Tippek a helciobacter pylori kezelésére

17. október 2018 Zuzana Kucková Helikobakter pyroli gyógyítása

A helicobacter pylori baktérium elterjedése egyre nől, manapság már a gyerekeket is beleszámítva a populáció fele érintett. A helicobacter pylori fertőzés kezelése többfajta módon történhet meg.

Helikobakter pylori ako liečiť

Ebben a cikkben a következő témaköröket boncolgatjuk majd:

 • Mi a helicobacter és melyek a tünetei
 • Hogyan terjed a helicobacter és kik a leginkább veszélyeztetettek
 • A helicobacter kezelése hagyományos módszerekkel, antibiotikumokkal
 • A helicobacter otthoni kézelése 
 • A helicobacter alternatív, természetes úton történő kezelése
 • A helicobacter kezelése gyermekeknél
Helikobakter liečba
Ako liečiť baktériu helikobakter

MI A HELICOBACTER ÉS HOGYAN ÉSZLELHETŐ A JELENLÉTE

helicobacter pylori baktérium felfedezése az 1982-es évhez köthető, amikor Barry Marshal és Robin Warren tudósok olyan betegek gyomrában fedezték fel a fertőzést, akik hosszantartó gyomorproblémákban, gasztritiszben és peptikus fekélyekben szenvedtek.  A baktérium azonosítása nem volt könnyű, sőt, a mai napig sem egyszerű, mivel a helikobakterral fertőzött személyek 80%-ánál az első stádiumban nem mutatkoznak meg a tünetek, illetve ekkor csak néhány tünet észlelhető. Ezzel ellentétben a populáció 50%-a fertőzött helicobacterral, ami valljuk be, nem kis szám.

MIÉRT KELL RÉSEN LENNI A HELICOBACTERRAL KAPCSOLATBAN?

Bár a helicobacter pylori baktériummal való fertőzés során nem szükségszerű, hogy a fertőzés az első hónapokban egészségügyi nehézségeket okozzon, mégis felfedezhetünk a testünkön olyan szokatlan változásokat, melyek a helicobacter ismertető jelei, korai tünetei lehetnek.

Helikobakter pylori - príznaky
Helikobakter pylori – príznaky

A korai stádium legföbb tünete a gyomorfájdalom – a has középső részén, közvetlenül a mellcsont alatt jelenik meg a fájdalom.  A fájdalom különböző formában lehet jelen– néhány beteg erős görcshöz hasonlítható fájdalomról számol be, másokat inkább kellemetlen gyomornyomás vagy nehéz gyomor érzete gyötör.

A fájdalom erőteljesebbé válik, amikor a gyomor üres, a reggeli órákban illetve étkezések között is. A helicobacter pylori következő tünete az ún. farkaséhség – kényszeres falánkság.

A helikobakter pylori kísérő tünetei még a  gyomorégés és a hasmenés , illetve a  székrekedés is.


Emellett a helicobacter pylori bőrtünetei is jelentkezhetnek.

A helikobakter pylori kezdeti enyhe tünetei miatt, melyeket a fertőzöttek gyakran általános emésztési nehézségeknek tulajdonítanak, sok esetben csak pár év után derül fény a helicobacter fertőzésre. Ekkor a fertőzés már agresszívebb formában, tünetei erőteljesebb módon jelennek meg.

A helicobacter fertőzést nem szabad alábecsülni. Amennyiben a fertőzés kezelése elmarad, az a következő egészségügyi problémákhoz vezethet:

 • 10-20%-kal növeli a gyomor- és patkóbélfekély kialakulásának kockázatát
 • gyomorrák – a WHO a helikobaktert az első számú karcinómaként nevezte meg és figyelmeztetett arra, hogy helikobakter baktériummal fertőzött betegeknél magasabb a valószínűség a rosszindulatú gyomorrák kialakulásának.

HOGYAN KERÜL A HELICOBACTER A TESTBE – A FERTŐZÉS LEHETSÉGES MÓDJA

Helikobakter pylori - prenos
Helikobakter pylori – prenos

A helicobacter átvitele főképp orális úton, tehát szájon át történik.

