése a hisztaminszegény étrend, amelyet DAO enzim-kiegészítővel támogathatsz.

Segítők hisztamin intolerancia esetén

Természetes forrásból válogattuk össze azokat az összetevőket, amelyek jótékony hatását a HIT esetén tudományos vizsgálatok is igazolják. A hatásmechanizmus abban rejlik, hogy képesek megakadályozni a hízósejtek túlzott aktivitását, aminek eredménye:

 1. az endogén hisztamin mennyiségének csökkentése
 2. a hisztamin terhelés csökkentése
 3. a hisztamin intolerancia tüneteinek jelentős csökkentése

Ezek főként a következő élelmiszerek és összetevőik:

bromelain – az ananászfa szárában, gyümölcsében és levelében található enzim. Csökkenti az orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladásos betegségeinek és a szénanáthának a tüneteit. Annak ellenére, hogy az ananász nem ajánlott a HIT esetén, maga a bromelain enzim nem tartalmaz hisztamint.

piperin – tiszta feketebors kivonat, hisztamin nélkül, amely aktívan fellép a paraziták és mikrobák ellen, ezáltal támogatja a szervezet általános immunitását és a felső légutak egészségét.

kurkuma – erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású kurkuminoidokat tartalmaz, amelyek enyhítik az allergiával és asztmával kapcsolatos tüneteket

quercetin – egy növényi flavonoid, amely hatékonynak bizonyult a hisztamin intolerancia elleni küzdelemben, gyulladáscsökkentő és antihisztamin hatású.

B6-vitamin – kimutatták, hogy fontos összetevője a DAO enzim hatékony működésének

C-vitamin – csökkenti a hisztamin szintjét és antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik. Az alacsony C-vitamin szinttel rendelkező emberek gyakrabban szenvednek különféle allergiáktól.

csalán – természetes antihisztaminnak számít. Képes csillapítani a gyulladásos folyamatokat, amelyeket az allergiás nátha okoz.

Mindezeket az összetevőket megtalálhatod az egyedülálló természetes termékünkben, a HERB ALERG-ben, amely ráadásul minden sejt megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyaggal – cinkkel van gazdagítva, amely egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag.

masticha herb allerg, természetes készítmény allergia kezelésére az erdőben, zöld mohára fektetve egy fa mellett.
Herb Alerg

A Herb Allerg tehát természetes antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatású komplexje, amely hisztamin intolerancia esetén is jelentősen enyhíti az allergiás tüneteket és támogatja az immunrendszer megfelelő reakcióját. A benne található összetevők képesek stabilizálni a hízósejtek (ezek az immunrendszer sejtjei, amelyek hisztamint tartalmaznak) aktivitását.

A Herb Allerg ugyanakkor támogatja a táplálékból felvett tápanyagok felszívódását és felhasználását, és hosszú távon hozzájárul a bélfal regenerálódásához (az intoleranciák és allergiák eredete), ezáltal megfelelő feltételeket teremt a képződés fokozásához, a belekben ható DAO enzim aktivitásához (metabolizálja az endogén és exogén hisztamint).

A hisztaminban szenvedők számára is egyes táplálékkiegészítők alkalmasak, különösen azok, amelyek magas rosttartalmúak.

Kínálatunkból a Natura Biotika terméket ajánljuk – aktív rost, amely gondoskodik a belek és a gyomor egészségéről, támogatja az immunitást, építi és védi a bél mikroflóráját.

Tippek a hisztamin intoleranciában szenvedő újoncoknak

Az utóbbi időben óriási mértékben nő a hisztamin intoleranciában szenvedők száma, és sajnos sokszor nem is tudják, hol kezdjenek. Az interneten sok listát találhatsz arról, hogy mit lehet és mit nem…de ez egyéni.

Kezdetben, amikor még csak most kezded a hisztamin diétát, jó áttanulmányozni a listákat, elolvasni más hisztaminbetegek tapasztalatait, de idővel, ha naplót vezetsz, látni fogod, hogy magadnak kell összeállítani az étrended.

Alapvető dolgok, amelyeket el kell kerülni a HIT esetén

A legfontosabb az életmód. Ez a rezsim kezdetben fegyelmet igényel, de megéri, hogy jól érezzük magunkat és minden nehézség nélkül élvezzük az életet.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem csak a hisztaminos betegeknek kellene kerülniük, mégpedig:

 • félkész termékek és tartósítószeres élelmiszerek
 • mesterségesen színezett és ízesített élelmiszerek
 • finomított olajok
 • tartósítószert és ízfokozót tartalmazó fűszerkeverékek
 • fermentált és érlelő élelmiszerek
 • néhány vényköteles gyógyszer
 • alkohol, csokoládé, kakaó
 • hűtőszekrényben tartott élelmiszerek

Érdekesség: Alapvetően a romlandó élelmiszerek (pl. hús, hal) vagy az erjesztéssel előállított élelmiszerek és italok (kombucha tea és az említett savanyú káposzta…) magas hisztamintartalmúak.

