Népszerű természetes antibiotikumok és használatuk kockázatai

6. augusztus 2020 Masticha Vena, Mastichával történő gyógyítás

Az elmúlt években hatalmasan megnőtt azon emberek száma, akik a természetes kezelések felé fordulnak, ami elképesztő! Ez a bizonyíték arra, hogy az emberek érdeklődni kezdtek saját egészségük iránt, és nem akarják sok mellékhatással járó vegyszerekkel terhelni az egészségüket, ha erre nincs szükség.

Természetes antibiotikumok és kockázataik

Főleg a természetes antibiotikumok körében tapasztalunk nagy népszerűséget. Számos gyógynövénynek és természetes anyagnak van antibakteriális hatása, amelyek a legtöbb olyan betegségre alkalmazhatók, amelyekben az emberek gyakran szenvednek.

A természetes antibiotikumok gyakran jobb választás, mint a szintetikus gyógyszerek. Az orvosok és a tudósok számos baktériumtörzsben erős antibiotikum-rezisztenciára figyelmeztetnek, amelyet az elmúlt évtizedekben a szintetikus gyógyszerek túlzott használata okoz. Ezért fordul elő manapság, hogy a hétköznapi betegségek (például mandulagyulladás) esetén is több adag antibiotikumot kell fogyasztani. Ezenkívül az antibiotikumok fogyasztásakor gondolni kell arra, hogy mennyire károsak a bél mikroflórájára. Egyes kutatások szerint az antibiotikumok bevétele után akár 18 hónapig is eltarthat, mire a gyomor és a belek mikroflórája visszatér eredeti szintjére.

gyógynövénykeverék gyomorra, szárított gyógynövények kerámia pohárban. Közeli fénykép.
Gyógynövénykeverék gyomorra

Sokan kerülik a szintetikus antibiotikumok használatát nemkívánatos hatásaik miatt, vagy allergiások rájuk.

A legkeresettebbek és legnépszerűbbek a légúti betegségekre használt természetes antibiotikumok, a torok, az orr vagy a húgyutak kezelésére szolgáló természetes antibiotikumok.

Ebben a cikkben a természetes antibiotikumok pozitív hatásaira szeretnénk fókuszálni, ugyanakkor felhívni a figyelmet egyes használatuk kockázataira. Még a természetes anyagok is lehetnek olyan erősek, hogy meggondolatlan használatuk veszélyes lehet az emberi szervezetre.

Népszerű természetes antibiotikumok és hatásaik

A természetes antibiotikum kiválasztásakor nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az anyag mely baktériumok ellen hatásos. Mindig tájékozódj a természetes antibiotikumok erejéről – egyes természetes anyagok olyan erős hatásúak, hogy elpusztítják a szervezetben lévő összes baktériumot – még a jó baktériumokat is. Amint jól tudod, fontos az egyensúly fenntartása a szervezetben, és egyes baktériumok nagyon fontosak a szervezet megfelelő működéséhez – különösen azok, amelyek a gyomorban találhatók, ahol az immunitás alakul ki.

A szintetikus antibiotikumok közül a legveszélyesebbek az ún. széles spektrumú antibiotikumok, amelyek egyszerre számos betegségre hatnak, és nem csak azokra a baktériumokra hatnak szelektíven, amelyeket el kell távolítanunk. Hasonló antibiotikumok a természetes anyagok között is megtalálhatók. Ezért mindig nagyon fontos, hogy ismerjük azt a betegséget, amelyet természetes antibiotikumokkal akarunk kezelni, és a megfelelő gyógyszert válasszuk ki az problémánkra.

Ellenkező esetben fontos, hogy a kezelés után további időt fordítsunk a gyomor mikroflórájának korrekciójára, megfelelő diéta és probiotikus táplálékkiegészítők alkalmazásával.

Összeállítottunk egy áttekintést a legerősebb természetes antibiotikumokról, figyelembe véve azok hatását és alkalmazásuk lehetséges kockázatait.

Echinacea (Kasvirág)

Az kasvirág tinktúra a vírusos betegségek és az immunrendszer támogatásának csodájaként is ismert. Az echinacea tinktúra természetes antibiotikumként való alkalmazása azon kevesek közé tartozik, amelyeket még gyerekeknek is ajánlanak az immunitás erősítésére, ezért is ismert ez a növény a szülők körében. Vizsgálatunk nem erősítette meg e tinktúra túlzott használatának hátrányait vagy a bél mikroflórára gyakorolt ​​negatív hatását.

echinacea/kasvirág, közeli fénykép a kasvirágról
Echinacea/kasvirág, közeli fénykép a kasvirágról

Grapefruit mag olaj

Ez egy hidegen sajtolt grapefruit mag olaj, amely kivételes mennyiségben tartalmaz különféle flavonoidokat (kvercetin, heszperidin, rutin, apigenin, kaempferol).

Hatásuk gátolja a baktériumok, gombák, de a vírusok szaporodását és az immunitást támogató hatást fejt ki. Ez az olaj a szervezet tisztítására is alkalmas, ezért csak nagyon óvatosan, úgymond cseppenként kezdd az adagolását, főleg ha gyenge a gyomrod.

A grapefruit magolaj természetes antibiotikumként is működik a gyulladások ellen – például a nagyon súlyos Staphylococcus aureus baktérium ellen. Hatását olyan baktériumokkal is igazolták, mint a Candida Albicans (nőgyógyászati ​​problémákat okozó), Escherichia coli (húgyúti gyulladás), Salmonella és a Shigella (akut hasmenéses betegségeket okozó).

