Koleszterin: ideális értékei és mérései

8. október 2021 Zuzana Kucková Információk és Tapasztalatok, Magas koleszterinszint gyógyítása

Elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, enélkül a szervezet nem lenne képes regenerálódni, bizonyos hormonok termelése nehéz lenne, és hiánya például negatív hatással lenne a memóriára. A koleszterin jelenléte szükséges a szervezetben. Egészséges szervezetben a koleszterinszint optimális az összes fent említett funkció működésének biztosításához.

cholesterol-merania

A koleszterinszint különböző körülmények miatt emelkedhet. Ebben az esetben fontos a koleszterinszint csökkentése, különben az ember egészségét befolyásolhatja.

Nézzük meg közelebbről, mik legyenek a helyes koleszterinértékek, és hogyan történnek ezek a mérések.

Hogyan mérik a koleszterinszintet?

A koleszterinszintet vérmintából mérik. A koleszterinszint méréséhez nem kell nagy mennyiségű vér, sőt vannak olyan házi tesztek, amelyek egyetlen vércseppből képesek megmérni a koleszterinszintet.

A koleszterinszint mérésekor fontos meghatározni a koleszterin mindhárom összetevőjének értékét, tehát nem csak a teljes értékét.

A koleszterinszintet térfogategységben mérik, ami azt jelzi, hogy az egyes komponensekből hány mmol-t tartalmaz 1 liter vér.

Normál és ideális koleszterinszint

Nézzük meg, hogyan kell kinéznie az ideális koleszterinprofilnak.

Az LDL-koleszterin (“rossz koleszterin”) – a normál értékének 1,2-3 mmol/l között kell lennie. Ha magasabb, fennáll a szívrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Ha a beteget magas koleszterinszint miatt monitorozzák, és már szed koleszterinszintcsökkentő gyógyszereket, akkor az LDL-koleszterin értéke legfeljebb 2 mmol/l értéket érheti el.

A HDL-koleszterin (“jó koleszterin”) – normál értéke 1-2,2 mmol/l között van. Ha az érték alacsonyabb, mint 1 mmol/l, nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. A HDL-koleszterin ideális értéke egy felnőtt férfi esetén 1,5 mmol/l.

Trigliceridek – az ideális TGC értéke 0,45-1,7 mmol/l tartományban van. Magasabb érték mellett fokozott a szív- és érbetegségek kockázata is.

A koleszterin mérése után (otthon vagy orvosánál) olyan eredményt kell kapnia a kezébe, amely megmutatja az LDL-koleszterin, a HDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét. Ezeket az értékeket kiszámítva megkapjuk a koleszterin összértékét.

Teljes koleszterinszint értékei

Az teljes koleszterin normál értéknek 2,9 – 5,0 mmol/l tartományban kell lennie.

Az 5 mmol/l érték az ideális koleszterinérték. A koleszterinre érvényes az, hogy minél alacsonyabb az érték, annál jobb.

Problémásak a 2,9 mmol/l alatti teljes koleszterinszint vagy az 1 mmol/l alatti LDL-koleszterinszint értékek. A túl alacsony koleszterinszint befolyásolja a szorongás, a depresszió kialakulását, a stroke oka lehet, időseknél memóriaproblémákhoz, akár demenciához is vezethet.

A rendkívül alacsony koleszterinszint a szükséges tápanyagok helytelen felszívódását is jelzi, terhes nőknél is problémát jelenthet.

koleszterin ertekek 900x343

Magas koleszterinszint – hogyan reagáljunk?

Az 5 mmol/l és 6,4 mmol/l közötti értékek magas koleszterinszintnek minősülnek. Ezen értékek mellett az orvos általában a koleszterinszint-szabályozást étrendváltoztatással és aktív testmozgást javasolja.

A 6,4 mmol/l feletti értékeket magas koleszterinszintnek tekintjük, és többnyire gyógyszeres kezelésre utalnak. Az orvos által javasolt gyógyszerek (sztatinok) mellett a természetes összetételű készítmények is a koleszterin kezelésére irányulnak. A Masticha Vena olyan kivonatokat tartalmaz, amelyek kombinációja csökkenti a koleszterinszintet.

Hatásmechanizmusa az LDL-koleszterin oxidációjára is jótékony hatással van, és elősegíti az erekben a vérkeringést. A Masticha Vena hatóanyagai szintén befolyásolják a vérnyomás szintjét és támogatják az immunitást.

A Masticha Vena természetes terméket kedvezményes csomagolásban is megvásárolhatja.