fbpx

A vérnyomásmérés az egyik első olyan tevékenység, amelyet orvosa végez el, függetlenül attól, hogy milyen állapotban látogatta meg. Értéke gyors becslést ad neki az Ön egészségéről.

 

A magas vérnyomás gyakori egészségügyi probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a 25 év feletti emberek 40%-a szenved ettől a néma, de komoly ellenségtől. Ami azonban riasztóbb – fiataloknál és gyermekeknél egyre gyakrabban figyelhetjük meg. A magas vérnyomás észrevétlen tünetei súlyos szívbetegségekhez vezethetnek.

Nézzük meg közelebbről, hogyan diagnosztizálható a magas vérnyomás, melyek a leggyakoribb tünetek és okok, és mit kínál számunkra a természetes kezelés.

Mi a vérnyomás?

A szív olyan szerv, amely folyamatosan működik. A nap 24 órájában pumpálja a vért az erekbe, oxigénnel és tápanyagokkal látja el a test összes szervét. Ez egy bizonyos nyomás alatt történik, amelynek értéke az erek állapotától függ. Ha átmeneti jellegűek a problémák, az erek zsírlerakódások nélküliek, a szívnek kevesebb energiát kell kifejtenie ahhoz, hogy “nyomja” a vért. Ezzel szemben hosszú távon rossz táplálkozás vagy bizonyos betegségek (például magas koleszterinszint) esetén csökken az érrendszer átjárhatósága, és ezért a magas vérnyomás gyakran mellékhatás az ilyen betegségekben szenvedőknél. 

A vérnyomásérték a nap folyamán folyamatosan változik az emberi tevékenységtől függően – ha stresszben vagyunk, a nyomás emelkedik, valamint a fokozott fizikai aktivitás – testmozgás, séták során. Ezzel szemben a vérnyomás csökken, amikor alszunk vagy pihenünk.

A vérnyomás mérésekor a készülék két értéket mutat nekünk- a magasabbat szisztolés nyomásnak nevezzük. Ez nyomásérték az erekben abban a pillanatban, amikor a vér kiürül a szívből. Az alacsonyabb érték – a diasztolés nyomás – a két szívverés közötti nyugalmi fázis alatti nyomást jelzi.

A 120/80 Hgmm körüli értékeket “normális” nyomásnak tekintjük. A 140/90 Hgmm feletti számokból a megnövekedett nyomásról, 160/100 Hgmm-ről pedig a magasnyomásról beszélünk – magas vérnyomás. A 100/70 Hgmm alatti szinteket alacsony vérnyomásnak nevezzük.

Miért veszélyes a magas nyomás?

A magas vérnyomás esetén a szív és az erek jobban meg vannak terhelve. Hosszú távon elhasználódás jelentkezik, ami az erek károsodásához vagy akár szakadásához vezethet. A szív több energiát használ el a pumpálásra, ezért falai vastagodnak (hipertrófia) és elveszítik rugalmasságukat.

Ha ez hosszú időn keresztül történik, szélütést vagy szívrohamot okozhat. A magas vérnyomás negatív hatással van a vesére is.

Miért is veszélyes a magas vérnyomás? Mivel a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei a betegség korai szakaszában. A magas vérnyomás nem jelentkezik kifejezett tünetekkel – ez egy fokozatos változás, amely évekig tarthat. A magas vérnyomás tünetei csak akkor jelentkeznek, ha a vérnyomás hosszú ideig magas, ilyenkor általában radikális kezelést és hosszú távú gyógyszeres kezeléshez való alkalmazást kell megkezdeni. Vigyázzon a szívére, mielőtt túl késő lenne.

Magas vérnyomás – okok

Manapság a 25 év feletti emberek 40%-a szenved emelkedett és magas vérnyomástól. A WHO szerint jelenleg a vagy másodlagos haláleseteiről van szó a világon (az összes haláleset 12,8%-a). (forrás)

A magas vérnyomás okai ismertek, és sokukat “civilizációs” néven említik. A magas vérnyomás fő okai a következők:

 • elhízás
 • a fizikai aktivitás hiánya
 • alkohol és dohányzás
 • stressz
 • inzulinrezisztencia

A magasabb vérnyomás kialakulását az életkor is befolyásolja – férfiaknál a betegség leggyakrabban 35 és 50 év között alakul ki, nőknél a magas vérnyomással kapcsolatos problémák főleg a menopauza után jelentkeznek. Ami az öröklődést illeti, hatása nagyon kicsi – ebben az esetben inkább az étkezési szokások öröklődéséről van szó, mint a genetikai hajlamról.