Ez az antibiotikum az egyik legerősebb a természetben – még súlyos betegségek ellen is képes küzdeni. Hátránya, hogy nem szelektíven hat – nemcsak a kórokozókat, hanem a hasznos baktériumokat is elpusztítja a gyomorban és a belekben. Az úgynevezett nem szelektív antibiotikumokhoz tartozik. Egyes kutatások még arra is rámutatnak, hogy a grapefruit mag olaj nagyobb aktivitást mutat a jótékony baktériumok ellen, mint a kórokozók ellen. A grapefruit magkivonat akár potenciálisan veszélyes is lehet (1:256-nál nagyobb koncentrációban).

Ezért a grapefruit mag olaj használatát csak súlyos bakteriális betegségek esetén és körültekintő adagolás mellett javasoljuk.

A fogyasztását mindig kombináld probiotikumokkal!

Oregánó olaj

oregánó növény fehér virágokkal és pillangóval, közeli fénykép.

Az oregánót az egyik kivételes természetes anyagnak tartják. Az oregánó két hatóanyagot tartalmaz – karvakrolt és timolt. Erős antibakteriális és gombaellenes hatásuk van. Hatása elsősorban ezekkel a baktériumokkal szemben – emésztőrendszeri baktériumok, penészgombák, élesztőfertőzések – gátolja a Candida Albicans élesztőgomba szaporodását, amely például hüvelygombát, nyelvi lepedéket vagy a szájban lévő élesztőgombákat okozza. Az oregánó olajat például elsősegélynyújtásként használják ajakherpesz és herpesz ellen. Természetes kezelésre is alkalmas paraziták (pl. orsóférgek, galandférgek…) ellen.

Baktériumok, amelyek ellen hatékony az oregánó olaj: E.coli, Streptococcus spp., Clostridium spp., Staphylococcus spp.

Az oregánó olaj az egyik legerősebb természetes antibiotikum. Ha jó minőségű oregánóolajat vásárolsz, annak nagyon erős a koncentrációja. Javasoljuk, hogy kövesd a terméken feltüntetett adagolást. Az oregánó olaj koncentrációja olyan erős lehet, hogy belső használatra ajánlott egy csepp olajat legfeljebb fél liter vízben hígítani. Az ajánlott adag túllépése emésztési problémákat okozhat. Az oregánóolaj használatát célszerű jó minőségű probiotikumokkal kiegészíteni.

Szegfűszeg

Sokan csak a forralt borhoz vagy más téli finomságokhoz kötik az illatát. Antibakteriális és fertőtlenítő hatása nem volt közismert, de az utóbbi években a természetes antibiotikumok között az első helyen áll.

szegfűszeg közeli fénykép.

Az egész szegfűszeg és rágása erős fájdalomcsillapító hatást fejt ki – különösen a fájó fogak ellen.

Sokkal hatékonyabb azonban a szegfűszeg olaj, amelyet a gyümölcsök vízgőz-desztillációjával nyernek ki. A gyógyhatásaiért felelős anyagot eugenolnak nevezik. A szegfűszeg olajat bélbaktériumok (E.coli, Staphyloccocus) ellen használják, természetes antibiotikumként húgyutak és gyulladásaik, szülés utáni szövődmények kezelésére, stressz és bőrbetegségek ellen is hat. Alkalmazása során a kezelést probiotikumokkal is célszerű kiegészíteni, mert nincs szelektív hatása.

Gránátalma

Ez az egyik kedvenc természetes antibiotikumunk. Nagyon erős hatással van az olyan baktériumokra, mint például: E. coli, Campylobacter jejuni, Salmonella spp., Shigella spp., Vibrio spp., Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Proteus spp., Listeria monocytogenes, Candida enterbicitica, Yersinia és sok más.

A gránátalma kivonat fogyasztásakor nem figyeltek meg negatív hatást a laktobacillusok mennyiségének csökkentésére, éppen ellenkezőleg, a bifidobaktériumok növekedésére gyakorolt ​​pozitív hatást igazolták.

A gránátalma kivonat a szelektív antibiotikumok közé tartozik, használata során nem szükséges egyéb probiotikus anyagok bevitele, amelyek megvédenék a szervezetet a bélmikrobióma kiirtásától.

Tulajdonságaiból és hatásaiból adódóan a gránátalma kivonatot használtuk a kivételes Masticha Vena termék egyik fő összetevőjeként.

A Masticha Vena nem csak a koleszterin és a vérnyomás optimalizálására készült, de használata támogatja a szervezet immunválaszát még súlyos bakteriális és vírusos betegségek esetén is.

Masticha vena gránátalma tartalommal
Masticha Vena gránátalma tartalommal

A gránátalma kivonat hatásairól a Masticha Vena-ban itt olvashatsz bővebben.

Egyéb szelektív antibiotikumok (amelyek nem hatnak negatívan a gyomor mikroflórájára (főleg a laktobacillusok és bifidobaktériumok) a következő anyagokat tartalmazzák:

  • Fokhagyma (friss és szárított)
  • Levendula – esszenciális levendulaolaj
  • Kömény
  • Orvosi lestyán

A természetben is vannak olyan antibiotikus anyagok, amelyek nem gyakorolnak negatív hatást a bélmikrobiómára. Ilyenek például:

  • Mahagóni magyal
  • Berberis vulgaris
  • Igazi üröm, egynyári üröm

Ebben a cikkben szerettük volna bemutatni néhány természetes antibiotikumot és azok hatását. Még ha természetes kezelést is választod, ne gondold, hogy az minden körülmények között biztonságos. Tudnod kell, hogyan válassz olyan természetes anyagot, amely megfelel a betegség típusának, és nem fárasztja ki szervezeted.