Étrend a magas koleszterinszint ellen – 6 étel és természetes anyag
A koleszterin nélkülözhetetlen a testünk számára, de problémává válik, ha magas az értéke a vérben. Ebben az esetben más problémákat is okozhat – érelmeszesedés, magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A magas koleszterinszint elsősorban az ételeknek és a rossz étkezési szokásoknak köszönhető. Aztán vannak veleszületett hajlamok, amelyek külön kategóriába tartoznak. Ha az ételek, amelyeket fogyaszt főleg lisztből, rántott ételekből, sok köretből (rizs, burgonya) állnak, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, és ülő munkája van, akkor figyelnie kell – vagy már magas a koleszterinszintje, vagy kialakulhat a jövőben.
Magas koleszterinszint – okok
A magas koleszterinszint kockázati tényezői:
- cukorbetegség
- mozgásszegény munka és a testmozgás általános hiánya
- túlsúly
- dohányzás
- rossz életmód – nagy mennyiségű cukor és zsír, magas hőmérsékleten feldolgozott ételek fogyasztása (pl. rántott ételek)
Milyen a normál koleszterinszint értéke?
A magas koleszterinszintnek a 6,2 mmol/l-nél magasabb értéket tekintik. Bizonyos esetekben alacsonyabb szinten alkalmaznak kezelést, különösen cukorbetegeknél és más kockázatú csoportoknál (túlsúlyos emberek, genetikai hajlam a szívbetegségekre).
Ez az érték, amely magasabb koleszterinszintet jelez, megváltozik – korábban kezelést csak 7 mmol/l-nél nagyobb szám esetén kezdték el.
Az egészséges ember optimális koleszterinszintje körülbelül 5,0 mmol/l.
Néha a koleszterin különféle összetevőkből áll – a rossz koleszterinből (LDL), a jó koleszterinből (HDL) és a trigliceridekből, a legtöbb orvos csak az összkoleszterinszintet ellenőrzi.
Hogyan csökkentsük a koleszterinszintet?
A koleszterinszint csökkentésének alapvető eljárása az étrend megváltoztatása vagy módosítása – diéta. Az ún. koleszterin-étrend indítása és betartása jelentősen befolyásolhatja és csökkentheti annak szintjét. Ha továbbra is a megfelelő étrendet követi, akkor koleszterinszintjét gyógyszerek nélkül, csak megfelelő ételek segítségével szabályozhatja.
Koleszterin és étkezés
Mit együnk magas koleszterinszint esetén? A nemkívánatos koleszterin-komponensek csökkenését számos olyan élelmiszer befolyásolja, amelyeket nem szabad magas koleszterinszint mellett fogyasztani.
6 alapelvet készítettünk Önnek, amelyeket követhet étkezés közben. Ezeket az ételeket és természetes táplálékkiegészítőket javasoljuk, hogy vigye be a diétába magas koleszterinszint esetén.
1. Egyen egészséges zsírokat
A koleszterin-diétája során nem kell aggódnia az állati zsírok fogyasztása miatt. Kiválasztásuk során természetesen fontos a származásra és a minőségre összpontosítani. Sokkal jobb az állati zsírok elkerülésénél az, ha elegendő növényi zsírral egyensúlyozzuk a bevitelüket. Használjon hidegen sajtolt olajokat. A legalkalmasabb az olíva-, lenmag-, szezám- vagy kenderolaj. Fogyassza ezeket az olajokat hidegen, öntse már kész ételekre. Hőkezeléshez vásároljon minőségi olívaolajat ami erre a célra van gyártva.
Kerülje a margarint, és korlátozza minimálisra a repce- és napraforgóolaj fogyasztását. Sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, amelyek magas koncentrációja a vérben káros.
Az olívaolaj valóban különleges. A minőségi olívaolaj nagy mennyiségű hidroxi-tirozol nevű anyagot tartalmaz, amely segít fenntartani a normális vérnyomásszintet, jótékony hatással van az LDL-koleszterin oxidációjára és elősegíti a vérkeringést az erekben. A Masticha Vena termék szabadalmaztatott olívaolaj kivonatot tartalmaz, magas hidroxi-tirozol tartalommal.
2. Diófélék és hüvelyesek
Gondoskodjon a napi dióbevitelről – mandula, dió, mogyoró, fenyőmag, kesudió. A hüvelyesek közül vörös lencsét, csicseriborsót, lóbabot vagy babot ajánlunk. Egyen hüvelyes ételeket hetente többször. Fokozatosan adja hozzá étrendjéhez, a hirtelen bevitel kényelmetlenséget okozhat görcsök és puffadás formájában.