A baktérium megtalálható a fertőzött személy nyálában. A nyál rákerül az evőeszközökre, fogkefére vagy bármire, ami tévedésből érintkezik a fertőzött személy nyálával. Az általános higiénia szabályainak betartása mellett is a baktérium legelterjedtebb fertőzési módja a nyállal való átvitel. A fertőzés átvitele az anyák és a gyermekek közötta leggyakoribb. De akár már egy csókkal is megfertőződhetünk. A HP fertőzés böfögéssel vagy a gyomorégés során jelentkező gyomorsavtúltengéssel kerül a gyomorból a szájüregbe. A szájüregben a helikobakter baktérium csupán néhány percig él.

A helikobakter baktérium átvitelének következő módja a székletből a szájba történő átvitel. Ez az átviteli mód akkor fordul elő, amikor a mellékhelyiség használata után helytelenül mosunk kezet, de ezen a módon fertőződhetünk meg olyan kevésbé fejlett országba történő utazás alatt is, ahol a víz széklettel lehet fertőzve. Ezért is nagyon fontos, hogy a gyermekeinket már kiskoruktól tanítsuk meg a mellékhelység használata utáni alapos kézmosásra.

A fertőzés lehetősége fennáll hazai vagy külföldi éttermekben is, főleg olyan országokban, ahol alacsony higiéniai lehetőségek adottak. Ezért ezekben az országokban igyekezzünk elkerülni a hőkezeletlen ételek fogyasztását– a friss salátákban például a leggyakoribb a helicobacter pylori baktérium jelenléte.

AZ EGÉSZSÉGES GYOMOR A FERTŐZÉS ELKERÜLÉSÉNEK ZÁLOGA

A helicobacter pylori által okozott fertőzésre való hajlam magasabb azoknál az embereknél, akiknek nem egészséges a gyomorkörnyezete. Az egészségtelen életmód, a nehéz, egészségtelen vagy fűszeres ételek gyakori fogyasztása nagy megterhelést jelent az emésztőrendszernek – nagy mennyiségű gyomorsavtermelést és savas környezetet hoz létre a gyomorban. Ez a környezet tökéletes a helicobacter pylori baktérium gyomorban történő megtelepedéséhez.

PROBIOTIKUMOKKAL A HELICOBACTER FERTŐZÉS ELLEN

A probiotikumok tejsavat termelő baktériumok. Előfordulásuk gyakori például az erjesztett tejtermékekben. Az utóbbi években a probiotikumok az antibiotikumos kezelés kiegészítő kezeléseként terjedtek el, ám ezen kívül más felhasználási módjuk is létezik. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint “a probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek, ha megfelelő mennyiségben jutnak a szervezetbe, akkor bizonyíthatóan pozítív hatásuk van a vendég/befogadó egészségére´´(FAO: Food and Agriculture Organisation. WHO: World Health Organisation)

Helikobakter pylori - strava
Helikobakter pylori – strava

Azon kívül, hogy a probiotikumok egészséges környezetet teremtenek az emésztőrendszerben, a tudományos tanulmányok szerint pozitív hatással vannak a  helicobacter kezelésére is.  A probiotikus kultúrák megfékezik a H. pylori baktériumok terjedését és megnehezítik azok gyomorfalra történő lerakódását. Maastricht V. ajánlása szerint a Saccharomyces boulardii probiotikus élesztő a leghatékonyabb probiotikum a helicobacter baktérium által okozott nehézségek esetén – megszilárdítja a gyomorfalat, amivel megnehezíti a helikobakter megtapadását a falon. A Saccharomyces boulardii élesztőt az orvosok a helicobacter pylori kezelés  részéként ajánlják alkalmazni.

Általánosságban elmondható, hogy a H. pylori megelőzése céljából ajánlatos olyan ételek bevezetése az étrendbe, melyek probiotikus kultúrában gazdagok és csökkentik a gyomor pH értéket. Ezért, ha  az emésztőrendszerében olyan egészséges környezetet szeretne létrehozni, ami meggátolja a helicobacter baktérium lerakódását és elterjedését, fokozottan figyeljen a következő élelmiszerek nagy mennyiségű bevitelére:

 • kefír
 • pasztőrözetlen jó minőségű juhtúró
 • savanyú káposzta
 • miso leves.

