Mi a koleszterin?

A koleszterin testünk minden sejtjében megtalálható, és a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Koleszterin nélkül a szervezet nem lenne képes gyógyulni, regenerálódni, hiánya befolyásolná a memóriát, az idegek megfelelő működését, a D-vitamin termelést és negatívan befolyásolná a szervezet számos más funkcióját.

Cholesterol

A koleszterin még egyes hormonok alapanyaga is. Nem csak az élelmiszerekből nyerjük, a szervezet a koleszterin nagy részét a májban és az emésztőrendszerben állítja elő.

Miért válik néha problémává a koleszterin?

Mit jelentenek a koleszterinértékek? Van jó és rossz koleszterin?

Biztos hallotta már ezt a felosztást valahol. Bár a koleszterin testünk természetes része, ha túl sok, veszélyes lehet, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségekhez, szívrohamhoz vagy agyvérzéshez. Csak Szlovákiában évente több mint 30 ezer ember hal meg ezekben a betegségekben, így a magas koleszterinszint és annak értékei sok orvos napi témája volt az elmúlt években.

Az orvosok három alapvető koleszterinszintről beszélnek:

  • egy felnőtt ember vérének optimális koleszterinszintje nem haladhatja meg az 5,2 mmol/l-t.
  • orvosi körökben a 5,2 és 6,2 mmol/l közötti koleszterinszintet emelkedettnek tartják.
  • a 6,2 mmol/l feletti értékeket magas koleszterinszintnek nevezik, ezek az értékek kockázatosnak tekinthetők.

A koleszterin két alapvető összetevőből áll:

  • A HDL-koleszterin, más néven ún ” jó koleszterin”. Segít abban, hogy a koleszterin ne kerüljön az artériákba, és hogy kerüljön vissza a májba, ahol újraképződik és ott van felhasználva, ahol a szervezetnek szüksége van rá. Ez a fajta koleszterin védő hatással rendelkezik az ér-, szív- és agyi betegségek kialakulásával szemben, ezért jó koleszterinnek nevezik
  • LDL-koleszterin vagy „rossz koleszterin” – artériás elzáródást okozhat. A csökkent átjárhatóság az artériákban az érelmeszesedés oka, ami szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethet.

A jó koleszterin (HDL) és a rossz koleszterin (LDL) koncentrációját a szervezetben egy egyszerű vizsgálattal lehet meghatározni, amelyet éhgyomorra végeznek el.

A legfrissebb eredmények szerint nem a teljes koleszterinszint a vérben a fontos, hanem felépítése és az egyes összetevők aránya.

A HDL (jó koleszterin) és az LDL (rossz koleszterin) aránya nem lehet kevesebb, mint 1:3, ideális esetben 1,5:3

Cieva s nahromadeným cholesterolom
Az ateroszklerózis kialakulása

Mik a magas koleszterinszint tünetei?

A koleszterin nem mutatkozik jelentős tünetekkel és épp ezért veszélyes. A magas koleszterinszintet általában rutinellenőrzés során az vérmintából veszik észre. A magas koleszterinszint tünetei általában csak akkor jelentkeznek, ha a magas koleszterinszint következtében ateroszklerózis alakul ki a szervezetben. Ekkor magas vérnyomás is kialakulhat.

Mi az ateroszklerózis?

Az ateroszklerózis olyan betegség, amelyben túl sok rossz LDL-koleszterin rakódik le az erek falában. Ez gyenge átjárhatóságot és a magas vérnyomást okoz.

Az ateroszklerózis mellett fennáll a további komplikációk veszélye:

  • szívroham,
  • agyvérzés,
  • a lábak gyenge vérellátása,
  • veseproblémák,
  • merevedési zavar férfiaknál

Hogyan csökkenthető a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint csökkentésére a farmakológiában leggyakrabban használt gyógyszerek a sztatinok. Ezeket a gyógyszereket hosszú ideig kell fogyasztani, gyakran az életünk végéig. A sztatinkezelést mellékhatások is jellemzik. A sztatinok mellékhatásai – a magas koleszterinszintre alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai közé tartozik elsősorban az izomfájdalom, izomgörcsök, ízületi fájdalom, májkárosodás, endokrin rendellenességek, alvászavarok, memóriazavarok…

A leghatékonyabb kezelés a magas koleszterinszintre az étrend és az általános életmód megváltoztatása és diéta bevitele magas koleszterinszintre. Ezután a magas koleszterinszint gyógyszeres kezelés nélkül csökkenthető.

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint gyógyszerek nélkül?

