Pár fontos tipp az egészséges gyomorért és emésztésért
Az egészséges gyomor az általános egészség kulcsa. A helyes étrend és étkezési szokások jelentős hatással lehetnek a gyomor működésére. Akár új egészséges szokásokat szeretnél felvenni, akár akut problémáid vannak, ebből a cikkből számos tippet tanulhatsz meg az egészséges gyomor és emésztés érdekében.
Mi jó az emésztésre?
Folyadékbevitel
A megfelelő folyadékbevitel jelentős hatással van az emésztési folyamatra. A gyomorban és a belekben a táplálék összekeveredik gyomornedvekkel és emésztőenzimekkel, amelyek egyszerűbb összetevőkre bomlanak le. Hiánya lelassíthatja ezt a folyamatot, és emésztési nehézségekhez, például székrekedéshez és kemény széklethez vezethet.
Mozgás
A fizikai aktivitás javíthatja az emésztési folyamatokat azáltal, hogy elősegíti a táplálék mozgását a bélben. A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a székrekedést és más emésztési problémákat azáltal, hogy serkenti a bélperisztaltikát, ami az emésztőrendszer izomzatának folyamatos összehúzódása és ellazulása. Emellett a testmozgás segíthet az egészséges testsúly megőrzésében, ami szintén fontos az emésztőrendszer általános egészsége szempontjából.
A rendszeres testmozgás segíthet a stressz enyhítésében is, ami negatívan befolyásolhatja az emésztést.
Rost, rost és még egyszer rost
A rost a növényi élelmiszerek emészthetetlen része, amely elősegíti az emésztést azáltal, hogy növeli a széklet tömegét és javítja a bélmozgást. Támogatja az egészséges vércukor- és koleszterinszintet is, ami csökkenti az emésztőrendszer és a szív különböző betegségeinek kockázatát.
A rostokat étkezéssel pótolhatjuk, olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és diófélék. A Natura Biotika minőségi rostkomplexummal is tudunk segíteni..
Élelmiszerek az emésztéshez
A megfelelő élelmiszerek kiválasztása az egészséges emésztés kulcsa. Egyes élelmiszerek segíthetik az emésztést, míg mások nehézségeket okozhatnak. Mit adhatunk étrendünkhöz, hogy segítsük emésztőrendszerünket?
Fermentált élelmiszerek
A fermentáció segít bizonyos élelmiszerek előemésztésében, ami azt jelenti, hogy könnyebben emészthetők. Főételek mellé köretként vagy főzés közben használhatunk savanyú káposztát (vagy koreai módra kimchi káposztát), savanyúságot, kefirt, misót, tempeh-et, tejfölt vagy jó minőségű joghurtot.
Almaecet
Az almaecet ecetsavat tartalmaz, amely elősegítheti az emésztést azáltal, hogy elősegíti a gyomorsav termelődését. A táplálék megfelelő lebontásához fontos a gyomor megfelelő savtartalma, ezért minden reggel 1-2 teáskanálnyit ihatunk 2 dcl vízzel hígítva.
Gyömbér és egyéb fűszerek
A hagyományos ájurvédikus gyógyászatban a gyömbért, a kurkumát és a koriandert gyakran használják az emésztés elősegítésére. A gyömbért “heating spice”-nak tartják, amely fokozza az emésztést (Agni) és segít lebontani az ételeket. A kurkuma aranysárga színével és kurkuminjával elősegíti a méregtelenítést és csökkenti az emésztőrendszer gyulladását. A koriandermag csökkenti a puffadást és segíti a zsíros ételek emésztését.
Hogyan lehet helyreállítani az emésztést?
Egyes embereknél az emésztőrendszer érzékeny lehet, és hajlamos a különféle betegségekre. Vannak azonban módok az emésztés javítására és a kellemetlenségek minimalizálására.
Pihentesd az emésztésed
Testünknek megvannak a maga gyógyító mechanizmusai. Ahogy a bőrünkön lévő seb is begyógyulhat, úgy az emésztőrendszernek is szüksége lehet néha pihenésre. Lehetséges, hogy a nehéz zsírok, erős fűszerek és édességek fogyasztásának időszakai után a szervezet változást kér. Egy ilyen „méregtelenítési” fázis során könnyű növényi táplálékokkal támogathatod az emésztést, amelyek ellazítják az emésztőrendszert és enyhítik a terhelést.
Derítsd ki, van-e Helicobacter Pylori-d
A helicobacter fő tünetei közé tartoznak a hasi görcsök, a nehezebb emésztés, a puffadás, a középső bordák közötti hasi fájdalom. Bár a Helicobacter a lakosság körülbelül 80%-ánál jelen van, nem mindenkinél alakul ki úgy a betegség, hogy az előbb említett tüneteket tapasztalja.
Ha gyanítod, hogy a Helicobacter pylori jelen van az emésztőrendszeredben, otthon is elvégezhetsz egy Helicobacter pylori tesztet.
Csinálj egy kezelést
Házi receptek az emésztéshez
Számos házi recept és természetes gyógymód létezik, amelyek segíthetik az emésztést. Bizonyos gyógynövények és élelmiszerek kivételes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek enyhíthetik az emésztési zavarokat.
Mentatea
A menta nyugtató hatással van a gyomorra és segíthet enyhíteni a rosszullétet. Készíts el egy csésze mentateát egy idd meg lassan.
Édesköménytea
Készíts egy csésze édesköményteát úgy, hogy egy csésze forró vízhez adj 1 teáskanál szárított édesköménymagot, és hagyd állni körülbelül 10 percig. Az édesköménytea segíthet a puffadás enyhítésében és az emésztés elősegítésében.
Rágj szegfűszeget túlevés után
A szegfűszeg jótékony hatással van az emésztőrendszerre, és segíthet enyhíteni a nehéz étkezéssel járó kellemetlenségeket. Elég csak néhány szegfűszeget megrágni étkezés után, hogy elősegítse az emésztőnedvek termelődését és megkönnyítse a táplálék lebontását a gyomorban. Ilyen módon minimalizálhatod a gyomorégést és más emésztési zavarokat egy bőséges étkezés után.
Gyors emésztés – bónusz tipp
Nem mindig az a probléma, hogy MIT fogyasztunk, hanem az, hogy HOGYAN fogyasztjuk. Bónusztippünk az, hogy alaposan rágd meg az ételt. A lassú étkezés gyors emésztéshez vezet. A táplálék apró részecskékre történő alapos rágása és nyállal való keverése már a szájban elindítja az emésztési folyamatot. A nyál enzimatikus bomlási anyagokat is tartalmaz.
Következtetés
Végezetül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az egészséges gyomor és emésztés gondozása kulcsfontosságú a Te általános egészséged szempontjából. A megfelelő folyadékbevitel, a rendszeres fizikai aktivitás és a rostban gazdag étrend – erjesztett ételek, almaecet és fűszerek hozzáadásával jelentősen hozzájárulhatsz a jobb emésztéshez. És amikor minden otthoni recept kudarcot vall? A Masticha Terápia itt van a számodra.