Szénanátha – tünetek és kezelés

21. június 2022 test44640990 Allergia, Herb Alerg

Ismerős helyzet: a virágzó természettel eljön a végtelen tüsszögés, taknyolás és köhögés ideje… egyáltalán nem kellemes, igaz? Már mindent kipróbáltál, de még csak mozdulni sem tudsz papírzsebkendő nélkül? Olvasd el, hogyan lehet természetes módon kezelni a szénanáthát.

Egy nő fekszik a szénán egy nyári napon a természetben, és fehér ruhát visel.

Mi az a szénanátha?

A pollen ősidők óta kíséri az embereket, mert a környezet természetes része. A szénanátha elnevezés az allergiás nátha népi elnevezése, és azért jött létre, mert néhány ember szénával dolgozva szenvedett tőle. Az igazság azonban az, hogy a megfázást gyakran a pollen okozza.

A szénanátha előfordulása tehát a pollenszezonhoz, vagyis elsősorban a tavaszi időszakhoz kötődik. Attól is függ, hogy az adott időszakban milyen allergén (kiváltó, jelen esetben fára vagy növényre gondolunk) virágzik, így valakinek nyáron vagy ősszel jelentkezhet az allergiás nátha.

Érdekesség, hogy Szlovákia területén, különösen az alacsonyabban fekvő területeken már január hónapban, vagyis a naptári tél folyamán virágzásnak indul a mogyoró. Sokan nem veszik észre, hogy szénanáthájuk van, és azt hiszik, hogy megfáztak.

A szénanátha kifejezés kissé pontatlan. Helyesen a pollinózisról van szó, ami a beporzó növények pollen allergénjei által okozott légúti allergiát jelenti. Az allergén nem egy adott növény vagy virágzó fa, hanem a pollenszemekben található fehérjék (amelyek nagyon aprók, némelyik csak 0,05 mm).

Henger alakú széna a réten.

Jelenleg növekszik az allergiások száma. Az emberiség az úgynevezett nyugatiasodással (környezetváltozással) többek között az immunrendszer szabályozási zavarát idézte elő, egyes egyéneknél pedig egyre gyakrabban kezdenek megjelenni az allergiás reakciók.

Érdekesség: az allergia szó a görög allosmás, megváltozott állapot és ergon – munka, reaktivitás, reakció szavakból származik. Az allergia fogalmát Clemens von Pirquet és Schick Béla orvosok határozták meg 1906-ban.

Szénanátha tünetei

A szénanátha a felső légutak leggyakoribb betegsége. Ez az orrnyálkahártya gyulladása, amely elsősorban duzzanatban, fokozott nyálkatermelésben és az orrjárat korlátozásában nyilvánul meg.

A szénanátha fő és tipikus tünetei a következők:

 • orrfolyás (rinorea)
 • nehéz légzés
 • túlzott tüsszögés
 • köhögés
 • orrviszketés
 • szemviszketés
 • könnyező szemek
 • nagyobb/kisebb szagveszteség
 • fejfájás
 • teljesítményvesztés
 • fáradtság

Az említett tünetek egyidejűleg vagy külön-külön is jelentkezhetnek, eltérő intenzitásban és időtartamban (több hét és hónap). A szénanátha általában reggel a legrosszabb. Ennek az az oka, hogy a reggeli órákban van a legtöbb allergén a levegőben.

Bárhol is van, a szénanátha kellemetlenné teszi az ember életét, mert a túlzott, szinte megállíthatatlan, több percig tartó tüsszögés és köhögés, majd heves orrfolyás, lehetetlenné teszi a tevékenységre való koncentrálást.

Az időjárás is jelentősen befolyásolja a levegő pollenkoncentrációját. A meleg, száraz vagy szeles idő elősegíti a pollen erőteljesebb terjedését a levegőben, az esős évszak viszont kicsapja a pollent a talajba, ezáltal intenzíven csökkenti az allergiás problémák kockázatát.

A szénanátha típusai

1. Allergiás rhinitis, amely lehet:

a. Szezonális: többnyire tavasszal és ősszel a fák és gyógynövények pollenszezonjában. Tavasszal a fő allergének a nyírfa és a mogyoró. Nyáron különféle fűfélék, ősszel üröm és parlagfű.

b. Egész évben: ide tartoznak a különböző penészek, atkák és állati eredetű allergének. Sokan azt gondolják, hogy a penész csak otthon található. A penész azonban kültéri környezetben is nagyon jól szaporodik, különösen árnyékos és nyirkos helyeken.

