fbpx

A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely szakaszát érintheti a szájüregtől a végbélig. A Crohn-betegek száma folyamatosan növekszik, jelenleg Európában és Észak-Amerikában ezer emberből három szenved tőle. Dél-Amerikában, Ázsiában vagy Afrikában ritkábban fordul elő, ezért a fejlett országok betegségeként tartják számon. Bár még nem ismert a Crohn-betegség pontos oka, a kutatás egyértelművé teszi, hogy a nem megfelelő immunitás, bakteriális hatások, életmód és környezeti hatások kombinációja okozza. A betegség akkor alakul ki, amikor ezek a tényezők genetikai hajlammal rendelkező ember szervezetére hatnak. A krónikus gyulladást, mely leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszát érinti, a vastagbélbe való átmenet előtt – ileum, de érintheti a vastagbél különböző szakaszait is, a proinflammatorikus és antiinflamotorikus mediátorok kiegyensúlyozatlanságának tulajdonítják.

 

Crohnova choroba príznaky

A Crohn betegség kialakulásának okai

A Crohn-betegség kialakulásában szerepet játszanak genetikai okok és a veleszületett (nem specifikus) meggyengült immunitás. Valószínűleg több mint harminc gén áll összefüggésben ezzel a gyulladásos megbetegedéssel, például a NOD2 gén mutációja is. A legfrissebb kutatások szerint közrejátszik a makrofágok által kibocsátott citokin fehérjemolekulák kiválasztásának zavara is, melyeknek a “sejtkommunikációban” van alapvető szerepük. Ők felelősek az immunválasz helyes lefolyásáért a szervezetben. További vizsgálatok foglalkoznak azoknak a géneknek a szerepével, melyek a szervezet azon képességét befolyásolják, amely felelős az invazív baktériumok eliminálásáért a betegség kialakulása során.

A mikroorganizmusok szerepe ebben a bonyolult gyulladásos folyamatban nem pontosan meghatározott, de néhány tudós úgy véli, hogy kiváltó szerepe a Mycobacterium avium paratuberculosis baktériumnak van, amely a szarvasmarháknál előforduló paratuberculosis (Johne-betegség) okozója. A Crohn betegséget vizsgáló tudósok egy csoportja azt feltételezi, hogy az emésztőrendszerben előforduló Yersinia és Listeria baktériumokkal áll kapcsolatban. A Crohn-betegség kialakulásához hozzájáruló tényező lehet a dohányzás, amely kétszeresére növeli a betegség kialakulásának kockázatát, továbbá az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása vagy a hormonális fogamzásgátlók használata.

A Crohn-betegség tünetei

Bár a betegség a szájüregben is kialakulhat, a Crohn-betegség leggyakoribb tünetei az emésztőrendszer egyéb szakaszaihoz köthetők:

  • hasfájás és görcsök,
  • hasmenés,
  • ritkán véres vagy nyálkás széklet,
  • puffadás,
  • fogyás

Előfordulnak gyulladáshoz köthető egyéb tünetek is:

  • hőemelkedés,
  • fáradtság,
  • ízületi fájdalom,
  • bőrkiütés.

 

Crohn-betegség diagnózisa

A Crohn betegség diagnosztizálására endoszkópos vizsgálatot, vér- és radiológiai tesztet, számítógép tomográfiás- és mágneses rezonanciavizsgálatot használnak, hogy meghatározzák a bél károsodásának mértékét. A differenciáldiagnózis azért fontos, hogy az orvos ki tudja zárni a hasonló tünetekkel járó egyéb betegségeket – mint például a Behcet-kórt vagy a fekélyes vastagbélgyulladást.

Crohnova choroba liečba

A Crohn betegség lehetséges gyógymódjai

A Crohn-betegség kezelése hosszú távú erőfeszítést igényel. Elérhetjük az egészségügyi problémák jelentős csökkenését, enyhülését a lehető leghosszabb időszakra, olykor a teljes tünetmentességet. A kezelés életmódváltás, diéta, antibiotikumok hosszú távú alkalmazása, gyulladáscsökkentő szerek használata és természetes kezelés kombinációjából áll. A rendelkezésre álló kutatási eredmények szerint a gyömbér, a sárgarépa és a sárgarépalé valamint a zöld tea fogyasztása előnyös lehet. A jótékony antimikrobiális hatása, az alacsony kockázata és az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt a Crohn betegség tüneteinek enyhítésébena híoszi mastichából álló készítmények is segíthetnek. A leghatékonyabbnak a Masticha Active termék bizonyul, amely S. Boulardii probiotikus élesztőgombával és Lactobacillus reuteri DSM17648-al gazdagított. Ezek a probiotikumok kivételesek, mivel ellenállnak a gyomorsav erős hatásának, erősítik a Híoszi masticha (mastika, mastiha) hatását, valamint nagyon jótékony hatással vannak a Crohn-betegség kezelésére. A betegség kezelése nem egyszerű, de a türelmes és individuális megközelítés kielégítő eredményeket hoz.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését a Híoszi mastichával történő kezelés, ajánljuk a Masticha Active terméket –1 kapszula 3x naponta, hosszútávú használata ajánlott.Masticha active, chiosi masticha + S.boulardii

Masticha Active

Masticha Active – Probiotikummal dúsított kioszi masticha

A Saccharomyces boulardii probiotikus élesztőgombák elnyomják a Helicobacter pyroli baktériumot, segítenek a gyomorfekély gyógyításábanés segítenek megelőzni az emésztési és bélrendszeri nehézségeket. A Saccharomyces boulardii egy speciális probiotikum, mely ellenáll az antibiotikumoknak és az erős gyomorsavaknak, valamint a masticha antibakteriális hatásának is. A Lactobacillus reuteri DSM17648 pozitívan befolyásolja a terápia idejét.

0