Ismeri a vérnyomását?

A magas vérnyomás gyakori egészségügyi probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a 25 év feletti emberek 40%-a szenved ettől a csendes, de komoly ellenségtől. Ami azonban riasztóbb – fiataloknál és gyermekeknél egyre gyakrabban figyelhetjük meg. A magas vérnyomás észrevétlen tünetei súlyos szívbetegségekhez vezethetnek.

Nézzük meg közelebbről, hogyan diagnosztizálható a magas vérnyomás, melyek a leggyakoribb tünetei, okai és mit kínál számunkra a természetes kezelés.

Mi az a vérnyomás?

Krvný tlak - meranie
Vérnyomás – mérés

A szív olyan szerv, amely folyamatosan működik. A nap 24 órájában pumpálja a vért az erekbe, oxigénnel és tápanyagokkal látja el a test összes szervét. Ez egy bizonyos nyomás alatt történik, amelynek értéke az erek állapotától függ. Ha átmeneti jellegűek a problémák, az erek zsírlerakódások nélküliek, a szívnek kevesebb energiát kell kifejtenie ahhoz, hogy “nyomja” a vért. Ezzel szemben hosszú távon rossz táplálkozás vagy bizonyos betegségek (például magas koleszterinszint) esetén csökken az érrendszer átjárhatósága, és ezért a magas vérnyomás gyakran mellékhatás az ilyen betegségekben szenvedőknél. 

A vérnyomásérték a nap folyamán folyamatosan változik az emberi tevékenységtől függően – ha stresszben vagyunk, a nyomás emelkedik, valamint a fokozott fizikai aktivitás – testmozgás, séták során. Ezzel szemben a vérnyomás csökken, amikor alszunk vagy pihenünk.

A vérnyomás mérésekor a készülék két értéket mutat nekünk- a magasabbat szisztolés nyomásnak nevezzük. Ez nyomásérték az erekben abban a pillanatban, amikor a vér kiürül a szívből. Az alacsonyabb érték – a diasztolés nyomás – a két szívverés közötti nyugalmi fázis alatti nyomást jelzi.

A 120/80 Hgmm körüli értékeket “normális” nyomásnak tekintjük. A 140/90 Hgmm feletti számokból a megnövekedett nyomásról, 160/100 Hgmm-ről pedig a magasnyomásról beszélünk – magas vérnyomás. A 100/70 Hgmm alatti szinteket alacsony vérnyomásnak nevezzük.

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Krvný tlak
Forrás :: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blood_Pressure_Information.jpg

A magas vérnyomás esetén a szív és az erek jobban meg vannak terhelve. Hosszú távon elhasználódás jelentkezik, ami az erek károsodásához vagy akár szakadásához vezethet. A szív több energiát használ el a pumpálásra, ezért falai vastagodnak (hipertrófia) és elveszítik rugalmasságukat.

Ha ez hosszú időn keresztül történik, agyvérzést vagy szívrohamot okozhat. A magas vérnyomás negatív hatással van a vesékre is.

Miért is veszélyes a magas vérnyomás? Mivel a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei a betegség korai szakaszában. A magas vérnyomás nem jelentkezik kifejezett tünetekkel – ez egy fokozatos változás, amely évekig tarthat. A magas vérnyomás tünetei csak akkor jelentkeznek, ha a vérnyomás hosszú ideig magas, ilyenkor általában radikális kezelést és hosszú távú gyógyszeres kezeléshez való alkalmazást kell megkezdeni. Vigyázzon a szívére, mielőtt túl késő lenne.

Magas vérnyomás – okok

Manapság a 25 év feletti emberek 40%-a szenved emelkedett és magas vérnyomástól. A WHO szerint jelenleg a fő vagy másodlagos haláleseteiről van szó a világon (az összes haláleset 12,8%-a). (forrás)

A magas vérnyomás okai ismertek, és sokukat “civilizációs” néven említik. A magas vérnyomás fő okai a következők:

 • elhízás
 • a fizikai aktivitás hiánya
 • alkohol és dohányzás
 • stressz
 • inzulinrezisztencia

A magasabb vérnyomás kialakulását az életkor is befolyásolja – férfiaknál a betegség leggyakrabban 35 és 50 év között alakul ki, nőknél a magas vérnyomással kapcsolatos problémák főleg a menopauza után jelentkeznek. Ami az öröklődést illeti, hatása nagyon kicsi – ebben az esetben inkább az étkezési szokások öröklődéséről van szó, mint a genetikai hajlamról.

