A rostok szerepe az egészséges emésztésben
Egészségünk az emésztőrendszerben kezdődik. Testünk immunitásának, védekező mechanizmusainak akár 70%-ának is otthont ad. Ha az emésztőrendszer rendben van, akkor az immunitás és a pszichénk is problémamentesen működik. Az emésztés akkor működik jól, ha elegendő rostot kap.
A psyllium egy egyszerű és könnyen elérhető táplálékkiegészítő – olyan rostforrás, amely segíthet az egészséges emésztőrendszer kialakításában és fenntartásában.
Hogyan pótoljuk a rosthiányt, milyen hatásai vannak a rostnak, mely élelmiszerek tartalmaznak rostot és miért javasoljuk a psyllium választását?
Olvass többet a cikkünkben…
Rost – hatásai szervezetünkre és emésztésünkre
Ha úgy étkezel, mint a lakosság nagyrésze, akkor az étrended valószínűleg kevés rostot tartalmaz. A rostot tartalmazó élelmiszerek általában nem teszik ki a napi étrendünk jelentős részét. A rost jótékony hatással van emésztőrendszerünkre.
Egy felnőttnek napi 25-30 g rostot kellene fogyasztania. Például egy alma csak 2,4g rostot tartalmaz, a sárgarépa 2,8g-ot, az édesburgonya 3g-ot.
Az élelmiszerekben található rost nagyobb mennyiségben elsősorban a hüvelyesekben, a diófélékben, de például a lenmagban vagy a zabpehelyben is megtalálható. De meg tudnál nevezni más olyan élelmiszereket is, amelyekben rost található? És a magas rosttartalmú élelmiszerekből ki tudod számolni a kötelező napi rostadagot?
Meg lehet csinálni, de ehhez aktív figyelemmel kell kísérni a rostbevitel mennyiségét.
A rostoknak nemcsak tápértéke van, hanem a bélrendszer megfelelő működéséhez is fontosak. Ha a szervezet nem kap elegendő rostforrást, a belekben emésztetlen étel marad, amely bomlásnak, rothadásnak indulhat, és paraziták elszaporodását vagy rejtett gyulladások kialakulását okozhatja. A megfelelő mennyiségű rost fogyasztása nemcsak az emésztési problémák, hanem az emésztőrendszeri daganatos megbetegedések ellen is megfelelő megelőzés.
Érdekesség: A rost hiánya az étrendben például a divertikulitisz nevű akut probléma egyik fő oka. Ez egy olyan betegség, amikor gyengeség alakul ki a bélben (vagy az emésztőrendszer más részében) – a divertikulum gyulladása. Míg korábban ez a fájdalmas, görcsökben, hányásban vagy hasmenésben megnyilvánuló gyulladás idősebb embereknél fordult elő, ma már a harmincas éveikben járó embereknél is gondot okoz a divertikulitisz. Ez a természetes rost hiányát jelzi az étrendben.
Mi az a psyllium?
A psyllium az indiai Plantago ovata növényből származik. Ez az oldható rostok közé tartozik, amelyek a leghasznosabbak a szervezet számára, ezért van a psyllium olyan jó hatással. Ez a porított rost nem tartalmaz glutént vagy laktózt, így cöliákiásoknak és laktózérzékenyeknek vagy egyéb érzékeny bél- vagy emésztési problémával küzdőknek is megfelelő.
Az oldható psyllium rost szabályozza az emésztőrendszert és gyógyítja a bélrendszert.
Psyllium – hatások
- Támogatja a fogyást – csökkenti az étvágyat és telt gyomor érzést kelt
- Enyhíti a hasmenést – a psyllium megköti a vizet, így segít szabályozni a híg székletet és szabályozza annak vastagbélen való áthaladását
- Csökkenti a koleszterinszintet – a psyllium rendszeres és hosszú távú használata (legalább 6 hétig) kimutatta, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és elhízott betegeknél.
