Nyombélfekély vagy gyomorfekély? Mik a tünetek?

17. szeptember 2020 Zuzana Kucková Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása

A nyombél a vékonybél legszélesebb felső része, amely közvetlenül a gyomor után következik. A nyombélfekélynek nevezett fekély ezen a ponton képződhet az emésztőrendszerben.

Dvanástnikový vred - príznaky

Milyen típusú fekélyek léteznek?

Milyenek a tünetei? Miért alakul ki a nyombélfekély? Hogyan lehet megkülönböztetni a nyombélfekélyt a gyomorfekélytől? Hogyan kezelhető?

E kérdésekre a cikkünkben talál választ.

Milyen típusú fekélyek léteznek?

Ha közelebbről meg akarjuk vizsgálni a nyombélfekélyt, meg kell említenünk az emésztőrendszer másik fekélybetegségét – a gyomorfekélyt is. Ez a két diagnózis szorosan összefügg és nagyon hasonlók a tüneteik, diagnózisuk és a kezelésük is. A gyomor- és nyombélfekélyt együttesen peptikus fekélynek nevezik.

Egy személy mindkét típusú fekélyben szenvedhet, mind a gyomor-, mind a nyombélfekélyben. E szervek nyálkahártyáján fekélyek képződhetnek. Az emésztőrendszerben található agresszív anyagok (gyomorsavak sósav és pepszin tartalommal, amelyek az emésztésért felelősek) eljutnak a szervek falához, ahol súlyos irritációt okoznak, ami fokozatos fekélyképződéshez vezet.

Žalúdočné vredy - liečba
A betegek antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája a HP-kezelés sikertelenségének egyik fő oka.

Miért történik ez? Gyomor- és nyombélfekély okai

A gyomor- és nyombélfekély leggyakoribb oka egy közös nevező – a helicobacter pylori baktérium. A helicobacter pylori fertőzés sokféle módon fordulhat elő. A fertőzés oka gyakran a nem megfelelő higiénia, baktériumok a vízben, az emberről emberre történő átvitel. Azt, hogy a helicobacter pylori baktérium úgy fejlődik a gyomorban, hogy az egészségügyi problémákat okoz, főleg az egyén rossz életmódja okozza. A helicobacter pylori egy viszonylag széles körben elterjedt baktérium, a statisztikák szerint a felnőtt populáció akár 30-40% -a szenvedhet tőle.

A stresszfaktor szintén fontos szerepet játszik a fekélyek kialakulásában. Azoknál az embereknél, akik stresszes munkát végeznek, vagy olyan életszakaszban vannak, amikor nagyobb nyomás nehezedik rájuk, nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen fekély.

A gyomor- és nyombélfekély kialakulását negatívan befolyásolják egyes gyógyszerek – különösen olyan gyulladáscsökkentők, mint pl. aszpirin, ibuprofen és hasonlók. A rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén kockázati tényező.

Nyombél- és gyomorfekély – tünetek

Habár a gyomor- és nyombélfekélynek nagyon hasonló a diagnózisa, a tüneteikben van némi különbség. A gyomorfekély másképp nyilvánul meg, mint a nyombélfekély.

Mindkét típusú fekély a fájdalommal jár, a has felső részében, nagyjából középen.

E fekélyek közötti különbség úgy különböztethető meg, hogy a fájdalom mikor jelentkezik az evéstől függően, illetve, hogy az étkezés hogyan befolyásolja a fájdalmat.

Gyomorfekély esetén a fájdalom körülbelül étkezés után jelentkezik, és étkezés után nem szűnik meg, hanem rosszabbodik. Ezért a gyomorfekélyben szenvedő betegek elutasítják az ételt, aminek az eredménye a súlycsökkenés, fogyás. Ezzel szemben, ha egy nyombélfekély rejtőzik az emésztőrendszerében, a fájdalom általában eltűnik, miután az ember eszik. A nyombélfekély esetén a fájdalom étkezés után később jelentkezik, inkább miután a gyomor kiürül. Gyomorfekély esetén éjszaka is erős fájdalom jelenhet meg.

A nyombélfekélyeknél vér vagy nyálka gyakrabban jelenik meg a székletben, ami nem gyakori tünet a gyomorfekély esetén. A gyomorfekély tünete lehet hányás (néha vértartalommal).

Mindkét típusú fekély egyéb tünetei a következők:

  • hányinger
  • hányás
  • felfúvódás
  • vér a székletben, vagy nagyon sötét széklet
  • zavart, nehéz légzés
  • fáradtság, gyengeség

Rontó tényezők, amelyek befolyásolhatják a fekélyek kialakulását és lefolyását, az idősebb kor, rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás és az egészségtelen életmód. Meg kell jegyezni, hogy a fekélyben szenvedő betegek legfeljebb 75% -a nagyon hosszú ideig nem érez semmilyen tünetet.

Nyombélfekély – kezelés

Ha a fekélyt a h.pylori baktérium jelenléte okozza, akkor a kezelés célja elsősorban a baktérium kezelése. A helicobacter pylori-t általában két vagy három antibiotikum kombinációjával kezelik, protonpumpagátlók használatával együtt. Ha a beteg elutasítja ezt a kezelési módszert, választhat a helicobacter természetes kezelési lehetőségei közül. Ezután néhány természetes anyagot adnak be a helicobacter eltávolításához a gyomorból.

masticha

A statisztikák és tapasztalatok szerint a baktériumok ilyen természetes kezelése szintén nagyon népszerű és hatékony a helicobacter kiirtásában.

A fekélyek kezelése során a siker érdekében célszerű betartani a helicobacter pylori fertőzésre ajánlott diétát.

A nyombél- és a gyomorfekély kezelése a diéta betartása mellett általában sikeres, a fekélyek a betegek nagy százalékában teljesen meggyógyulnak. Vigyázzon azonban, ha nem kezeli őket! A megnövekedett fekély nemcsak fájdalmat okoz, hanem fennáll annak a veszélye is, hogy a fekély felszakad, ami vérzéshez vezethet a hasüregben.

Ha gyomor- vagy nyombélfekélye van, a jövőben figyeljen az életmódjára és az helicobacter pylori fertőzésre.