Stressz és HIT

Ideális lenne stressz nélkül élni, és mindig otthon készíteni friss ételeket… de sokunknak nincs ilyen lehetősége. Az általunk vezetett általános életmód nemcsak hisztamin-intolerancia, hanem más betegségek kiváltója is lehet. Számos olyan esetet találtak, amikor hisztamin intoleranciát észleltek olyan embereknél, akik traumatikus élményen (családi haláleset) estek túl, vagy hosszú ideig stresszes időszakban éltek (munkahelyi stressz, lámpaláz, iskolai stressz, válás…)

Tudományosan bizonyított, hogy a stressz saját hisztamin felszabadulásához vezet. Tehát hogyan kapcsolódik a stressz a HIT-hez? A stresszes helyzet a mindennapi apróságoktól az extrém helyzetekig bármi lehet. Ez lehet akut vagy krónikus stressz.

Válaszul a szervezet hormonokat és más vegyi anyagokat, köztük hisztamint bocsát ki, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Így a stressz befolyásolja a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből (az immunrendszer sejtjei, amelyek hisztamint és más molekulákat tárolnak).

egy fehér blúzos nő nyugodtan, csukott szemmel ül az asztalon, jóga pózban, körülötte káosz és stressz.

Szükséges tehát, hogy a hisztamin intoleranciában szenvedő beteg átértékelje életmódját, lecsillapítsa az esetlegesen hektikus élethelyzetét, és megtanuljon dolgozni a stresszel. Ez érvényes kellene legyen mindannyiunk számára.

Segíthet néhány nap pihenés, hogy az embernek ne kelljen munkával foglalkoznia, hiszen jótékony segítség lehet az edzés, a jóga, a tai-chi, vagy akár a meditáció, ami csökkentheti a hisztamin szintjét a szervezetben (csökkenti a gyulladást, amely a hisztamin felszabadulásával jár a szervezetben).

Az időszakos böjt és annak előnyei a HIT esetén

Anélkül, hogy észrevennénk, minden nap éhezünk. Általában 18:00 és 6:00, vagy 20:00 és 8:00 között van, és természetesen éjszaka, amikor alszunk.

Az időszakos böjt (intermittent fasting) egy olyan étkezési módszer, amely nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy mit eszünk (ez mindannyiunk érdeke kell, hogy legyen), hanem azt, hogy mikor eszünk. Ez az étkezési idő és a böjtidő váltakozása. Az interneten az időszakos böjtöt is megtalálhatod egyszerű 16:8-as evés néven, ami azt jelenti, hogy 16 órát böjtölünk, és 8 órás ablakban eszünk.

az asztalon egy jegyzetfüzet intermittent fasting címmel, egy tányér villával és egy kanállal és egy kis fekete ébresztőóra.

Az időszakos böjt előnyei hisztamin intolerancia esetén:

 1. A vizsgálatok azt sugallják, hogy az éhezés megakadályozza a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből, és így javítja a hisztamin intolerancia tüneteit.
 2. A böjt javítja az emésztési problémákat, mint a hasi fájdalom, hányinger, hasmenés, szabályozza a bélmozgást.
 3. Az éhezés csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, amelyek befolyásolják a HIT kialakulását
 4. Kimutatták, hogy az időszakos böjt hosszú távú gyakorlása a hibás immunsejtek akár 40%-át is megszünteti, beleértve a sérült vagy túlérzékeny hízósejteket is.

Az esszenciális zsírsavak étrendi bevitele döntő fontosságú a szervezet minden alapvető funkciójához, különösen a fehérjék képződésében, beleértve az olyan enzimeket, mint a diamin-oxidáz (DAO), amely segít a hisztamin lebontásában. Ahhoz, hogy ez az enzim megfelelően működjön, bizonyos vitaminokat kell kapnunk, mint például a B6, magnézium, réz… A krónikus éhezés vagy a nem megfelelő étrend nem segít fenntartani ezeknek a vitaminoknak a megfelelő szintjét. Ezért az időszakos böjt a legjobb választás, még akkor is, ha hisztamin intoleranciában szenvedsz.