Az allergiás tünetek megnyilvánulásának időtartama szerint az allergiás rhinitis a következőkre van osztva:

a. időszakos: heti 4 napnál kevesebbszer fordul elő, és kevesebb mint 4 hétig tart

b. perzisztens: hetente több mint 4 napon fordul elő, és 4 hétnél tovább tart

2. Fertőző nátha: a legtöbb esetben vírusos eredetű fertőzés az ok. Ez a fajta nátha különösen éjszaka zavarja az embereket.

A tüneteket nem szabad alábecsülni, mert a “jön és elmegy” típusú hozzáállás az allergiás szénanátha esetében akár 80%-ban is előfordulhat az asztma.

A szénanátha kezelési lehetőségei

Az allergiás nátha tüneteit az emberek gyakran alábecsülik, mert amint nincsenek már kapcsolatban az allergénnel, a tünetek megszűnnek, és az érintett teljesen jól van. Senki sem mondaná, hogy egy pillanattal ezelőtt képtelen volt normálisan működni.

Sokkban lévő férfi orrsprayt tart a kezében, vörös a szeme, allergiás.

Kezelés hagyományos gyógyszerekkel

Elsősegélyként a vény nélkül kapható allergia elleni készítményeket választják az emberek. Választásuk a megnyilvánulás konkrét típusától és intenzitásától függ.

A leggyakrabban használttak az antihisztaminok (a hisztamin hatását gátló gyógyszerek), dekongesztánsok (rövid idejű kezelésre használható spray-k, tabletták) vagy a kortikoidok (szintetikusan állítják elő, és súlyos krónikus betegségek esetén javallják a betegeket).

1. Helyi kezelés: ide tartoznak a különböző orrsprayek és orrcseppek vagy szemcseppek amelyek a szénanátha allergiás tüneteinek gyors enyhülését biztosítják. Az orrsprayek gyorsan fejtik ki hatásukat, enyhítik az orrviszketést, és naponta kétszer kell alkalmazni őket. A szemcseppek csökkentik a bőrpírt, az irritációt, a duzzadást és a túlzott könnyezést. Naponta 2-3 alkalommal kell alkalmazni őket.

A kézben tabletták, spray és allergia elleni zsebkendő.

2. Általános kezelés: akkor kell alkalmazni, ha a helyi kezelés nem elegendő. Antihisztaminokat szükséges használni, amelyek legfeljebb 24 órán át hatnak.

Az említett gyógyszerek alkalmazásakor óvatosnak kell lenni, mert hosszú távú használatuk az allergiás tünetek enyhítése mellett nemkívánatos mellékhatásokkal is jár.

Természetes kezelés szénanátha ellen

Először is fontos felismerni, hogy az allergia a szervezet túlzott reakciója a környezetünkben előforduló anyagokra. Így a szervezet immunválaszát is az életmód határozza meg.

Biztosan hallottál már arról, hogy az immunitás nagy része a beleinkben rejtőzik (akár 70%-a is), ezért a mikrobiom nagy szerepet játszik az immunrendszerben. Ha allergiás vagy valamire, érdemes átgondolnod az étrended összetételét is.

A természet számos olyan gyógyszert kínál számunkra, amelyek, ha tudjuk, hogyan kell helyesen használni, sok betegséget enyhíthetnek, vagy akár teljesen meg is gyógyíthatnak.

A masticha-csapatunk több éve foglalkozik az allergiákkal, mert nem közömbös számunkra a különféle allergiáktól egyre gyakrabban szenvedő szeretteink egészsége. Ismerjük a természet erejét, ezért kifejlesztettünk egy olyan terméket, amely hatékonyan, mellékhatások nélkül tudja enyhíteni az allergiás tüneteket.

A Herb Allerg a hét leghatékonyabb összetevőből áll: csalán, kurkuma, kvercetin, bromelain, piperin, C-vitamin és cink.

Herb Alerg - allergia, szénanátha, hisztamin.

Szénanátha gyermekeknél

Az allergiás nátha még gyermekeknél is ugyanúgy jelentkezik, mint felnőtteknél, azaz orrdugulás, orrnyálkahártya-duzzadás, nehéz légzés, köhögés és vörös szemek.

A szénanátha általában nem fordul elő 2 év alatti gyermekeknél. Később azonban a 4. és 6. életév közötti időszakban teljes mértékben megnyilvánulhat. Az 5 és 20 év közötti betegek leggyakrabban szezonális allergiás rhinitisben szenvednek. A pollenszezon kezdete előtt, azaz tavasszal született gyermekek gyakrabban szenvednek allergiától.

