fbpx

Mi az a masticha?

chioska-masticha-ruky

Az Égei-tengerben fekvő Híosz szigetén növő Pistacia lentiscus fa gyantájáról az utóbbi időben egyre többet hallani. Annak ellenére, hogy az arab országokban és a Közel-Keleten már évszázadok óta ismerik és előszeretettel alkalmazzák a gyógyászatban, Európában csak az utóbbi években kezd bekerülni a köztudatba. Ebben a cikkben bemutatjuk a mastichát és hatását.

A Pistacia Lentiscus fa nedvét napon szárítják, mely a nap hatására sárgás színű, szemcsés állagú gyantává válik, hogy aztán rágás során ismét megpuhuljon és fehér színű, homogén anyaggá változzon. Az íze kezdetben keserű lehet, de idővel kellemes aroma szabadul fel belőle, amely a cédrus vagy a mandulafenyő gyantájának ízére hasonlít. A masticha megnevezés a görög mastíchein – fogat csikorgató szóból ered. A masticha szó később bekerült az angol nyelvbe is, ahol a masticate kifejezés rágást jelent.

A fától az emberekig

Milyen utat tesz meg a gyanta, amíg a felhasználókig eljut? A masticha gyantáját a görög Híosz sziget déli részén elterülő gyümölcsösökben termő pisztáciafáról gyűjtik be minden év júniusa és október eleje között. A fa kérgén keresztül felszínre jutó gyanta helyi megnevezése “Híosz könnye”. A megnevezés igazán leíró, ugyanis a gyanta tiszta és áttetsző. A pisztáciafa alatti talajt a begyűjtés előtt először megtisztítják a levelektől, fűtől és a szennyeződésektől, majd meszet raknak rá és végül a fa kérgét speciális vágóeszközzel bemetszik.A vágóeszköz formája kis kalapácshoz hasonlít. A fa kérgén ejtett nyílasokon keresztül csöpög a földre a masticha, mely miután megszáradt, begyűjtésre kerül. A mastichát ezután vízben megmossák, majd egyenként megtisztítják ügyelve arra, hogy a masticha sötét részei el legyenek távolítva és csak az áttetsző kristályok maradjanak meg. Híosz sziget déli részén a lakosság már évszázadok óta ezzel foglalkozik, a tudás generációról generációra száll, már a tizenéves gyerekek is besegítenek a családi vállalkozásba. A szigeten kb. 5000 ember foglalkozik a masticha előállításával.

Masticha z Chiosu

Masticha és masticha között is van különbség

A masticha előállításának végső fázisa kis feldolgozóüzemekben zajlik. A masticha ezekből az üzemekből már egyesen a felhasználókhoz kerül. A masticha termelői az ún. “Masticha termelők szövetsége” megnevezésű csoportosulásba tömörülnek. Az  általunk előállított masticha PDO védett oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel van ellátva.

Az eredetmegjelölés elsősorban azért jelentős, mert a piacon masticha megnevezés alatt gyakran kerülnek forgalomba a Boswelia, fenyőmamut, mandula gyanta, illetve a Pistacia palaestina fa gyantájából előállított termékek is, melyek hatásfoka jóval gyengébb mint az eredeti híoszi masticháé.

Időutazás

Masticha saccharomyces boulardii

A masticha már évszázadok óta ismert volt a Földközi tenger vidékén. Már maga Hippokratész is elismerte hatóanyagait és megfázás valamint gyomorproblémák esetén prevencióként tanácsolta használatát. Aelius Galenus a vér minőségére tett hatását emelte ki.

Később, az Oszmán birodalom uralkodása alatt a Híosz szigeten, a masticha értéke egyenlő volt az aranyéval és lopása esetén kivégzés járt érte. Az 1822-es görög szabadságharc során az oszmán katonák több ezer szigetlakót öltek meg, ám a sziget déli részén élő masticha termelőket megkímélték, hogy ők továbbra is megfelelő mennyiségű mastichával lássák el a szultánt és háremét. A mastichát ekkor elsősorban  mint lehelet frissítőt használták. Ma a masticha antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt, valamint a Helikobakter pylori baktérium kiirtására használják elsősorban.

A kioszi masticha hatásai

Masticha –a természetes helikobakter gyilkos

híoszi masticha többtíz hatóanyagának köszönhetően nagyon hatásosnak bizonyul különböző emésztési és gyomorproblémáknak esetén, mint például a Crohn-betegség vagy helikobakter pylori fertőzés, illetve a helikobakter baktérium által kiváltott egészségügyi nehézségek mint gyomorfájdalom, gyomorfekély és gyomorrák során is. Fontos hangsúlyozni, hogy a kioszi masticha olyan természetes készítmény, melynek nincsennek mellékhatásai.

A masticha a benne lévő 80 hatóanyagnak köszönhetően a következő területeken hatásos :

  • redukálja a helikobakter pylori baktériumok számát
  • redukálja a gyomorégést
  • csökkenti a gyomorfájdalmat és gyomorgyulladást
  • segíti a vastagbél működését
  • antibakteriális hatású
  • antiszeptikus hatású
  • antimikotikus hatású.

A híoszi masticha használta javallott még :

  • peptikus fekélyek (gyomorfekély, patkóbél fekély)
  • ateroszklerózis (érelmeszesedés)
  • Crohn-betegség esetén

Az eredetiség garanciája

A piacon jelenleg különböző gyártók forgalmaznak mastichát. Vásárlás során legyen óvatos, hogy biztosan eredeti híoszi mastichát vásároljon. A piacon az egyetlen eredeti híoszi mastichát értékesítő weboldal a miénk, melyet a Híosz szigetén működő Masticha termelők szövetsége hagyott jóvá.

Masticha active, hioszi masticha + S.boulardii

Masticha Active, 100tbl.

Probiotikummal dúsított Masticha active

A Saccharomyces boulardii probiotikus élesztőgombák eltüntetik a Helicobacter pyroli baktériumot, segítenek a gyomorfekély gyógyításában és az emésztési és bélrendszeri nehézségek megelőzésében. A saccharomyces boulardii egy speciális probiotikum, mely ellenáll az antibiotikumoknak és az erős gyomorsavaknak, valamint a masticha antibakteriális hatásának is.

A Lactobacillus reuteri DSM17648 pozitívan befolyásolja a terápia idejét.

0