- Segít az irritábilis bél szindróma kezelésében
- Tisztítja az emésztőrendszert – elsősorban a vékony- és vastagbelet
- Javítja a bélmozgást és támogatja a rendszeres kiürülést
Psyllium mint prebiotikum
Az indiai útifű maghéj (psyllium) prebiotikumnak minősül. Ezek olyan anyagok, amelyek – laikusan mondva – táplálékai a probiotikumoknak, a jótékony baktériumoknak az emésztőrendszerünkben. Fontosak az étrendből származó tápanyagok felszívódásához, tisztítják a beleket, és jelentős hatással vannak a szervezet védekezőképességének állapotára.
Milyen hatásai vannak a psylliumnak és hogyan kell fogyasztani?
A psyllium egy por állagú rost.. A jó minőségű egészségügyi eredmények elérése érdekében a psylliumot legalább 6 hétig tanácsos szedni. A napközbeni fogyasztása nem fontos, csak találd meg a magadnak megfelelő időpontot. A psyllium fogyasztása után érezni fogod a hatását, beleértve a teli gyomor érzését is, ezért érdemesebb az étkezések közötti időszakot választani.
A psylliumot többféleképpen is fogyaszthatod:
- oldjunk fel 1 teáskanál psylliumot 2 dcl langyos/meleg vízben és igyuk meg
- adj hozzá 1 teáskanál psylliumot a joghurtodhoz vagy turmixodhoz
A psyllium bevétele az ájurvéda szerint:
- ha hasmenésben szenvedsz, keverd el hideg vízben
- ha székrekedésben szenvedsz, fogyassz meleg vízben elkevert psylliumot
Fontos!
Ha szeretnéd felhasználni a psyllium jótékony hatását, annak fogyasztásakor ügyelj a folyadékbevitelre, és legalább napi 2 liter vizet igyál. Ellenkező esetben a psyllium székrekedést vagy egyéb bélproblémákat (pl. görcsöket) okozhat.
A psyllium rost szerepe a reflux kezelésében
Tudományos kutatások rámutatnak a psyllium jótékony hatásaira olyan betegségek kezelésében, mint a reflux. A vizsgálatok során két csoportot hoztak létre – az egyiknél a psylliumot használták erre a betegségre, a másiknál pedig az omeprazol alapú gyógyszereket. Mindkét csoport jelentős javulást mutatott a kezelés során. Érdekes azonban, hogy az omeprazolt szedő csoportban a betegség tünetei két hónap után akár 69,8%-ban is visszatértek, míg a psylliumot fogyasztóknál csak 24%-ban tértek vissza a betegség.
A Psyllium tehát hatékonyabbnak bizonyult a reflux kezelésében, mint a protonpumpagátlók.
Ajánljuk
A psyllium a rossz élelmiszer-feldolgozás miatti gyomorégés akut segélyére is alkalmas. Ezután tanácsos a psylliumot közvetlenül a kanálból enni, és egy pohár vízzel meginni. Az emésztőrendszeren áthaladva a psyllium kivonja a gyomorégést okozó savakat.
Psyllium és helicobacter
Javasoljuk a psyllium fogyasztását kiegészítő kezelésként a helicobacter-terápia során. A psylliumot beveheted az antibiotikumok vagy a masticha-kezelés alatt is, vagy elkezdheted fogyasztani a kezelés befejezése után. A oldható psyllium segít eltávolítani a fertőzés maradványait a szervezetből, és felgyorsítja a kezelést.
A psyllium megfelelő eszköz a hiányzó rost pótlására, amelyet rosttartalmú élelmiszerekből nem tudunk a szükséges mértékben beszerezni.
Psyllium a Natura Biotika termékben
Hatása és jó tolerálhatósága miatt a Natura Biotika rostkomplex részeként a psylliumot választottuk, amely egészen ötféle rostból áll: psyllium, vörösfenyő rost, akácrost, vörös bodza rost és orvosi hibiszkusz.
Ezen ötféle rost hatásának kombinálásával egyedülálló rostkomplex jön létre, amely támogatja a megfelelő ürítést, gyógyító hatással van az emésztőrendszerre, támogatja az immunitást és szabályozza a koleszterinszintet. Ugyanakkor az összes ilyen típusú rost prebiotikumként is működik.
Speciális összetételének köszönhetően használatának nincsenek olyan kellemetlen mellékhatásai, mint a puffadás vagy a hasi fájdalom.