fbpx

A gasztritisz (gyomorhurut) a gyomor gyulladásos megbetegedése, mely erős gyomorfájdalommal illetve a hasüregben jelentkező erős görcsökkel jár. Az akut gyomorgyulladás krónikus problémákhoz, vagy akár gyomorfekély kialakulásához is vezethet. Érdemes már az első tünetekre figyelni. Ebben a cikkben részletesen beszámolunk a gyomorgyulladás kialakulásának okairól, a gasztritisz diagnosztizálásáról és a különböző kezelési módszereiről.

Mi a gyomorhurut – gastritis?

A gyomorhurut a gyomrot bélelő nyálkahártya gyulladása. A gyomor belső borítása, azaz a nyálkahártya megvédi a gyomrot a gyomorsav hatásaitól. Ha ez a nyálkahártya sérül, és a gyomorsav a gyomor felszínével közvetlen kapcsolatba kerül, gyomorfekély alakulhat ki.

A gyomorhurut jelenthet akut problémát, de akár krónikus állapothoz is vezethet.

Az akut gyomorhurut kialakulásának több oka is lehet. Kialakulhat stressz hatására, de okozhatja sérülés, égés, szepszis vagy bizonyos gyógyszerek hosszútávú használata is (mint pl. a fejfájáscsillapító vagy a reumás megbetegések kezelésére felírt gyógyszerek). A gyomorhurut legkomolyabb komplikációja gyomorvérzést is okozhat.

Krónikus gyomorhurut esetén a következőek típusokról beszélhetünk:

  • A típusú – autoimmun gyomorhurut –  a test a saját sejtjeire és a gyomorban található anyagokra reagálva ellenanyagokat termel.
  • B típusú – bakteriális gyomorhurut – a helikobakter pylori fertőzés hatására alakul ki. Az összes típusú gastritis közül a helikobakter pylori a gyomorhurutok 80-90%-áért. Éppen ezért nagyon fontos a helikobakter pylori baktérium elleni védekezés. A helikobakter pylori baktérium átvitelének számos módja van, mely mindannyiunkat érinthet. Tudjon meg többet a helikobakter pylori baktériumról és átviteli módjairól.
  • C típusú – toxikus – krónikus gyomorhurut – bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként alakul ki, melynek következtében megbomlik a gyomor nyálkahártyája. A gyomorhurutot elősegítő gyógyszerek közé tartoznak az acylpirin, brufein és aspirin tartalmú gyógyszerek. A kiváltó faktorok közé soroljuk még a kronikus alkoholizmust is.

 

Melyek a gyomorhurut tünetei?

Melyek a gyomorhurut tüneteiA gyomorhurut különböző tünetek és az emésztőrendszerben végbemenő változások formájában jelenik meg, melyeket gyakran más betegségeknek tulajdonítunk vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyunk. A gasztritisz leggyakoribb tünetei a következőek :

  • Gyomorégés
  • Étvágytalanság, étvágyvesztés
  • „Lusta gyomor“ érzése
  • Felfúvódás, gyakori szelek
  • A gyomor felső részét érintő fájdalom

 

A gyomorgyulladást érintő legkomolyabb tünet a rákos elváltozás. A gyomorgyulladás gyomorfalra gyakorolt hatása negatívan befolyásolja a B12 vitamin felszívódását is.

 

Hogyan diagnosztizálják a gasztritiszt?

GasztritiszA gyomorhurut tényét gasztroenterológus szakorvos állapítja meg. A vizsgálat során a szakorvos ellenőrzi a gyomor nyálkahártyájának állapotát – megvizsgálja, hogy nincs-e kipirosodva, megduzzadva, illetve nem alakult-e ki gyomorfekély. A gyomorfalról az esetek többségében mintát vesznek, melyet hisztológiai vizsgálatnak vetnek alá. A gasztritisz vizsgálata során ellenőrzik a helikobakter pylori jelenlétét is a gyomorban.

 

A gasztritisz kezelése

 Akut gasztritisz esetén az orvos gyakran gyógyszerek nélküli kezelést javasol. Az akut gasztritisz és a gyomorfájdalom sok esetben gyomorhurut diétával, pihenéssel és természetes étrendkiegészítők használatával gyógyítható, melyek közé tartozik pl. az antibakteriális hatásáról ismert híoszi masticha is.

Krónikus gyomorhurut esetén az orvosok erős, gyomorsavlekötő gyógyszerek (ún. antacidok vagy a protonpumpa inhibítorai) segítségével történő gyógyszeres kezelést írnak elő. Ezek a gyógyszerek segítenek a gyomorsav termelésének csökkentésében. Rövidtávú használatuk során hozzájárulnak a gyomorfájdalom megszünéséhez. Hosszútávú használatuk kellemetlen mellékhatásokkal járhat, melyek gyengült emésztéshez és további fájdalomhoz vezetnek.

Amennyiben a gasztritisz helikobakter pylori baktérium által okozott fertőzéssel jár, a szakorvosok elsősorban a helikobakter megszüntetésére szánt kezelést írják elő. Tudjon meg többet a helikobakter pylori kezeléséről.

 

A gyomorhurut megelőzésének legjobb módszere, ha a gyomor környezete megfelelő (egészséges) állapotban van, így az nem engedi, hogy a külső környezet behatásai, fertőzései elszaporodjanak benne. A gyomorgyulladás megelőzésének másik módja a helyes és egészséges életmód mellett a különböző természetes készítmények, mint például a híoszi masticha tartalmú Masticha Active fogyasztása, mely segít megőrizni a gyomor egészséges környezetét, javítja az emésztést és megfelelő probiotikumokat juttat a gyomorba.

masticha-kura-komplet-v1

A híoszi masticha kizárólagos magyarországi forgalmazója és a Híoszi Masticha Termelők és Gyártók Szövetségének egyetlen magyar partnere vagyunk. Nálunk eredeti híoszi mastichát vásárol.

2xmasticha-teszt

MASTICHA ACTIVE – EGYEDI TERMÉK A VILÁGON

A híoszi masticha és aktív anyagok kombinációja az erősebb hatás érdekében. Eredeti híoszi mastichát tartalmaz közvetlenül Híosz szigetéről. A termék csomag 33 napos használatra elegendő, ami elegendő a kezelés eredményességének felmutatására.

→ a csomaggal együtt házi helicobactérium tesztet is kap.
→ Ingyenes szállítás 48 órán belül

0