A stressz és az életstílus hatása az immunitásra 

19. február 2024 Zuzana Kucková Mastichával történő gyógyítás, Nezaradené

A stressz életünk szerves része, de szervezetünk nincs felkészülve a hosszútávú hatásaira. Ha állandó nyomás alatt vagyunk, és nem tudjuk, hogyan kezeljük a stresszt, érezhetjük annak hatását immunitásunkra. Feszült állapotban lévő szervezetünk magasabb szintű kortizolt és adrenalint termel, ami gyengítheti védekezőképességünket. Ebben a cikkben ránézünk a stressz következményeire, hogyan kezeljük és hogyan előzzük meg.

stressz

smoothie

Az egészséges életmód, mint az erős immunitás kulcsa

Mindannyian tudjuk, milyennek kell lennie az egészséges életmódnak, és hogy a testmozgás, az egészséges táplálkozás és az alvás előnyös számunkra. A rendszeres fizikai aktivitás endorfinokat szabadít fel, amelyek stresszoldó hatásúak és javítják a hangulatot. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend belülről erősíti szervezetünket. Az elegendő pihenés pedig teret ad a szervezet regenerálódásához.

Az egészséges életmód elengedhetetlen a megfelelő immunitáshoz, de még az az ember is, aki 100%-osan egészséges életmódot vezet az, de magánéletében stresszes helyzetben van, még mindig szenvedhet különféle egészségügyi problémáktól.

Hosszú távú stressz és következményei

A hosszan tartó vagy krónikus stressz súlyos következményekkel járhat testi és lelki állapotunkra. Ne becsüljük alá a stressz szervezetünkre gyakorolt hatását. A legyengült immunitás mellett krónikus betegségekhez és pszichés zavarokhoz is vezethet.

Elvarázsolt kör?

Az elme-test kapcsolat valóban zseniális. Kiváló példa az emésztőrendszerünk és az agyunk közötti kapcsolat. A stressz negatívan befolyásolja mikrobiómunk minőségét, ami a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezet. Ez az egyensúlyhiány viszont befolyásolja hangulatunkat és stresszkezelési képességünket. Kommunikáció az ún. “gut-brain axis” kapcsolaton keresztül, a beleket és a központi idegrendszert összekötő kommunikációs hálózat mindkét irányban működik.

Felhasználhatjuk azonban azt is, hogy ezek szorosan összefüggenek az előnyünkkel. A másik oldalról, az emésztőrendszer szintjéről adhatunk segítséget a különféle technikákhoz, táplálék-kiegészítőkhöz, amelyek segítenek megbirkózni egy nehéz időszakkal, és az agy szintjén hatnak. A kiváló minőségű rostok tápanyagokkal látják el a mikrobiomot és támogatják az idegrendszer optimális működését, ami segít jobban kezelni a stresszt.

A Masticha Terapiánál kifejlesztettünk Önnek egy terméket, a Natura Biotikát, amely egészen ötféle rost kombinációját tartalmazza, amely segít megőrizni a gyomor és a belek egészségét, és ezáltal az immunitást.

kortizol

Fokozott fertőzésveszély

A hosszan tartó stressznek kitett ember gyakrabban megbetegedhet, mert legyengült immunrendszere nem tud hatékonyan reagálni a vírusokra és baktériumokra. A stressz csökkenti a mellékvesék működését, amelyek kevesebb gyulladáscsökkentő anyagot termelnek. Ami még ennél is rosszabb, az immunsejtek idővel hozzászokhatnak a hosszan tartó megnövekedett kortizol- és adrenalinszinthez, érzéketlenné válnak rájuk, és ezért nem reagálnak időben a szervezetet érő fenyegetésekre.

A krónikus betegségek fokozott kockázata

A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az idegrendszer és az emésztőrendszer betegségei gyakran társulnak a stresszhez. A krónikus stressz természetesen krónikus betegségekhez vezet. Ha a testnek nincs ideje lélegezni, nincs tere a gyógyulási folyamatoknak. Az emberi szervezet öngyógyító és képes regenerálódni, de csak nyugalmi állapotban, nem nyomás alatt.

ketsegbeeses

A mentális betegségek fokozott kockázata

A hosszú távú stressz a fizikai következmények mellett lelki egészségünkre is negatívan hat. A hosszú távú stressznek kitett személyeknél nagyobb a kockázata a pszichés problémák kialakulásának, beleértve a depressziót, a szorongást és más pszichés zavarokat. A stressz befolyásolhatja az agy kémiai egyensúlyát, és hosszú távú hangulati és érzelmi állapotváltozásokat okozhat.

A stressz tünetei és fontosságuk egészségünk szempontjából

A stressz tünetei egyéniek, de gyakran fizikai és érzelmi szinten is megnyilvánulnak, akár viselkedésünkben is. Ha a következő tünetek közül többre úgy gondolja, hogy „ez vagyok én”, akkor lehetséges, hogy hosszan tartó stressz alatt áll, teste azt üzeni, hogy változtatni kell.

