A gyomorsavhiány tünetei és kezelése

19. március 2020 Zuzana Kucková Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása

A gyomrunk alapfunkciója az élelem megemésztése. Ahhoz, hogy a gyomor az élelmet helyesen és gyorsan megeméssze, minőségi gyomorsavakra van szüksége – kellően savasnak és elégnek kell lennie. A helyes emésztéssel a test az élelemből a működéséhez szükséges tápanyagokhoz jut. Ha valamilyen oknál fogva a gyomorban kevés gyomorsav képződik, esetleg ha nem elég savas, akkor megváltozik az emésztés, ami kellemetlen tünetekkel járhat.

Pálenie záhy - tipy

Ugyan sokan panaszkodnak „a sok savra” (ez a szubjektív érzés gyomorégéskor keletkezik), a nehézségek oka gyakran éppen az ellenkezője – a nem megfelelő gyomorsavképződés.

A cikkünkből megtudhatja, hogyan leplezheti le a gyenge gyomorsavtermelést, milyenek a tünetei és azt is, hogyan tud magán ezzel a betegséggel segíteni – gyógyszerek vagy házi környezet segítségével.

És miért olyan fontosak a gyomornedvek – melyek a fő funkcióik?

Crohnova choroba - dedicnost
Nő hasfájással

A gyomornedvek alapfunkciója a táplálék megemésztése. A megemésztett táplálékból a testbe a működéséhez szükséges anyagok szívódnak fel – ásványi anyagok, vitaminok, aminosavak… A gyomornedveknek azonban sokkal több funkciójuk van:

 • Védő funkció – A gyomornedvek megakadályozzák a baktériumok bejutását és szaporodását az emésztőrendszerben. Ha a táplálékban esetleg valamilyen patogén anyagot is elfogyasztunk, a gyomor savas környezete elpusztítja őket és ezáltal megvédi az ember például az ételmérgezéstől. Jelentős feladata van a gyomorsavnak a veszélyes baktériumok elleni védelemben, mint például a helicobacter pylori. Ha ez a baktérium elszaporodik a gyomorban, az gyomorfekély kialakulásához vezethet, sőt, akár gyomorrákhoz is.
 • Bomlasztó – a gyomornedvek elengedhetetlenek a proteinek megemésztéséhez – a sejtek normális növekedéséhez, a sebek gyógyulásához. Ezeknek a nedveknek kulcsszerepük van a B12-es vitamin helyes felszívódásánál.
 • Fiziológiai – a gyomornedveknek köszönhetően a gyomorban aktiválódik a pepszin enzim az inaktív pepszinogénből. Fontos szerepet játszanak az epe kiválasztásában a májból és az emésztő enzimek kiválasztásában a hasnyálmirigyből – ezáltal más szervek megfelelő működését is befolyásolják. Hála a gyomornedvek optimális mennyiségének van biztosítva a táplálék átjutása a gyomorból a vékonybélbe (aktiválják a gyomorkaput, a gyomor patkóbélhez vezető részét).
 • A megfelelő mennyiségű gyomorsav befolyásolja a nyelőcső záróizmának helyes működését is. Ha ez a záróizom nem működik helyesen, akkor a sav a gyomorból a nyelőcsőbe került és ez okozza a gyomorégést – gyakran ezt a gyomornedvek magas termelésének számlájára írják.

Kevés a gyomornedvem? Milyenek a tünetei?

A gyenge gyomorsavtermelést felismerheti, ha a következő tüneteket figyeli meg magán:

 • Felfúvódás és büfögés – a leggyakoribb tünetei annak, hogy kevés gyomorsava termelődik. A tünetek általában a étkezés utáni egy órában jelentkeznek.
 • Gyakori és rendszeres gyomorégés – a gyomorégést nagyon gyakran éppen az alacsony gyomorsavszint okozza (habár az emberek többsége a túl sok gyomorsav számlájára írja)
 • a kisebb adag ételtől is gyors telítődés és az étkezés utáni nagy fáradtság (a szervezet túl van terhelve az emésztéstől)
 • súlyveszteség
 • hasmenés vagy ellenkezőleg székrekedés és a székletben látható megemésztetlen táplálék
 • anémia – vérszegénység, a vas elégtelen felszívódása
 • puffadás és szélgörcs – ha a gyomor nem emészt helyesen, akkor élelem marad benne, ami aztán fermentál (erjed) és gázokat termel
 • rossz lehelet – a szervezetben elszaporodott mikrobák okozzák
 • a köröm, a haj rossz minősége – jelezheti a B vitamincsoport elégtelen felszívódását

Miért alakul ki ez a probléma?

