Rost az élelmiszerekben – táblázat

21. október 2020 Zuzana Kucková Nezaradené

Az étrendünkben nincs elegendő rosttartalom. Viszont az étrendünk túl sok szénhidrátot és zsírt tartalmaz, amelyek megterhelik az emésztést és az érrendszert is.

Vlaknina v potravinach

A rost hiánya az étrendben problémát jelent. Egyre több fiatal szenved súlyos diagnózistól – például SIBO (a bél bakteriális fertőzése), diverticulitis, lyukas bél szindróma.

A stressz, a gyomorban lévő baktériumok mellett ezeknek a betegségeknek az egyik kiváltója a rost hiánya az étrendben. Egy felnőttnek naponta 25-30g rostot kell elfogyasztania különböző forrásokból.

A rostbevitel sokfélesége fontos az egészséges emésztéshez és a bélrendszer működéséhez.

Tudja, hogy melyik élelmiszer tartalmaz elegendő rostot?

Ismeri azokat a rostforrásokat, amelyeket bevihet az étrendjébe?

Elkészítettük a rosttartalmú élelmiszerek táblázatát – találhat benne rostos gyümölcsöket, magas rosttartalmú zöldségeket, hüvelyeseket, dióféléket és egyéb élelmiszereket is…

TIPP: Nehéz lehet minden nap betartani az elegendő rostbevitelt. Ebben az esetben célszerű megfontolni a rost pótlását egy rostot tartalmazó megfelelő táplálékkiegészítővel.

najlepšie prebiotiká

A leggyakrabban használt rosttípusok táplálékkiegészítőkben

A rosttartalmú táplálékkiegészítők kínálata esetén leggyakrabban a következő rosttípusokkal találkozhat:

  • psyllium – széles hatású oldható rost. Az ürítés helyreállásán kívül befolyásolja a koleszterinszintet is
  • inulin – gyakran használt rost, amelynek prebiotikus hatása is van. Használatának egyik mellékhatása a puffadás, amely elég gyakran előfordul
  • almarost – az almarostot tartalmazó termékek oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaznak. Vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Az oldhatatlan rosttartalom miatt nem alkalmas gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek
  • lucfenyő rost – arabinogalaktánokat tartalmazó oldható rost – jó baktériumok szaporodását elősegítő anyagok – Bifidobacterium és Lactobacillus. Az arabinogalaktánoknak köszönhetően támogatja a szervezet immunválaszát.
  • akác rost – az oldható rostok közé tartozik

Ha különféle hatású rostokat szeretne használni, a rostkomplexumok alkalmasak, például a Natura Biotika aktív rost.

A Natura Biotika egy rostkomplexum, amely ötféle rostot ötvöz: akác rostot, psylliumot, lucfenyőt, vörös szil, orvosi ziliz. Az ilyen típusú rostok prebiotikumként is működnek – befolyásolják a bél mikrobiomjának minőségét.

Az arabinogalaktánok tartalma lucfenyő rostban a támogatja a szervezet immunválaszát.

A psyllium pozitív hatással van a vér koleszterinszintjének csökkentésére. A Natura Biotika vízzel történő keverésével finom gél jön létre, amely gyógyító balzsamként hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára. Az emésztetlen ételmaradékokat magához köti, és elősegíti a testből történő kiválasztást.

Lehet-e mellékhatása a rostfogyasztásnak?

Noha a rost rendkívül fontos az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, egyesek számára, akiknek emésztése hosszú távon károsodott, fogyasztása megterhelő lehet. Ha hirtelen sokkal több rostot visz be az étrendjébe, mint amennyit a gyomra megszokott, kellemetlen tüneteket tapasztalhat. Ezek az emberek gyakran puffadást és hasi görcsöket tapasztalnak. A rostbevitel növelése néhány embernél hasmenést vagy székrekedést okozhat.

Ha úgy döntött, hogy jelentős mértékben pótolja a rostot étrendjében, tanácsos fokozatosan növelni annak adagját. Érzékenyebb emésztésű emberek számára javasoljuk a rost pótlását speciális gyengéd rostkomplexumokkal, amelyek gyengébb hatásúak. Ilyen rostok közé tartozik a Natura Biotika aktív rostkomplexum.

Magas rosttartalmú ételek

Rostban gazdag zöldségek listája

A rost aránya - Zöldségek

Magas rosttartalmú gyümölcsök listája

A rost aránya - Gyümölcs

Magas rosttartalmú gabonafélék listája

A rost aránya - Gabonafélék

Magas rosttartalmú hüvelyesek listája

A rost aránya - Hüvelyesek

Magas rosttartalmú diófélék listája

A rost aránya - Diófélék

Pótolja az aktív rostot

Ha nehezen tudja betartani az ajánlott rost napi adagját, pótolja azt táplálékkiegészítővel. A Natura Biotika egy egyedi, aktív hatású rostkomplexum. Háromféle rostot ötvöz: lucfenyő, psyllium és akác rost. Az ürítésre és az egészséges emésztőrendszerre gyakorolt ​​hatása mellett pozitívan befolyásolja a bél mikroflóra összetételét, az immunitást és a koleszterinszintet.

Natura Biotika használati utasítása: Egy adagolónyi rostot keverjen össze 2dl langyos vízzel és igya meg. A rostot hozzáadhatja zabkásához, smoothiehoz vagy joghurthoz is.

A Natura Biotika különleges összetételű, amelynek köszönhetően használatának nincsenek kellemetlen mellékhatásai, mint például a hasi fájdalom vagy puffadás.

Natura Biotika - aktívna vláknina

Natura Biotika mint előnyös kezelések része