Csecsemőknél az allergiás szénanátha első tünete az atópiás ekcéma. Kisgyerekek általában kinőnek belőle, de ez nem biztos, mert az ekcéma elmúlásakor is előfordulhatnak légzési problémák.

A genetika is nagy szerepet játszik az allergiára való hajlamban. Ha egy szülő allergiás pollenre, fűre, asztmában vagy különféle ekcémában szenved, akkor több mint valószínű, hogy gyermeke is allergiás lesz. Éppen ezért az allergiás szénanátha minden tünetével óvatosan kell bánni, még a legkisebbeknél is.

Hogyan lehet enyhíteni a szénanáthát gyermekeknél

 1. Próbálj meg tiszta vazelint kenni a baba orrlyukaira, amely felfogja a virágport, és megakadályozza, hogy bejusson a légutakba.
 2. Minden séta után cseréld le a gyermek ruháit, hogy pollenmentes legyen. Szintén fontos az arc- és hajmosás.
 3. A pollenszezonban a lehető legkevesebbet nyisd ki az ablakokat.
 4. Rendszeresen porszívózz, és nedves ronggyal törölj port.
 5. Vásárolj pollenszűrőt az autódba.
 6. Kerüld a sétát olyan parkokban vagy mezőkön, ahol ezek az allergének aktívak.
 7. Ha kint vagytok a szabadban, tegyél kalapot a gyerek fejére.
 8. Ha a beteg 3 évesnél idősebb, kipróbálhatsz különféle természetes orrba való illóolajokat is, amelyek csökkentik a nyálkahártya duzzanatát és ellazítják a légzést.
Egy fiú szénán ül a természetben, mögötte kukorica.

Az allergia megelőzése már a terhesség alatt

A kismamák már a várandósság alatt is csökkenthetik az allergia kockázatát, ha különféle intézkedéseket tesznek. A dohányzó nők gyermekei később gyakrabban szenvednek asztmától, mint a nem dohányzó anyák gyermekei.

A várandós nők sem tartózkodhatnak a dohányzó helyeken, mert a passzív dohányzás is befolyásolhatja a tüdő nem megfelelő növekedését, ami légúti fertőzésekhez, középfülgyulladáshoz és legrosszabb esetben a gyermek halálához is vezethet.

Egy allergiás anyának nem kell félnie a szoptatástól, ellenkezőleg, ajánlott. Az allergének nem hatolnak be az anyatejbe. A szoptatás segíti a gyermek immunrendszerének fejlődését és csökkenti a fertőzés kockázatát.

Neti-kancsó – segítség a szénanátha ellen orrmosással

Van egy régi jógás technika – a Jala Neti, amely egy neti nevű kis kancsót használ. Mind a jógik, mind a modern orvoslás úgy gondolja, hogy az orrhigiénia az egyik fontos tisztítási technika, amelyet be kell építeni az életünkbe. Ez a természetes kezelési módszer az allergiások számára is a legjobb segítővé vált.

Lehet, hogy már találkoztál a Neti névvel, ha jógázol. A jóga tisztító technikák (Shat kriyas) része, amely magában foglalja az orr és az orrmelléküreg tisztítását is.

Ez a kicsi, nem feltűnő kancsó azonban egészségügyi szempontból is fontos:

– enyhíti az orrot és a duzzadt nyálkahártyát orrfolyás alatt

– javítja a nyálkahártyák ellenálló képességét a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben

– segít a száraz orr ellen

– eltávolítja a port és a pollent az orrból, ami azt jelenti, hogy enyhíti a kellemetlen allergiás tüneteket

– erősíti a légutak természetes tisztító mechanizmusait

Erősebb allergia, megfázás, orrmelléküreg-gyulladás esetén napi 2-4 alkalommal is lehet orrot öblíteni. Ellenkező esetben megelőzésként minden nap használhatod. Tiszta és telt légzést fogsz érezni.

Egy zöld sálat viselő fiatal nő mosollyal az arcán mutatja, milyen egyszerű az orrmosás alkalmazása.
 • Herb Alerg - SZEZONÁLIS VIRÁGPOR-ALLERGIA

  Herb Alerg

  Allergia, Emésztőrendszer, Immunitás és egészség

  Vegyük fel a harcot az allergia ellen természetes eszközökkel. A HERB ALERG gyógynövények kivonatából készült, C vitaminnal és cinkkel dúsított, kifejezetten gyulladásgátló keverék.

  8 900 Ft

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538186/