HOGYAN SZABADULJON MEG A HELICOBACTERTÓL – KEZELÉSI MÓDSZEREK

A következő fejezetben bemutatjuk a legkülönfélébb helicobacter pylori fertőzésre használatos kezelési módszereket, a klasszikus orvostudományi módszerektől kezdve az alternatív, házilag is elérhető helicobacter kezelésekig.

Helikobakter liečba antibiotikami

KLASSZIKUS H. PYLORI KEZELÉS – ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS

Abban az esetben, ha az orvosa a helicobacter pylori baktérium általi fertőzés jelenlétét állapítja meg a szervezetében, a legnagyobb valószínűséggel egy kétféle antibiotikumból és egy harmadik gyógyszerből, az ún. protónpumpa inhibítorából álló kezelést fog elrendelni. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelését a gyomorban.

A helicobacter pylori felszámolásához a következő antibiotikum típusokat használják fel : clarithromycin, amoxicillin, metronidazol, azithromycin. Ezeket egészítik ki a lehetséges protonpumpa gátlók (omeprazol, lanzoprazol vagy pantoprazol). Az antibiotikumos kezelés általában 7-10 napot vesz igénybe, néhány esetben 14 napot. Bár az antibiotikumos kezelés néhány páciensnél sikeres, az utóbbi években folyamatosan nől a baktérium ellenállóképessége az antibiotikumokkal szemben. Ezért a sikertelen első kezelés után a következő lépésben megemelik az antibiotikum adagot – háromféle antibiotikum kombinációját alkalmazzák, esetleg szekvencionális kezeléshez folyamodnak. A szekvencionális kezelés lényege, hogy a kezelés alatt az antibiotikum fajtáit cserélgetik.

A helicobacter fertőzés sikeres kezeléséről két egymástól független teszt eredménye dönt majd, melyeket leghamarabb az antibiotikumos kezelés után 4-6 héttel lehet elvégezni.

Az antibiotikumos kezelés közben mellékhatások is előfordulhatnak, főleg hasmenés, felfúvódás, gyomorgörcsök formájában.

| Védőoltás
Világméretekben növekszik a h. pylori fertőzött egyének száma, így a tudósok egy helicobacter elleni védőoltás megalkotásán dolgoznak . Jelenleg több kutatás is folyik ezzel a témával kapcsolatban, de az eddigi próbálkozások egy megbízható védőoltás megalkotására egyelőre nem mutatkoztak hatásosnak.

A HP ALTERNATÍV KEZELÉSI MÓDSZEREI

Ako sa lieči helikobakter?

A helicobacter természetes kezelése – antibiotikumok nélkül

A helicobacter magas ellenállóképessége miatt nagyon sok beteg az első antibiotikumos kezelés sikertelensége után alternatív kezelési módszerek után kezd el kutatni. Létezik számtalan étrendkiegészítő vagy élelmiszer, melyek kimutathatóan pozitív hatással vannak a helicobacter eltávolítására és a vele járó problémák megoldására.

A helicobacter otthoni kezelésének sikere azon múlik, hogy néhány élelmiszerfajtát sikeresen beiktatunk a rendszeres étrendünkbe.

Masticha - stromy
Sad kde sa pestuje chioská masticha

A következő természetben megtalálható termékeket, gyógymódokat ajánljuk:

 • fekete kömény – alternatív körökben helicobacter fertőzésre és más gyomorproblémák, mint például gyomorhurut kezelésére ajánlják. Próbálja ki a  fekete kömény olajat , amelynek gyulladásgátló és antibakteriális hatása van.
 • gyömbér – a gyömbérkivonat a helikobakter által előidézett gyomorgyulladás esetén hatékony, támogatja az emésztést és antibakteriális hatása van. A hatását ajánlatos egy másik gyulladásgátló fűszerrel, a kurkumával kombinálni.
 • brokkoli – ugyan jellegzetes ízét, melyet a sulforaphan ad meg, sokan nem kedvelik, ennek ellenére a brokkoli az egyik legjobb természetes fegyver a heliobacter ellen. Sajnos hatóanyaga a sulforaphan csak kis mértékben található meg a zöldségben, emiatt a sikeres kezelés eléréséhez napi 1,5kg brokkolit kellene fogyasztani. Ezért tanácsosabb brokkoli hajtásokat fogyasztani, amelyekben a sulforaphan nagyobb mértékben van jelen.
 • masticha gyanta – a világ több országában használják a helikobaktérium és más gyomorbetegségek kezelésére házilag. A magyarországi betegek tapasztalatai a masticha terápia utáni egészségügyi állapot javulásáról és a helicobacter teljes kiirtásáról szólnak. Magasabb hatásfok elérése érdekében ajánlatos a masticha probiotikummal és almaecettel történő kombinálása.
 • Hagyma, fokhagyma – bár első ránézésre nehezen emészthetőnek tűnhetnek, ám fogyasztásuk nagyon jó hatással van a helicobacter hatásának gyengítésére.