Még a modern orvostudomány is egyre inkább a helytelen étrendet és a kapcsolódó inzulinrezisztenciát említi a magas vérnyomás okai között.

Magas vérnyomás – mik a tünetei?

A magas vérnyomást gyakran “csendes gyilkosnak” nevezik – ezt a kifejezést azért érdemelte ki, mert tünetei észrevétlenek, és egyes személyeknél a magas vérnyomás évekig egyáltalán nem nyilvánulhat meg. A magas vérnyomás tünetei nagyon enyhék, és gyakran nem vesszük észre őket.

Azonban oda kellene figyelni, ha az alábbi tüneteket tapasztalja. A magas vérnyomás tünetei a következők:

 • gyors szívverés
 • szédülés
 • fejfájás
 • zsibbadás a kéz- és lábujjakban
 • zavartság
 • fáradtság
 • álmosság

Magas vérnyomás – kezelés

Krvný tlak monitoring
Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blood_pressure_monitoring.jpg

Habár a piacon számos gyógyszer található a magas vérnyomás kezelésére, fontos feltételei a sikerének a testsúly módosítása, az étrend megváltoztatása és a fizikai aktivitás bevonása. Ezeket a pontokat a magas vérnyomású betegek gyakran figyelmen kívül hagyják. A magas vérnyomás kezelése tehát végtelen folyamattá válik.

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelését olyan betegeknél alkalmazzák, akiknek a vérnyomásuk meghaladja a 180/110 Hgmm-t, és bizonyos kockázati csoportokban a 160-179/100-109 Hgmm feletti nyomást is.

A következő gyógyszerekből áll:

 • diuretikumok – a vérben lévő nátrium mennyiségének csökkentésével segítenek csökkenteni a vérnyomást, ezért ezek a gyógyszerek fokozzák a szervezetből történő kiválasztódását. Alkalmazásuk kockázata magas koleszterinszintű betegeknél fordul elő, ahol a diuretikumok alkalmazása bizonyítottan növeli az összkoleszterint (akár 6,5%-al), az LDL -koleszterint (akár 15%-al) és a trigliceridek (forrás) szintjét. Továbbá nem teljesen alkalmasak cukorbetegségben (használatuk során a glükóz ingadozását okozhatják) és érelmeszesedésben szenvedő betegeknek Mivel a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint gyakran együtt jár, és sokan szenvednek mindkét problémától, a diuretikumokkal való kezelés minimális, figyelembe véve az említett mellékhatások miatt. A gyengébb vesékkel rendelkező betegeknek is óvatosnak kell lenniük, a diuretikumok akut veseelégtelenséget okozhatnak.
 • Béta -blokkolók – laikus szavakkal mondva – lelassítják a szív aktivitását, tevékenységükkel a szív néhány ütéssel percenként kevesebbet ver. Ismét óvatosnak kell lenniük a cukorbetegeknek vagy azoknak, akiknél várhatóan cukorbetegség alakulhat ki, valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeknek.
 • ACE -gátlók
 • Alfa –blokkolók

A magas vérnyomás vegyszerekkel történő kezelése a tünetek kiküszöbölését célozza, de a hosszú távú siker érdekében fontos a magas vérnyomás okának megszüntetése. A terápia valódi célja az kell legyen, hogy megismerje saját testét és működését, ezt követően módosítsa életmódját, és fokozatosan szüntesse meg a magas vérnyomásra való gyógyszerek szedését.

Hogyan lehet csökkenteni a magas vérnyomást?

A fent említett gyógyszerekkel végzett kezelés sok embernél hosszú távú, élethosszig tartó, és gyakran jelentős eredmény nélkül. Úgy tűnhet, hogy gyógyszerek nélkül nincs mód a vérnyomás csökkentésére, de az ellenkezője igaz. Megfelelő eszközökkel lehetséges kordában tartani a magas vérnyomást hosszú ideig.

Vysoký tlak ako ho znížiť
A Masticha Vena minden korban almalmas

Az egyik lehetséges megoldás az étrendünk gazdagítása, vérnyomást optimalizáló ételekkel és gyógynövényekkel.