Hisztamin intolerancia és terhesség

Ne csak úgy tekintsünk a hisztaminra, mint valami rosszra. Testünk része és fontos szerepet tölt be, a terhesség alatt pedig a legfontosabb: segíti a placenta megfelelő fejlődését, és növeli a szülés során a méhösszehúzódások hatékonyságát.

A HIT-ben szenvedő nők hajlamosak megszabadulni ettől a diagnózistól a terhesség alatt, mivel a placenta az, amely szintén termel DAO-t, ráadásul ennek az enzimnek a hatékonysága is megnő.

Érdekesség: a DAO aktivitás a terhesség alatt akár 500-szor magasabb, mint a terhességen kívül. Ennek hatására a nők nehézségei enyhülnek, sőt az allergia tünetei is enyhülnek.

Azok anők, akik terhesek szeretnének lenni és hisztamin intoleranciában szenvednek, nyugodtak lehetnek. A hisztamin intolerancia nem befolyásolja a fogantatást és a magzat fejlődését. Pozitív hír a problémamentes szoptatás is. Természetesen, ha az anyuka valamilyen antihisztamint használ, akkor a kezelést módosítani kell, mert ezek tejbe jutva nyugtatóan, álmosítóan hathatnak a babára.

A szoptatás védőfaktor a hisztamin intolerancia kialakulásával szemben. Minél tovább szoptat egy nő, annál kevésbé valószínű, hogy hiányzik a hisztamin lebontását segítő enzim.

Néha a terhességet a hisztamin-intolerancia “átmeneti gyógymódjának” tekintik, a leendő anyák még olyan ételeket is fogyasztanak a terhesség alatt, amelyeket terhesség előtt hisztamin diéta mellett nem fogyasztottak volna.

Mit ehetek hisztamin intolerancia esetén?

Mindannyiunk szervezete más és más adag hisztamin van benne, ahogyan mindannyiunknak más az életmódja és a stressz dózisa. Az egyetlen gyakori dolog a hisztamin intoleranciában az egész életen át tartó diéta, más néven hisztamin diéta.

az olyan ételeket, mint a banán, a savanyú káposzta, a feldolgozott húsok, a vörösbor és a kemény sajtok a hisztamin intolerancia feliratú asztalon helyezik el.

Az „életre szóló diéta” kifejezés félelmetesen hangozhat, de bizonyos alapelvek szisztematikus követésével és az ételek kiválasztásával akkor is nagyszerűen fogod érezni magad, ha hisztamin intoleranciában szenvedsz.

Fogyasztásra alkalmas, alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek

 • gluténmentes gabonafélék, például quinoa, amaránt, köles, hajdina, cirok, rizs
 • barna liszt, barna kenyér, tiszta gabonafélék,
 • sima tej, tejszín, joghurtok flóra nélkül
 • friss gyümölcsök, például alma, áfonya, körte, áfonya, szőlő, eper, szeder
 • friss zöldségek: hagyma, fokhagyma, spárga, édesburgonya, brokkoli, uborka, cukkini, kelkáposzta, articsóka, zöldbab
 • olivaolaj
 • vaj
 • ghi
 • kókuszolaj
 • fűszerek: kurkuma, tárkony, bazsalikom, kakukkfű,
 • gyógynövények: menta, csalán

Kerülendő ételek

 • alkohol, különösen vörösbor és sör
 • feldolgozott és füstölt húskészítmények, például kolbász, virsli, sonka
 • fermentált ételek, beleértve érlelt sajtokat, kefir, savanyú káposzta, kombucha, natto, szójaszósz és savanyú uborka
 • padlizsán
 • spenót
 • paradicsom
 • avokádó
 • ananász
 • csokoládé
 • friss kovászos kenyér
 • bab
 • csirkehús
 • citrusfélék
 • fűszerek, például szegfűszeg, ánizs, fahéj
 • teák (fekete, zöld, fehér)
 • margarin
 • halak, például makréla és tonhal
 • tenger gyümölcsei

Tanácsok a végére

A hisztamin testünk része, és nem szabad mumusként tekinteni rá. Éppen ellenkezőleg, a legjobb, amit a hisztamin intolerancia diagnosztizálása után tehetsz, ha megőrzöd a nyugalmad és átértékeled az életmódodat (például abbahagyod a dohányzást, kezdj el rendszeresen sportolni, időben menni aludni, csökkentheted a stresszes helyzeteket…), diéta, aminek egy kis fantáziával egyáltalán nem kell unalmasnak lennie.

egy nő fehér felsőben áll háttal a kamerának, felemelte a kezét és felfelé tartja a hüvelykujját.

Források:

https://aspoonofhistamine.com/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-histamine-diet#what-is-histamine