A Helicobacter Pylori kiirtása természetes kezeléssel

8. december 2022 Zuzana Kucková Nezaradené

A Helicobacter pylori fertőzés nagyon kellemetlen, és sajnos eléggé gyakori emésztőrendszeri betegség. Sok esetben a betegek számára antibiotikumokat írnak fel, de ezeknek számos káros mellékhatásuk van. A Helicobacter pylori-t szerencsére természetes módon is lehetséges kezelni.

Honnan tudhatom, hogy helicobacter pylori fertőzésem van?

helicobacter pylori

A helicobacter pylori tünetei a következők:

  • hasfájdalom
  • gyomorgörcsök
  • gyomorégés
  • puffadás vagy emésztési zavarok.

Néhány betegnél a fertőzés sehogy sem mutatkozik meg – legalábbis az elején. A baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát, a gond akkor kezdődik, amikor a Helicobacter Pylori szaporodni kezd a gyomorban. A nehézségek gyomorgyulladásba vagy gyomorfekélybe is fordulhatnak, amelyeket azonnal kezelni kell. Ezért ha az említett tünetek hosszantartóan jelennek meg, esetleg jelentősen rosszabbodnak, ne habozzon felkeresni egy orvost.

A Helicobacter Pylori diagnosztizálása

A Helicobacter Pylori fertőzés kimutatásának leghatékonyabb módja egy gasztroenterológus felkeresése, aki gasztroszkópiát végez. Az emésztőrendszerbe behelyezett cső segítségével az orvos megtudja, hogyan néz ki a gyomor környezete, és ez által képes felismerni a gyomorfekély jelenlétét is.

Manapság már házi helicobacter pylori tesztek is léteznek a baktérium kimutatásához a gyomorban. Megbízhatók és nagy előnyük mindenekfelett a gyorsaság – az eredményeket 10 percen belül kimutatják. Néhány esetben nagyon fontos lehet, hogy még az elején jöjjünk rá a fertőzésre és ezek a tesztek segítenek a kezelés mielőbbi megkezdésében. A legfontosabb a megelőzés és ezért jó tudni, hogy milyen tünetekkel jár a Helicobacter Pylori.

Hogyan kell kezelni a Helicobacter Pylori-t?

helicobacter pylori kezelese

Helicobacter Pylori kezelése esetén leggyakrabban két gyógyszer kombinációját javasolják, amelyek antibiotikus hatással rendelkeznek, és ezekkel együtt a beteg protonpumpagátlókat is fogyaszt, ami blokkolja a gyomorsav képződését és jelentősen felgyorsítja a kezelést. Az antibiotikumokat egy hétre írják fel, a protonpumpagátlókat legalább 14 napig kell használni. Ennek a Helicobacter Pylori kezelésnek a hátrányai az antibiotikumok alkalmazásának mellékhatásai.

Az antibiotikumok jelentős terhet jelentenek az emberi szervezetre és tekintettel arra, hogy az orvosok milyen gyakran írják fel őket, fennáll annak a veszélye is, hogy rezisztencia alakuljon ki ezekre a gyógyszerekre. Ezek aztán más esetekben elveszíthetik hatékonyságukat.

Hogyan kezeljük a Helicobacter Pylori-t a természet segítségével?

helicobacter pylori dieta

Számos étel, növény vagy fűszer létezik, amelyek segíthetnek e kellemetlen fertőzés kezelésében.

A savanyűtej hasznos baktériumokat és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek antimikrobiális hatást fejtenek ki a gyomorban.

A brokkoli szulforafánt tartalmaz, amelyet a Helicobacter pylori elleni leghatékonyabb természetes anyagnak tartanak.

Általánosan ajánlott növelni olyan ételnek a fogyasztását is, ami elősegíti az egészséges gyomorkörnyezet kialakulását. A feketeköménynek antibakteriális és gyulladásellenes hatásai vannak és több más gyomorbetegség esetén is ajánlott a fogyasztása.

A Helicobacter Pylori fertőzés kezelése közben nem ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyek jelentősen ingerelhetik a gyomort.

Híoszi masticha – hatékony természetes segítség

híoszi masticha a Pistacia lentiscus fából származó gyanta, amelynek jótékony hatása az emberi egészségre már az ókori Rómában is ismert volt. A masticha megfelelő táplálékkiegészítő nem csak a Helicobacter Pylori kezelése esetén, de más betegségeknél is, mint a Crohn-betegség, gyomor- és nyombélfekély vagy gyomorgyulladás.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy hatékonyan stimulálja a vastagbél tevékenységét, fertőtlenítő, gombaellenes és antibakteriális hatást fejt ki, a Híoszi maszticha olyan nehézségek esetén is alkalmazható, mint a gyomorégés vagy a magas koleszterinszint.