Milyen természetes gyógymód segít gyomorfekély esetén?

8. december 2022 Zuzana Kucková Nezaradené

A helicobacter pylori egy hivatalosan is elismert bakteriális karcinogén. Az emésztőrendszer helikobakter általi kolonizációja rendszerint egy egész életen át tart és sok esetben tünetmentes. 

Helikobakter PYLORI

A helikobakter kulcsszereplője a legtöbb gasztrointesztinális megbetegedésnek, kezdve a krónikus gyomorhuruttal, a fekélyes megbetegedéseken keresztül a gyomor nyálkahártyájának rákos megbetegedéséig.  

A helicobacter pylori a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló, ezért sok beteg számára az átütő sikert a betegség gyógyítása során az antibiotikum kúezelés és a természetes gyógymódok kombinációja hozta meg.

A helikobakterrel fertőzöttek nagy része tünetmentes, ám vírushordozó, azaz mások számára képes átadni a helikobaktert.

A gyomor- és patkóbél fekélyek kialakulásának fő okát a stressz, a helicobacter pylori fertőzés és a helytelen táplálkozás képezik.

A gyomorfekélyek 80%, míg a patkóbél fekélyek 90%-a helikobakter pylori fertőzés miatt alakul ki.

A helikobakter antibiotikummal történő kezelése nehézkes, ugyanis minden egyes baktérium dupla rétegű sejtfallal van ellátva. Éppen ezért az orvosok a kezelés során antibiotikumok hármas kombinációjával –  amoxicilín, metronidazol, klaritromycin –  próbálkoznak. A helikobakter baktériumok egyre ellenállóbbá vállnak a kezelés során a konvencionális kezelésre. A páciensek csaknem 50%-a már rezistens a metronidazolra.

antibiotikumos-kezels-


Az antibiotikumok fő problémája abból adódik, hogy nem képesek megkülönböztetni a jó és a rossz baktériumok közötti különbséget. Az antibiotikumos kezelés során ezért nemcsak a rossz, de a jó baktériumok is kipusztulnak, ami további egészségügyi problémákhoz vezet.

Szerencsére léteznek természetes megoldások, melyek nagyban hozzájárulnak a helicobacter pylori fertőzés megszüntetéséhez és ezáltal a a gyomor- és patkóbél fekély kialakulásának megelőzéséhez.

Természetes megoldások a helikobakter fertőzés és a fekélyes megbetegedések kezelésére

Egyre nagyobb számú orvos támaszkodik elérhető természetes megoldásokra a helikobakter fertőzések kezelése során. A fejlett világ egyik jelentős problémájává vált ugyanis az antibiotikumok nagymértékű receptre történő felírása, amely a patogének antibiotikummal szembeni ellenállóképességének megnövekedésében nyilvánult meg. A helicobacter pylori fertőzés esetén az alternatív és természetes megoldások sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak mint a receptre felírt gyógyszerek.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár hatásos alternatív, természetes megoldást, melyek megoldást nyújthatnak a helikobakter fertőzés és a fekélyek esetén. Ezek mellett azonban az egészséges étkezés is fontos!

Gyömbér

A gyömbér az egyik legrégebbi gyógynövény, melyet már évezredek óta gyógyításra használnak. A Nashville-i Vanderbilt Egyetem (Tenessee állam) futóegereken elvégzett tanulmánya szerint a gyömbérkivonat jelentősen csökkenti a helicobacter pylori fertőzésének mértékét a futóegereknél. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a “gyömbérkivonat” hatásos lehet a helicobacter által kiváltott gyulladás esetén, de mint chemoprevenció akár a gyomorrák esetén is.

Édesgyökér

Az édesgyökér képes a helicobacter pylori kipusztítására, továbbá segít a gyomorsav okozta károk helyreállításában is a nyelőcső, bélrendszer és gyomorr területén. Az édesgyökér kivonata hatásosnak bizonyult a helikobakter több törzsével szemben is, ráadásul hatásos volt azokkal a törzsekkel szemben is, melyeknél a klaritromycín nem hatott. A Kieli mikrobiológiai és virológiai hivatal tudósai azt javasolják, hogy a helicobacter pylori alternatív úton történő kezelésének egyik alapköve az édesgyökér kivonat legyen.

Probiotikumok

A probiotikumok segítenek a jó és rossz baktériumok egyensúlyának megteremtésében az emésztőrendszerben. A probiotikumok az antibiotikumokkal szemben nem különböztetik meg a jó és rossz baktériumokat. Segítenek az élesztőgombák elszaporodásának a meggátolásában is.

Masticha

masticha-kura

A híoszi masticha képes a helikobakter teljes kiirtására, emellett támogatóan hat a fekélyes megbetegedések utáni gyógyulási folyamatban is. A masticha a hagyományos görög gyógyításban már 2500 éve segít a különböző emésztési problémák, mint például a gyomorhurut, a diszpepszia és a gyomorfekély gyógyításában. A masticha kímélő és hatásos gyógymódja az emésztőrendszert érintő megbetegedéseknek. Az in vivo masticha tanulmányok összegzésében a masticha helicobacter pylorira kifejtett baktericid hatásáról számolnak be. A masticha hatásosságát méltató tanulmányok a New England of Medicine című szaklapban is publikálásra kerültek.

Zöld tea

A 2009-ben egereken elvégzett kisérletek bebizonyították, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása lassíthatja a helikobakter elszaporodását ésmegelőzheti a fertőzéssel kapcsolatos  gyomorgyulladást is.

Aloe vera

Mint megfelelő kiegészítő kezelés hatásosnak bizonyult a jó minőségű Aloe Vera gél nagyobb mennyiségben történő fogyasztása. Az aloe vera fogyasztása ajánlott helikobakter fertőzés és gyomorfekély során is.

Kurkumin

Indiai kutatók és a kémiai biológia tudósai szerint a kurkumin egerek esetén képes a helikobakter fertőzés legyőzésére a két gyulladást okozó, a helikobakter fertőzéssel kapcsolatban álló molekula, a meraloprotezán 3 és 9 sejtmagjának elnyomásával.

A helikobakterrel kapcsolatos természetes gyógymódokról további érdekes információkat tudhat meg a Helikobakter és a természetes gyógymódok című cikkben, melyet itt talál meg.