Arról, hogy miért alakulnak ki zavarok a gyomorsavképződésben, sok elmélet létezik. A leggyakoribb okok közé a túlzott vagy nem megfelelő gyógyszerszedést, elsősorban protonpumpa-gátlók (Pantoloc, Acida…), antacidok sorolják. Kiváltó ok lehet a helikobakter pyroli jelenléte is. Ennek a baktériumnak a szaporodása csökkenti a gyomorsav-termelést, hogy a baktérium túlélhessen. A betegség a kálium, a nátrium, a klorid hosszú távú hiányával is kialakulhat, amely szükséges a Hcl megfelelő működéséhez és képződéséhez.

Mi a betegség előfordulási gyakorisága?

Málo žalúdočných kyselín
Gyomorsavhiány

Az aklórhidria (alacsony sósavtartalom a gyomorban) a 60 év alatti emberek kb. 3%-nál fordul elő, idősebb korban az előfordulás gyakoriság meghaladja az 5%-ot, miközben a 80 évnél idősebbeknél ez a rendellenesség már az emberek 12%-nál előfordul. A nőknél gyakran a menopauza után kezd el megjelenni.

Korral csökkennek a gyomornedvek is a gyomorban. Az idősebbek akár 30%-nál kimutatták az elégtelen mennyiségű gyomornedveket, ami befolyásolja az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

A gyomorsav-termelés kockázati tényezői

 • Pajzsmirigy-alulműködés (Hypothyreosis) – a pajzsmirigyhormonok csökkent termelése befolyásolja a sósav termelést a gyomorban
 • Autoimmun gyomorhurut – a test önmaga termel ellenanyagokat és gyomorhurutot okoz
 • Az inhibitorok hosszú távú használata – sok emberről kimutatták, hogy az ajánlottnál hosszabb ideig (akár éveken át) szednek gyógyszereket a gyomorsav-termelés csökkentésére. Ezek a gyógyszerek gyomorsav-hiány kialakulásához vezethetnek.
 • Stressz – szintén befolyásolja a gyomorsav-termelést

Diagnosztizálás

Ha Önnél jelentkeznek a gyomorsav hiány tünetei, akkor az orvos aklórhidria gyanújára kivizsgálhatja. A diagnosztikához a gyomorsavképződést 24 órán át megfigyelik. A diagnosztika egy másik módja a pepszinogén szintjének mérése vérszérumból, vagy a diagnosztikára az ún. Heidelberg-tesztet használják (ennél a páciens lenyeli az elektronikus kapszulát, aminek segítségével az orvos a képernyőn tudja figyelni az emésztőrendszer savasságát).

Az egészséges emésztőrendszer normál pH-értéke 1-2,2 (max. 3) tartományban kell mozognia.

Egyszerű házi gyomorsav teszt a gyomornedvek mennyiségének meghatározására

Reggel, éhgyomorra igyon meg egy pohár vizet, amibe keverjen egy fél teáskanál szódabikarbónát. Figyelje a teste reakcióját. Ha öt percen belül nem böffent, akkor ez  azt jelezheti, hogy nem termelődik elegendő gyomornedve. Ellenkezőleg, ha a böffentés túl gyorsan jön és sokszor ismétlődik, az annak lehet a jele, hogy a gyomra elegendő, sőt, túl sok gyomornedvet termel.

Sóda bikarbóna a trávenie
Szódabikarbóna és az emésztés

Kezelés

Az alacsony gyomornedv-termelés vagy az alacsony Hcl-tartalom a gyomornedvekben farmakológiai kezelése jelenleg főként a tüneti problémák elnyomásából áll. Anémia esetén a betegnek B12-est adnak. Ha a betegség bakteriális fertőzéssel, különösen a helicobacter pylorival társul, a kezelés célja a baktériumok eltávolítása az emésztőrendszerből. Ez a kezelés két vagy három kombinációs antibiotikumokból áll vagy a beteg egy enyhébb, természetes kezelést választ.

A protonpumpa-gátlók hosszú távú használata esetén ajánlott abbahagyni vagy csökkenteni azok adagolását.

Számos módszer létezik a gyomornedvek mennyiségének és minőségének javítására az otthoni környezetben is – ezeket a természetes gyógymódokról szóló cikkünkben foglaltuk össze.

Az emésztőrendszer megfelelő működése nagyon fontos – a test számos más funkcióját, valamint a szervezet immunitását is befolyásolja. Ha a cikkünkből magára ismert és hasonló nehézségekkel küzd, mint amilyeneket leírtunk, akkor elsősorban összpontosítson a gyomor harmonizálására, a gyomornedvek előállításának elősegítésére vagy az esetleges baktériumok eltávolítására.

A jó emésztés az egész életére kihatással lesz.