3. Mondjon nemet egy alacsony zsírtartalmú termékre!
Korábban az a vélemény uralkodott, hogy a magas koleszterinszint fő oka a zsíros ételek fogyasztása. Sok beteget utasítottak alacsony zsírtartalmú termékek fogyasztására. Ma már ismert, hogy a zsírok nagyon fontosak a szervezet számára. Az alacsony zsírtartalmú termékekben a zsírokat más anyagokkal, gyakran cukorral vagy más szénhidrátokkal helyettesítik. Ezek a “könnyű” néven emlegetett termékek több stabilizátort, sűrítőt, mesterséges összetevőt is tartalmaznak, hogy ízben hasonlóak legyenek a klasszikus ételekhez. A mesterséges összetevőket és ízesítőket el kell kerülni, ha csökkenteni szeretné a koleszterinszintet.
4. Halak és a tenger gyümölcsei
Ezek nagyon fontosak az omega-3 zsírsavak pótlásához. Kényeztesse magát hetente legalább kétszer egy adag tonhallal, lazaccal vagy más halakkal. A halolaj táplálékkiegészítők formájában is megfelelő.
5. Felejtse el az ételek rántását
Rántás helyett inkább válassza a grillezést, párolást vagy sütést.
6. Vigyázzon a cukorral
A fehér cukrot helyetesítse nádcukorral, kókuszcukorral, melasszal, agave sziruppal. Cukor alatt nem csak cukorra és édesítőszerre gondolunk.
A koleszterinszint csökkentéséhez a vércukorszintet is csökkentenie kell. Nem csak a magas finomított cukortartalmú ételek és italok növelik, hanem a lisztételek, a tésztafélék, a fehér rizs, az alkoholfogyasztás, a stressz és az alváshiány is.
A magas vércukorszint emeli a “rossz” LDL-koleszterin szintjét és gyulladásos érbetegségeket okoz. A megemelkedett vércukorszint az inzulinszint fokozatos emelkedését okozza. Ennek eredményeként a szervezetben vízvisszatartás alakul ki és az erek szűkülnek, ami duzzanatot, izzadást és magas vérnyomást okoz.
Hosszantartóan kerülje számos köret (burgonya, fehér rizs), liszttermékek fogyasztását (a fehér kenyeret cserélje ki teljes kiőrlésűre vagy kovászosra), és ami a legfontosabb, kerülje a félkész termékek és a “gyorsételek” vásárlását. Ha kedve támad az édességhez, ne nyúljon mesterséges édesítőszereket tartalmazó édességekhez, válasszon minőségi keserű csokoládét.
A koleszterinszint csökkentése természetes módon
Azt már tudjuk, hogy a magas koleszterinszintre és a vérnyomásra a legnagyobb hatással az étel összetétele van. Már most is számos egészséges élelmiszer és táplálék kiegészítő van a piacon, de ezek között vannak olyanok, amelyek kiemelkedő hatással vannak a magas koleszterinszintre, a vérnyomásra és a szív- és érrendszer általános egészségi állapotára.
Ide tartoznak például: zöld tea, szűz olívaolaj és olívalevelek, minőségi vörösbor (természetesen napi max. 1-2dcl) vagy vörös szőlő héja és magjai, továbbá gránátalma, fekete bors, fokhagyma, hársfa, királydinnye vagy görögszéna. A híoszi masticha is hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Számos tudományos kutatás beszél a hatásairól, és ezt a vásárlói tapasztalatok is megerősítik.
Ne hagyja ki a rostokat
A koleszterin szint kezelésénél ne hagyja ki a rostokat – a egészség kiegészítőkből ajánlott a psyllium vagy olyan rost komplexumok amelyek tartalmazzák. A rostok segítik az epesavak kivezetését a szervezetből és serkentik az új epesó termelését. Ennek a folyamatnak köszönhetően a bekövetkezik a koleszterin magasabb felhasználása a szervezetben. Ezután az LDL koleszterin fokozatos csökkenése és az összkoleszterin csökkenése.
Ha bevezeti az étrendjébe a prebiotikumos rostokat, támogatja a bélflórát – a “jótékony” baktériumok táplálásával. A teste megköszöni például erősebb immunrendszerrel. Erre alkalmas az egyedi Natura Biotika rostkomplex, amely öt fajta rostot tartalmaz – psyllium, akác rost, vörös szil, orvosi ziliz, lucfenyő rost.
Masticha Vena – erősebb hatás a polifenolok ereje miatt
A Masticha Vena természetes táplálékkiegészítő, magas polifenol- és flavonoidtartalommal. A fő összetevők a híoszi masticha, olíva és olajfa levél kivonatai, kivonat vörös szőlő a héjából és magjaiból, resveratrol, gránátalma és piperin (fekete bors kivonat).
A Masticha Vena egészen 100 kapszulát tartalmaz.
A Mastich Vena napi adagjában annyi hasznos anyagot fogyaszthat, mintha 2dcl szűz olívaolajat és 0,5l legjobb minőségű vörösbort fogyasztott volna.
Az egyes hatóanyagok kombinációja egyedülálló terméket hoz létre a szív, az erek és az immunitás számára, mellékhatások nélkül.