Strava vhodná pri vysokom cholesterole
A koleszterinszintet az étrend megváltoztatásával és az úgynevezett koleszterin diétával is lehet csökkenteni

A magas koleszterinszint súlyos betegség, amely előfeltétele más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A magas koleszterinszint oka a rossz szokások az étrendben, az életmódban, a testmozgásban … Ezért gyakran mondják, hogy a magas koleszterinszint örökletes – de hamarabb a szokások örökletesek, mint maga a betegség.

A magas koleszterinszint kialakulását jelentősen befolyásolja elsősorban az étrend. A rossz étrend pont az, ami növeli a koleszterint. Az étrend módosításával és megfelelő diétával csökkenthetjük a koleszterinszintet. Ha megfelelő természetes gyógyszereket és gyógynövényeket is választunk a magas koleszterinszintre étrendünk módosításához, akkor rövid időn belül képesek leszünk csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul mellékhatások nélkül is.

Koleszterin – étrend

Ha a koleszterinszint csökkentésének módszereit keresi, akkor a gyógyszerek (természetes vagy hagyományos) fogyasztása mellett ügyeljen az étrend módosítására. A magas koleszterinszintnél fontos az ún. koleszterin diéta. Az alapvető szabályokat, recepteket és összetevőket, amelyeket fogyasztania kell, ha csökkenteni szeretné a koleszterinszintjét, a következő cikkben találja: Magas koleszterinszint – 6 tipp, hogyan csökkentse diétával.

Masticha Vena – a magas koleszterinszint természetes kezelése

Masticha Vena - prírodný výživový doplnok na cholesterol
Masticha Vena – 100 kapszula

Tiszta természetes összetételű táplálékkiegészítőt mutatunk be, amely az említett problémákra összpontosít.

A Masticha Vena polifenolok és flavonoidok komplexét tartalmazza, amelyek  kimutatható hatással vannak a koleszterinre, a vérnyomásra, az immunrendszerre és az emésztésre.

JAVÍTJA A VÉRNYOMÁST ÉS A KOLESZTERINT – Olívafa kivonat

A Masticha Venaban olívfák leveleiből és gyümölcseiből származó kivonatot használtunk, magas polifenol tartalommal, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vércukorszintet és a normális vérnyomást. A kivonat hatóanyagai jótékony hatással vannak az LDL-koleszterin oxidációjára és elősegítik a vérkeringést az erekben.

Az olívakivonat mint erős antioxidáns védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és hozzájárul a felső légutak egészségéhez.

VÉDI A SZÍVET ÉS AZ ÉRRENDSZERT – Vörös szőlő kivonat

A Masticha Vena magas polifenoltartalmú, vörös szőlő héjából és magjából származó kivonatot tartalmaz. Ezek befolyásolják a szív egészségét, és segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást, valamint a vénás rendszer, az erek és a hajszálerek épségét.

Erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejtmembránt a szabad gyökök pusztító hatásaitól, és támogatja a szervezet védekezését a nemkívánatos külső hatásokkal szemben.

Resveratrol

Ez a ritka polifenol a Masticha Vena-ban hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.

TÁMOGATJA AZ IMMUNITÁST – Piperin

Támogatja a tápanyagok felszívódását és azok hatását. Aktívan hat a különböző mikrobák és paraziták ellen, ezáltal támogatja a szervezet általános immunitását, valamint a felső és alsó légutak egészségét. A piperin szintén hozzájárul a máj tisztításához és támogatja annak tevékenységét.

HARMONIZÁLJA AZ EMESZTÉST – Híoszi masticha

Pistacia Lentiscus fa gyantája polifenolokat és terpéneket tartalmaz. A híoszi masticha fogyasztása hozzájárul a gyomor és az emésztőrendszer egészségéhez.

Masticha Vena-t tartalmazó kedvezményes csomagok

a koleszterinszint és a vérnyomás kezelésének teljes körű megközelítését képezik

Az Európai Parlament és a Tanács 2006. évi 1924/EK rendelete szerint az engedélyezett állításokon kívül más tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások nem kapcsolhatók semmilyen élelmiszerhez. Az Eladó weboldalán a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban bemutatott valamennyi információ csak a hazai és külföldi információforrásokból szabadon hozzáférhető információk összeállítása, és nem minősül az élelmiszer tényleges hatásának, táplálkozási vagy gyógyhatásának bizonyítékának.Az Eladó weboldalán található valamennyi információ kizárólag tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvos által előírt orvosi kezelést. Javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával az élelmiszer lehetséges pozitív és nemkívánatos hatásairól.

Más betegségben szenved?

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch
Crohn betegség gyógyítása

Crohn betegség

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely…

Zuzana Kucková
5. április 2016
Egyéb cikkek