Még a modern orvostudomány is egyre inkább a helytelen étrendet és a kapcsolódó inzulinrezisztenciát említi a magas vérnyomás okai között.

Magas vérnyomás – hogyan nyilvánul meg?

A magas vérnyomást gyakran “csendes gyilkosnak” nevezik – ezt a kifejezést azért érdemelte ki, mert megnyilvánulásai észrevétlenek, és egyes személyeknél a magas vérnyomás évekig egyáltalán nem nyilvánulhat meg. A magas vérnyomás tünetei nagyon enyhék, és gyakran nem vesszük észre őket.

Oda kellene figyelnie azonban, ha az alábbi tüneteket tapasztalja. A magas vérnyomás tünetei a következők:

 • gyors szívverés
 • szédülés
 • fejfájás
 • zsibbadás a kéz- és lábujjakban
 • zavartság
 • fáradtság
 • álmosság

magas-vernyomas-kezelese

Magas vérnyomás – kezelés

Habár a piacon számos gyógyszer található a magas vérnyomás kezelésére, fontos feltételei a sikerének a testsúly módosítása, az étrend megváltoztatása és a fizikai aktivitás bevonása. Ezeket a pontokat a magas vérnyomású betegek gyakran figyelmen kívül hagyják. A magas vérnyomás kezelése tehát végtelen folyamattá válik.

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelését olyan betegeknél alkalmazzák, akiknek a vérnyomásuk meghaladja a 180/110 Hgmm-t, és bizonyos kockázati csoportokban a 160-179/100-109 Hgmm feletti nyomást is.

A következő gyógyszerekből áll:

 • diuretikumok – a vérben lévő nátrium mennyiségének csökkentésével segítenek csökkenteni a vérnyomást, ezért ezek a gyógyszerek fokozzák a szervezetből történő kiválasztódását. Alkalmazásuk kockázata magas koleszterinszintű betegeknél fordul elő, ahol a diuretikumok alkalmazása bizonyítottan növeli az összkoleszterint (akár 6,5%-al), az LDL -koleszterint (akár 15%-al) és a trigliceridek (forrás) szintjét. Továbbá nem teljesen alkalmasak cukorbetegségben (használatuk során a glükóz ingadozását okozhatják) és érelmeszesedésben szenvedő betegeknek Mivel a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint gyakran együtt jár, és sokan szenvednek mindkét problémától, a diuretikumokkal való kezelés minimális, figyelembe véve az említett mellékhatások miatt. A gyengébb vesékkel rendelkező betegeknek is óvatosnak kell lenniük, a diuretikumok akut veseelégtelenséget okozhatnak.
 • Béta -blokkolók – laikus szavakkal mondva – lelassítják a szív aktivitását, tevékenységükkel a szív néhány ütéssel percenként kevesebbet ver. Ismét óvatosnak kell lenniük a cukorbetegeknek vagy azoknak, akiknél várhatóan cukorbetegség alakulhat ki, valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeknek.
 • ACE -gátlók
 • Alfa –blokkolók

A magas vérnyomás vegyszerekkel történő kezelése a tünetek kiküszöbölését célozza, de a hosszú távú siker érdekében fontos a magas vérnyomás okának megszüntetése. A terápia valódi célja az kell legyen, hogy megismerje saját testét és működését, ezt követően módosítsa életmódját, és fokozatosan szüntesse meg a magas vérnyomásra való gyógyszerek szedését.

Hogyan lehet csökkenteni a magas vérnyomást?

