Mi az a gyomorhurut (gasztritisz)?

A gyomorhurutot a gyomor nyálkahártya rétegének megszakadása okozza. Ez a réteg védi a gyomor belső falát a gyomorsavak hatásától. Ha a gyomorsav érintkezik a gyomor nyálkahártyájával, akkor azt megbonthatja, és gyulladásos folyamatok vagy gyomorfekély formájában elváltozásokat idézhet elő a gyomor nyálkahártyájában. 

A gasztritisz (gyomorhurut) akut probléma lehet, de krónikussá is válhat.

Az akut gasztritisz több okból alakul ki. A stressz következménye is lehet, továbbá – sérülés, égési sebek, szepszis vagy egyes gyógyszerek hosszú távú fogyasztása (fejfájás vagy reuma elleni gyógyszerek). A legsúlyosabb következmény a gyomorba történő vérzés lehet.

Gastritída žalúdok
Gyomorhurut

A krónikus gasztritiszt több típusra osztjuk:

  • A típus – a gasztritisz autoimmun formája – a test a saját sejtjeire és anyagaira reagál a gyomorban, és ellenanyagokat hoz létre ellenük.
  • B típus – bakteriális gasztritisz – a helicobacter pylori fertőzés következtében alakul ki. A helicobacter pylori baktérium 80-0 %-ban felelős a gasztritisz kialakulásáért. Ezért fontos, hogy védjük magunkat ez ellen a baktérium és a fertőzés ellen. A baktérium terjedésének módjai rendkívül mindennapiak, és mindnyájunkat érintik. Olvasson többet a helicobacter pylori baktériumról és a terjedéséről.
  • C típus – toxikus – a krónikus gasztirtisz ebben az esetben egyes gyógyszerek hatására alakul ki, amelyek mellékhatásaikkal befolyásolják a gyomor nyálkahártyáját. Ezek közé a gyógyszerek közé tartozik az acylpirin, az ibuprofen, az aspirin.. és a toxikus anyagok közé soroljuk a krónikus alkoholizmust is.

Mik a gyomorhurut (gasztritisz) tünetei?

Gastritída a bolesti brucha
Gasztritisz – a gyomor gyulladása komoly hasfájdalommal jár

A gasztritisz különböző szimptómákkal és az emésztőrendszerünk különféle változásaival jelentkezik, amelyeket gyakran más betegségek számlájára írunk, vagy éppen nem tulajdonítunk nekik jelentőséget. A gyomorhurut leggyakoribb tünetei a gyomorral kapcsolatos kellemetlenségek, mint például:

  • gyomorégés
  • reflux
  • étvágytalanság, az étvágy elvesztése
  • teltség-érzés, felfúvódás
  • lusta gyomor érzet
  • fájdalom a felső hasüregben

A betegséget kísérő súlyos szimptómák közé tartozik a rosszindulatú anémia (az ún. perniciózus anémia), amely esetében a gyomor nyálkahártyája olyan mértékben károsodott, hogy a B12 vitamin csak részben vagy egyáltalán nem szívódik fel.

Hogyan diagnosztizálják a gasztritiszt?

A gyomorhurutot a gasztroenterológiai kivizsgálás segítségével diagnosztizálják. Az orvos a vérvételen kívül ún. gasztroszkópiát is végez – a gyomor szondás vizsgálatát. Az orvosnak a kivizsgálás alatt meg kell állapítania a gyomor nyálkahártya állapotát, és ki kell derítenie, hogy nem történt-e rajta változás. A gyomorfalról általában mintát vesznek, amelyet elküldenek hisztológiai kivizsgálásra. A diagnosztizálás során ellenőrzik a  Helicobacter pylori baktérium jelenlétét is. 

Ehhez mintát vesznek a gyomor nyálkahártyájából a gasztroszkópia közben. Ha arra gyanakszik, hogy a szervezetében helicobacter fordulhat elő, próbálja ki az otthoni helicobacter antigén-tesztet.

A gyomorhurut (gasztritisz) gyógyitása

Ha az orvos akut gasztritiszt állapit meg Önnél, előfordulhat, hogy semmilyen vegyi anyagból készült gyógyszert nem fog ajánlani. Ebben az esetben diétával és pihenéssel szabadul meg a gasztritisztől és a gyomorfájdalomtól.

Krónikus gyomorfájdalmak esetén az orvos erős gyógyszereket javasol a gyomorsav-képződés csökkentésére, antacidok vagy a protonpumpa inihibítorai révén. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorsav-képződést, és rövidtávú kezelés során a beteg rendszerint a fájdalomtól is megszabadul. Ügyelni kell azonban a hosszú távú alkalmazásukra, aminek a mellékhatásai a legyengült emésztés és további fájdalmak lehetnek.

Žalúdočné kyseliny
A gyomorsav fontos a megfelelő emésztéshez

Ha a gasztritisz mellett a H. pylori baktérium jelenléte is bebizonyosodik, főleg a helicobacter pylori eltávolítását célzó gyógymód kerül alkalmazásra. Több a helicobacter pylori gyógyításáról…

A gyomorgyulladást elkerülheti, ha rendben tartja a gyomorkörnyezetet, és nem engedi, hogy kifejlődhessenek benne kívülről jött fertőzések.

Állapítsa meg a problémái okait – tesztelje a helicobacter pylori jelenlétét a szervezetében

A gasztritiszt a gyomorban megtelepedett Helicobacter pylori baktérium is okozhatja.

A Helicobacter pylori teszt megbízható diagnosztikai módszer. Otthon, kényelmesen végezheti el. Minél előbb megállapítja a diagnózist, annál hamarabb elkezdheti a kezelést.

A Helicobacter tesztet ajándékként is megkaphatja, ha Masticha Active terméket vásárol. A Masticha Active híoszi mastichát tartalmazó természetes táplálék-kiegészítő. A híoszi masticha hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Más betegségben szenved?

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch
Crohn betegség gyógyítása

Crohn betegség

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely…

Zuzana Kucková
5. április 2016
Egyéb cikkek