A hagyományos élelmiszerek közül a következőket javasoljuk:

 • fokhagyma és hagyma – vérnyomáscsökkentő hatásuk ősidők óta ismert
 • zeller, cékla – gazdag természetes vegyületekben, amelyek segítik az erek ellazítását
 • grapefruit és banán – nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak, ami segít csökkenteni a vérnyomást
 • hajdina – a bioflavonoid tartalmának köszönhetően támogatja az erek rugalmasságát, magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén ajánlott

A piacon rengeteg gyógynövényes termék is található a magas vérnyomás kezelésére – választhat közülük minőségi teákat magas vérnyomás kezelésére, amelyek alkalmasak a kezelés hosszú távú kiegészítésére, de megelőzésre is. Ezek a gyógynövénykeverékek nyugtató hatásúak, így az idegesség miatti akut magas vérnyomásra is jó hatással vannak.

Magas vérnyomás – természetes kezelés

Csak a magas vérnyomás hihetetlen elterjedtsége a világon (a WHO szerint ez a 25 év feletti emberek 40%-át érinti), valamint a számos mellékhatással járó farmakológiai kezelés összetettsége arra ösztönzi a tudósokat, hogy új gyógyszereket keressenek. A cél olyan összetevők megtalálása, amelyek nem okoznának mellékhatásokat, hanem éppen ellenkezőleg – pozitív hatással lennének más betegségekre.

A kihívás az is, hogy olyan terméket találjunk, amely a cukorbetegek számára is biztonságos lesz – mert ez az a csoport, akik a leginkább veszélyeztetettek a gyógyszerek mellékhatásai miatt.

A tudományos terület új felfedezései alapján az olívakivonat nagyon érdekes.

Extrakt z olív - vysoký tlak
Olívakivonat – magas vérnyomás

Az olívaolajról ismert, hogy nagyon egészséges és jótékony hatással van a szívre. Ez a tulajdonság a polifenolok és különösen az egyikük – a hidroxi -tirozol – magas tartalmából adódik. Számos tudományos tanulmány szerint a hidroxi-tirozol csökkenti a hiperglikémiát és javítja az inzulinérzékenységet.

Ezen hatások mellett az olajbogyóban és az olívaolajban (beleértve a hidroxi-tirozolt is) található polifenolok segítenek fenntartani a normális vérnyomásszintet, jótékonyan hatnak az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentésére, és elősegítik az erek vérkeringését.

A tudósoknak ezeket a polifenolokat sikerült kivonniuk a kivonatba szabadalmaztatott technológia segítségével, amely a magas vérnyomás és koleszterin természetes termékének alapját képezi Masticha Vena.

A Masticha Vena a következő összetevőket is tartalmazza:

 • Fekete bors kivonat (piperin) – támogatja a tápanyagok felszívódását és hatását. Aktívan hat a mikrobák és paraziták ellen, ezáltal támogatja a szervezet általános immunitását, valamint a felső és alsó légutak egészségét. A piperin szintén hozzájárul a máj tisztításához és támogatja annak tevékenységét.
 • Vörös szőlő kivonat – A Masticha Vena magas polifenol tartalmú vörös szőlő héjából és magjából származó kivonatot használ. Ezek befolyásolják a szív egészségét, és segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást, valamint a vénás rendszer, az erek és a hajszálerek épségét. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejtmembránt a szabad gyökök pusztító hatásaitól, és támogatja a szervezet védekezését a nemkívánatos külső hatásokkal szemben.
 • Resveratrol – ez a ritka polifenol hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez
 • Híoszi masticha – harmonizálja az emésztést. A Pistacia Lentiscus gyanta polifenollal és terpénekkel hozzájárul a gyomor és az emésztőrendszer egészségéhez.

Fedezze fel a Masticha Vena-t kedvezményes csomagokban

Az Európai Parlament és a Tanács 2006. évi 1924/EK rendelete szerint az engedélyezett állításokon kívül más tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások nem kapcsolhatók semmilyen élelmiszerhez. Az Eladó weboldalán a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban bemutatott valamennyi információ csak a hazai és külföldi információforrásokból szabadon hozzáférhető információk összeállítása, és nem minősül az élelmiszer tényleges hatásának, táplálkozási vagy gyógyhatásának bizonyítékának. Az Eladó weboldalán található valamennyi információ kizárólag tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvos által előírt orvosi kezelést. Javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával az élelmiszer lehetséges pozitív és nemkívánatos hatásairól.

Más betegségben szenved?

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch
Crohn betegség gyógyítása

Crohn betegség

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely…

Zuzana Kucková
5. április 2016
Egyéb cikkek