A fent említett gyógyszerekkel végzett kezelés sok embernél hosszú távú, élethosszig tartó, és gyakran jelentős eredmény nélkül. Úgy tűnhet, hogy gyógyszerek nélkül nincs mód a vérnyomás csökkentésére, de az ellenkezője igaz. Megfelelő eszközökkel lehetséges kordában tartani a magas vérnyomást hosszú ideig.

Az egyik lehetséges megoldás az étrendünk gazdagítása, vérnyomást optimalizáló ételekkel és gyógynövényekkel.

 

A hagyományos élelmiszerek közül a következőket javasoljuk:

 • fokhagyma és hagyma – vérnyomáscsökkentő hatásuk ősidők óta ismert
 • zeller, cékla – gazdag természetes vegyületekben, amelyek segítik az erek ellazítását
 • grapefruit és banán – nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak, ami segít csökkenteni a vérnyomást
 • hajdina – a bioflavonoid tartalmának köszönhetően támogatja az erek rugalmasságát, magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén ajánlott

A piacon rengeteg gyógynövényes termék is található a magas vérnyomás kezelésére – választhat közülük minőségi teákat magas vérnyomás kezelésére, amelyek alkalmasak a kezelés hosszú távú kiegészítésére, de megelőzésre is. Ezek a gyógynövénykeverékek nyugtató hatásúak, így az idegesség miatti akut magas vérnyomásra is jó hatással vannak.

magas-vernyomas2

Magas vérnyomás – természetes kezelés

Csak a magas vérnyomás hihetetlen elterjedtsége a világon (a WHO szerint ez a 25 év feletti emberek 40%-át érinti), valamint a számos mellékhatással járó farmakológiai kezelés összetettsége arra ösztönzi a tudósokat, hogy új gyógyszereket keressenek. A cél olyan összetevők megtalálása, amelyek nem okoznának mellékhatásokat, hanem éppen ellenkezőleg – pozitív hatással lennének más betegségekre.

A kihívás az is, hogy olyan terméket találjunk, amely a cukorbetegek számára is biztonságos lesz – mert ez az a csoport, akik a leginkább veszélyeztetettek a gyógyszerek mellékhatásai miatt.

A tudományos terület új felfedezései alapján az olíva kivonat nagyon érdekes.

Az olívaolajról ismert, hogy nagyon egészséges és jótékony hatással van a szívre. Ez a tulajdonság a polifenolok és különösen az egyikük – a hidroxi -tirozol – magas tartalmából adódik. Számos tudományos tanulmány szerint a hidroxi-tirozol csökkenti a hiperglikémiát és javítja az inzulinérzékenységet.

Ezen hatások mellett az olajbogyóban és az olívaolajban (beleértve a hidroxi-tirozolt is) található polifenolok segítenek fenntartani a normális vérnyomásszintet, jótékonyan hatnak az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentésére, és elősegítik az erek vérkeringését.

A tudósoknak ezeket a polifenolokat sikerült kivonniuk a kivonatba szabadalmaztatott technológia segítségével, amely a magas vérnyomás és koleszterin természetes termékének alapját képezi Masticha Vena.

Masticha Vena, 100 kapszula

A Masticha Vena a következő összetevőket is tartalmazza:

 • Fekete bors kivonat (piperin) – támogatja a tápanyagok felszívódását és hatását. Aktívan hat a mikrobák és paraziták ellen, ezáltal támogatja a szervezet általános immunitását, valamint a felső és alsó légutak egészségét. A piperin szintén hozzájárul a máj tisztításához és támogatja annak tevékenységét.
 • Vörös szőlő kivonat – A Masticha Vena magas polifenol tartalmú vörös szőlő héjából és magjából származó kivonatot használ. Ezek befolyásolják a szív egészségét, és segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást, valamint a vénás rendszer, az erek és a hajszálerek épségét. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejtmembránt a szabad gyökök pusztító hatásaitól, és támogatja a szervezet védekezését a nemkívánatos külső hatásokkal szemben.
 • Resveratrol – ez a ritka polifenol hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez
 • Híoszi masticha – harmonizálja az emésztést. A Pistacia Lentiscus gyanta polifenollal és terpénekkel hozzájárul a gyomor és az emésztőrendszer egészségéhez.
0