Almaecet
Attól függetlenül, hogy helicobacter fertőzésünk van vagy sem, javallot az almaecet mindennapos fogyasztása. Elegendő napi 1-2 alkalommal étkezés előtt egy kanál almaecetet langyos vízbe feloldani. Jellegzetes íze miatt lehetséges, hogy hosszabb ideig tart majd megszokni a vízben feloldott almaecet ízét. Az emésztése nagyon gyorsan meghálálja majd ezt Önnek. Az almaecet serkenti az emésztést segítő gyomorsav termelését, és segíti a masticha gyanta felszívódását is. 

A fentebb említett h. pylori gyógymódok mindenki számára gazdaságos és könnyen elérhető alternatívát jelenthetnek. Azon betegek alkalmazzák őket elsősorban, akik nem szeretnék antibiotikumokkal terhelni szervezetüket, vagy akiknél a gyógyszeres kezelés sikertelennek bizonyult. A házi gyógymódok egyetlen hátránya abban rejlik, hogy alkalmazásuk során sokkal kitartóbbnak kell lenni, ugyanis a természetes terápiát néhány hónapig kell alkalmazni. Ezek a gyógymódok az antibiotikumos kezelésre jellemző kellemetlen mellékhatások nélkül hatnak. Visszajelzések alapján elmondható, hogy a természetes kezelést, legyen szó masticháról vagy más természetes készítményről, kipróbáló páciensek tapasztalatai nagyon pozitívak és sok beteg a teljes gyógyulásról és az egészségügyi gondok megszünéséről számol be.

H. PYLORI KEZELÉSE A GYERMEKEKNÉL

A gyerekeknél a helicobacter hasfájással, étvágytalansággal vagy hányással jelentkezhet. A fertőzést már 1 éves kor alatti gyerekeknél is kimutatták. A kisgyerekek a h.pylori fertőzést leggyakrabban az édesanyától, vagy más közeli családtagtól kapják meg.

Az egyik jelzés , hogy kiderítse, a gyereke h.pylorival fertőzött vagy sem, az a főleg az iskolakezdési és kisiskolás korú gyerekeknél mért alacsony vasszint. Bizonyítottan kapcsolat van a helicobacter jelenléte és a vas nehéz felszívódása között. Ezért ha a gyermekénél sápadtságot, étvágytalanságot, fáradékonyságot tapasztal, illetve gyakran vannak aftái, próbáljon HP vizsgálatot végezni nála.

 A helicobacter teszt elvégzésére gyerekek esetén a gasztroszkópiától kevésbé kellemetlen módszer ajánlatos.

Választhatunk otthon elvégezhető tesztet, vagy lehelet-tesztet is, mely már a gyermek leheletéből kimutatja a helicobacter jelenlétét. Mivel a helicobacter baktérium felszámolására irányuló hagyományos kezelés több erős antibiotikum kombinációjából áll, ezért a gyerekeknél ez az agresszív kezelés csak a legsúlyosabb esetben használatos. Sokkal hasznosabb a természetes, kímélőbb gyógymód alkalmazása.

A baktérium kezelésének elhanyagolása a gyerekeknél és a felnőtteknél is súlyos gondokat okozhat, ezért nem szabad alábecsülni már az enyhe tünetek megjelenését sem. Előzze meg ezeket a problémákat az emésztőrendszere egészséges környezetének gondozásával.