 • Gyakran fáj a fejem.
 • Gyakran vannak gyomorproblémáim.
 • Előfordul, hogy felgyorsul a pulzusom vagy a légzésem, amit a mellkasra nehezedő nyomás kísér.
 • A megfelelő alvás és diéta ellenére gyakran fáradt vagyok.
 • Nem tudok enni, vagy ellenkezőleg, túl sokat eszem.
 • Nem tudok koncentrálni, könnyen elfelejtek.
 • Bizonytalannak érzem magam, nem tudok dönteni.
 • Hangulati ingadozásaim vannak, még akkor is, ha apró dolgokról van szó (düh, frusztráció, szomorúság, ingerlékenység).
 • Halogatom a dolgokat.
 • Nem akarok a társaságban lenni.
 • Nehezen alszom el, vagy gyakran ébredek fel.

Bár ezek a tünetek mindegyike bosszantó, egyetlen céljuk az, hogy figyelmeztessék, hogy valamit másképp kell csinálni. Ezek a test jelzései, hogy szeretné, ha másképp bánna vele, ezért nincs értelme haragudni rá, csak próbáljon meg jobban hallgatni rá.

A stressz kezelése és az immunitás erősítése

A stressz felismerése és annak kezelése kulcsfontosságú az erős immunitás fenntartásához. Az alábbiakban olyan egyszerű, de hatékony technikákat mutatunk be, amelyek segítenek megelőzni a stresszt és kezelni azt egy nehéz helyzetben.

meditacio

Meditáljon és koncentráljon a jelen pillanatra

A rendszeres meditáció és a mindfulness gyakorlása segíthet az érzelmi stressz enyhítésében és a pszichológiai egyensúly fenntartásában. Ezek a technikák segíthetnek a hosszú távú stressz okozta tünetek visszafordításában is. A meditációt biztosan nem kell bemutatnunk, de ha még nem hallotta a mindfulness kifejezést, akkor talán ez az Önnek való ez a módszer.

Mindfulness, vagy a jelen pillanatban élés

Gyakran azon kapja magát, hogy több dolgot csinál egyszerre? Esz a tévé előtt, podcastot hallgat vezetés közben, és a telefonján játszik, miközben vár valamire?

Próbáljon meg a legközelebb mosogatásnál csak arra koncentrálni, hogy mosogat. Figyelje meg kezei mozgását, a meleg vizet és az egész folyamatot az elejétől a végéig. Vagy egyen anélkül, hogy bármi elterelné a figyelmét. Koncentráljob csak az ételére, a különböző ízekre, állagokra, illatokra.

Próbáljon meg énekelni

Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de már több tanulmányban bebizonyosodott, hogy az éneklés segít csökkenteni a stresszt a szervezetünkben. Az éneklés nem csak egy tevékenységre összpontosít, ami azt jelenti, hogy a pillanatban vagy, hanem az agya oxitocint és endorfinokat is termel, amelyeket örömhormonoknak neveznek.

Vigye papírra a gondolatait

A naplóírás általános iskolai tevékenységnek tűnhet, de a tudományos vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy ez a tevékenység segít a stresszkezelésben. Az írás, amelyben kifejezzük érzéseinket és leírjuk azt a helyzetet, amelyben éppen vagyunk, arra emlékezteti az agyat, hogy bízzon egy szeretett emberben vagy egy terapeutában. Lehetőséget ad idegrendszerünknek arra is, hogy a „harcolj vagy menekülj” állapotból a pihenés felé mozduljunk el, amikor a korábban említett regenerációs folyamatok végbemenhetnek.

Bónusz tipp – 4-7-8 légzés 

Lélegezzen be az orrán keresztül 4 számolásig, tartsa vissza a lélegzetét 7 számolásig, végül lassan lélegezzen ki a száján keresztül 8 számolásig. Ismételje meg 3-10 alkalommal, vagy amíg meg nem nyugszik. Ez a technika bármilyen stresszes helyzetre alkalmas, és segíthet elaludni is.

Következtetés

Az egészséges életmód és a hatékony stresszkezelés az alapja az immunitás erősítésének. A mai rohanó világban nem csak a testi, hanem a lelki egészségre is fontos odafigyelni.

 • Natura Biotika - aktív rost

  Natura Biotika – aktív rost

  Emésztőrendszer, Immunitás és egészség, Koleszterin és nyomás

  A Natura Biotika egyedi rostkomplex. Ötféle rost erejét egyesíti: akác rost, vörös szil, orvosi ziliz, psyllium, lucfenyő rost.

  6 900 Ft

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8958667/

https://psycnet.apa.org/record/1965-02390-000

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159112004758

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15669447

https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/emotional-and-physical-health-benefits-of-expressive-writing/ED2976A61F5DE56B46F07A1CE9EA9F9F

https://www.google.com/url?q=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6469458/&source=gmail&ust=1705746778341000&usg=AOvVaw21PWs5wSCCaFo1i7YmH94u