Koleszterin és stressz

22. június 2021 Zuzana Kucková Magas koleszterinszint gyógyítása, Masticha Vena

Mi az összefüggés köztük? Egészségesen táplálkozik, vigyáz a kalóriabevitelre, és továbbra is problémái vannak a túlsúllyal? Lehet, hogy stressz áll mögötte.

cholesterol a stres

A stressz a szervezet védekező reakciója azokra az eseményekre, amelyek kellemetlen érzéseket okoznak bennünk. Szorongás, tehetetlenség, bizonytalanság, feszültség és félelem. Ha túl gyakran és hosszú ideig jelennek meg, nehéz megszabadulni a stressztől és élvezni az életet. A stressznek kitett szervezet nagyobb energiafelhasználással rendelkezik, és serkenti az LDL-koleszterintermelés növelését.

Magas koleszterinszint

A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Bizonyos mértékig szükségünk van rá a test megfelelő működéséhez. Ha azonban a koleszterin értéke meghaladja az optimális, szükséges mennyiséget, akkor magas koleszterinszintről beszélünk. A magas koleszterinszintet 6,2 mmol/l felettinek tekintik. A jó koleszterinszint körülbelül 5,0 mmol/l.

Mi csökkenti a koleszterinszintet?

A koleszterint „jóra” és „rosszra” osztjuk, attól függően, hogy melyik lipoproteint köti meg. Fontos a HDL és az LDL koleszterin aránya.

Például a sport, az alvás és a rost jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére, mert növeli a “jó” HDL-koleszterin termelését, és segít a szervezetnek megszabadulni a “rossz” LDL-koleszterintől.

Az étrendnek köszönhetően csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét is. Jó rostot fogyasztani, mert aktívan csökkenti annak szintjét. A hüvelyesek, diófélék, minőségi zsírok és olajok szintén jótékony hatásúak. Az áfonyalé és a fokhagyma is hozzájárul a HDL és az LDL koleszterin optimális arányához.

Natura Biotika - vlákninový komplex
Natura Biotika – ötféle rostot tartalmazó aktív rost

Mi emeli a koleszterinszintet?

A magas koleszterinszinttel kapcsolatos problémákat általában a hús- és tejtermék kedvelői tapasztalják. Először is ki kell zárnia az étrendből a margarinban lévő keményített zsírokat, a félkész termékeket és az instant ételeket. Egyéb alkalmatlan ételek közé tartoznak a sült ételek, édességek, gyorsételek és különböző édesített italok.

Megnövekedett koleszterinszint a stressz hatására

A stressz közvetlenül összefügg a megnövekedett koleszterinszinttel, amely a stresszhormonok előállításához szükséges. Tehát, ha a magas koleszterinszint mögött a stressz áll, fontos megtanulni kezelni azt, vagy kiküszöbölni az életünkben a stressztényezőket.

5 hatékony tipp a stressz kezelésére

  • Sok alvás és pihenés. Ha legalább napi 8 órát alszunk, sokkal könnyebben megbirkózunk a nehéz helyzetekkel.
  • Szabadidősport. Függetlenül attól, hogy a túrázást, a kerékpározást vagy a korcsolyázást választja, a stresszel való megbirkózás képessége nagyobb lesz.
  • Szánjon időt önmagára és tölsön időt a friss levegőn. A feszült helyzetektől való bármilyen távolság segít abban, hogy más nézőpontból nézze a helyzetet, és legalább részben ellazuljon.
  • A meditáció vagy a tudatos légzés is segít megőrizni a nyugalmat. Nem hiába mondják: “számolj 10-ig, ha valami dühít és felidegesít.”
  • Pszichológushoz menni nem szégyen. Ha úgy érzi, hogy nem tud segíteni önmagán, és valakinek el kell mondania a gyötrelmeit, normális, ha pszichológust keres fel.

Próbáljon ki természetes termékeket

A Masticha Vena természetes kivonatokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az LDL-koleszterin oxidációjára és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Használata minden korosztály számára alkalmas.

A Natura BIOTIKA – aktív rost – öt oldódó rostból álló komplexet tartalmaz: lucfenyő (támogatja a szervezet természetes védekezőképességét és a barátságos bifidobaktériumok növekedését), psyllium (hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez) és akácrost.