A Crohn betegség („krón-betegség”-nek ejtik) egyike az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseinek. Az emésztőrendszer bármely szakaszát érintheti a szájüregtől a végbélig. A Crohn-betegek száma folyamatosan növekszik, jelenleg Európában és Észak-Amerikában ezer emberből három szenved tőle. Dél-Amerikában, Ázsiában vagy Afrikában ritkábban fordul elő, ezért a fejlett országok betegségeként tartják számon. Bár még nem ismert a Crohn-betegség pontos oka, a kutatás egyértelművé teszi, hogy a nem megfelelő immunitás, bakteriális hatások, életmód és környezeti hatások kombinációja okozza. A betegség akkor alakul ki, amikor ezek a tényezők genetikai hajlammal rendelkező ember szervezetére hatnak. A krónikus gyulladást, mely leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszát érinti, a vastagbélbe való átmenet előtt – ileum, de érintheti a vastagbél különböző szakaszait is, a proinflammatorikus és antiinflamotorikus mediátorok kiegyensúlyozatlanságának tulajdonítják.

A Crohn betegség kialakulásának okai

Tráviaci trakt - zobrazenie žalúdka
Crohnova choroba sa vyskytuje v tráviacom trakte

A Crohn-betegség kialakulásában szerepet játszanak genetikai okok és a veleszületett (nem specifikus) meggyengült immunitás. Valószínűleg több mint harminc gén áll összefüggésben ezzel a gyulladásos megbetegedéssel, például a NOD2 gén mutációja is. A legfrissebb kutatások szerint közrejátszik a makrofágok által kibocsátott citokin fehérjemolekulák kiválasztásának zavara is, melyeknek a “sejtkommunikációban” van alapvető szerepük. Ők felelősek az immunválasz helyes lefolyásáért a szervezetben. További vizsgálatok foglalkoznak azoknak a géneknek a szerepével, melyek a szervezet azon képességét befolyásolják, amely felelős az invazív baktériumok eliminálásáért a betegség kialakulása során.

A mikroorganizmusok szerepe ebben a bonyolult gyulladásos folyamatban nem pontosan meghatározott, de néhány tudós úgy véli, hogy kiváltó szerepe a Mycobacterium avium paratuberculosis baktériumnak van, amely a szarvasmarháknál előforduló paratuberculosis (Johne-betegség) okozója. A Crohn betegséget vizsgáló tudósok egy csoportja azt feltételezi, hogy az emésztőrendszerben előforduló Yersinia és Listeria baktériumokkal áll kapcsolatban. A Crohn-betegség kialakulásához hozzájáruló tényező lehet a dohányzás, amely kétszeresére növeli a betegség kialakulásának kockázatát, továbbá az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása vagy a hormonális fogamzásgátlók használata.

A Crohn-betegség tünetei

Žena so silnými bolesťami brucha
Pri Crohnovej chorobe sa často objavujú silné bolesti brucha

Bár a betegség a szájüregben is kialakulhat, a Crohn-betegség leggyakoribb tünetei az emésztőrendszer egyéb szakaszaihoz köthetők:

  • hasfájás és görcsök,
  • hasmenés,
  • ritkán véres vagy nyálkás széklet,
  • puffadás,
  • fogyás,

Előfordulnak gyulladáshoz köthető egyéb tünetek is:

  • láz,
  • fáradtság,
  • ízületi fájdalom,
  • bőrkiütés.

A Crohn-betegség diagnosztizálása

A Crohn betegség diagnosztizálására endoszkópos vizsgálatot, vér- és radiológiai vizsgálatot, számítógép tomográfiás- és mágneses rezonanciavizsgálatot használnak, hogy meghatározzák a bél károsodásának mértékét. A differenciáldiagnózis azért fontos, hogy az orvos ki tudja zárni a hasonló tünetekkel járó egyéb betegségeket – mint például a Behcet-kórt vagy a fekélyes vastagbélgyulladást.

A Crohn-betegség kezelési lehetőségei

A Crohn-betegség gyógyítása hosszadalmas erőfeszítést igényel. Ezzel elérhetjük, hogy az egészségügyi gondjaink a lehető leghosszabb ideig jelentős mértékben a háttérbe vonulnak, a szimptómák enyhülnek, és esetenként meg is szűnnek. A gyógyítási módszer lényege az életmód változása, hosszabb távon szükséges antibiotikumok és gyulladáscsökkentő orvosságok szedése, valamint a terápia támogatása természetes eszközökkel. A kutatások és a hozzáférhető szakirodalom szerint hasznos lehet ennek a betegségnek az esetén gyömbért, sárgarépát, répalevet és zöld teát beiktatni az étrendbe

Különösen fontos a rostban gazdag étrend. A rost tulajdonképpen a vastagbelünk mikroorganizmusainak a tápláléka, amelyeknek köszönhetően sor kerül a rövid láncú zsírsavak kialakulására (ang. SCFA – short chain fatty acids). Az embereken is igazolt klinikai tanulmányok szerint a rövid láncú zsírsavak segítenek az ulcerózus colitis és a Crohn-betegség szimptómáinak enyhítésében.

Crohn-betegség – étrend

A Crohn-betegség egy krónikus és gyógyíthatatlan betegség. A Crohn-betegség gyógyításának célja főleg a z állapot szimptómák nélküli fenntartása a lehető leghosszabb ideig – ezt remissziónak nevezzük. Sok beteg a megfelelő étrend betartása és a gyógyszerek fogyasztása mellett képes fenntartani a remissziós állapotot egész élete során.

További információ a Crohn-betegség étrendről.

Más betegségben szenved?

Egyéb cikkek