Intő jel lehet az evés utáni hasfájás?

31. július 2020 Zuzana Kucková Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása

A gyomorfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amivel az életünk során találkozunk. Nagyon sok oka lehet – reakció az ételre vagy a stresszre, de akár súlyosabb betegségre is utalhat, mint az allergia bizonyos élelmiszerekre, gyomorhurut vagy hasonlók.

Bolesti žalúdka po jedle

A hasfájás okát nem mindig lehet első „ránézésre” kideríteni. A hasfájást, különböző más tünetek is kísérhetik, mint a hasmenés, a gyomorégés, gyomorgörcs vagy felfúvódás.

A hasfájás legfőbb okait egy terjedelmesebb, ismertető cikkben foglaltuk össze.

Ebben a cikkünkben kifejezetten azzal a hasfájással szeretnénk foglalkozni, amelyek étkezés után jelentkeznek.

Bolesti žalúdka po jedle
Hasfájás evés után

A hasfájásnak, ami főként az evés után jelentkezik, számtalan oka lehet.

A hasfájás néha az elfogyasztott ételre vagy annak összetevőjére a reakció, de az étkezés utáni hasfájás leggyakoribb oka – főleg, ha ez a fájdalom egyszeri – a túlevés. Nagy mennyiségű étel fogyasztása rövid időn belül olyannyira megterheli a gyomrot, hogy az azt nem képes megemészteni és a túlterhelését fájdalommal jelzi. Ez a fájdalom elmúlik, ha egy picit megpihenünk, esetleg probiotikumokkal meggyorsítjuk az emésztést.

Ha a fájdalom csak bizonyos ételek elfogyasztása után jelentkezik, akkor az ok túlérzékenység lehet valamelyik összetevőre. Gyakran az ilyen tüneteknek köszönhetően derül fény a lisztérzékenységre – gluténérzékenység, a laktózérzékenységre („tejallergiára) vagy a hisztaminérzékenységre. Próbálja meg ezért megfigyelni, hogy a gyomorfájás nem akkor jelentkezik-e, ha tejtermékeket fogyasztott vagy nagyobb mennyiségű glutént (pékáru, pizza vagy hasonlók formájában).

Gluténérzékenység

Celiakia - alergia na lepok
Gluténérzékenység

A gluténérzékenységkor a hasfájást gyakran savanyú illatú, világos színű hasmenés is kíséri. A gluténérzékeny emberek gyakran érzik magukat gyengének, bágyadtnak, a gyerekeknél gyakran fordul elő az alultápláltság és a kései növekedés. A lisztérzékenység a tápanyagok – különösen a B vitaminok, vas – rossz felszívódásával is megnyilvánul. Pszichés változások (bosszúság, depresszió, nyugtalanság) vagy a bőrproblémák (száraz, irritált bőr, töredező körmök) szintén előfordulhatnak.

A gluténérzékenyek esetében a hasfájás általában teljesen elmúlik a gluténmentes étrend betartásával.

Laktózérzékenység

A tejfehérjére (laktózra) a nem megfelelő reakció általában a tejet tartalmazó étel elfogyasztása után 30 perccel, de akár 2 órával később is jelentkezhet. Kólikás, csikarásos, görcsös fájdalommal, puffadással és hasmenéssel nyilvánul meg. A laktózérzékenyeknél gyomorégés is jelentkezhet.

A laktózérzékenységnek nem muszáj veleszületettnek lennie, később is kialakulhat – idősebb korban a tejfehérjét lebontó laktáz enzim mennyisége csökken. A laktózérzékenység nem gyógyítható. Viszont a laktózérzékenység teljesen tünetmentes lehet a tejtermékek teljes elhagyásával járó diéta betartásával. Kaphatók olyan gyógyszerek, amelyek elősegítik a laktáz enzim termelését, amit a laktóérzékenyek akkor használnak, amikor fel kell készülniük arra, hogy tejes összetevőjű ételt fognak fogyasztani és ezt nem tudják elkerülni.

Hisztaminérzékenység

A hisztaminérzékenység nagyon specifikus és a tünetei is azok, melyek alapján nehezen megállapítható. Elmondható, hogy a hisztaminérzékenység mindenkinél, aki ebben a betegségben szenved, más tünetekkel mutatkozhat meg. Vannak páciensek, akik némely típusú ételek elfogyasztása után főleg külső tünetekről számolnak be (a nyálkahártya duzzanata, viszkető ajkak, légzési nehézségek, fejfájás, vérnyomásváltozás).

Másoknál a hisztaminérzékenység emésztési zavarokkal jelentkezik, például némely ételek elfogyasztása után hasfájással, hasmenéssel és hasonlókkal.

A leggyakoribb kiváltók és élelmiszerek, amelyekre a hisztaminérzékeny emberek reagálnak a következők: paradicsomot, halat, sajtot, füstölt húsokat, tököt, csokoládét és kakaót, alkoholt és tejtermékeket tartalmazó ételek.

A hisztamin-étrend betartása mindenki számára az alap, akinél ezt az érzékenységet diagnosztizálták. Ez az étrend kizárja az összes káros élelmiszer fogyasztását. Ezeknek az élelmiszereknek a listája egyéni lehet. Előfordulhat, hogy amelyik élelmiszerre az egyik érzékeny, a másiknak nincs tőle baja. Ezért addig, amíg összeállítja a megfelelő étrendet, ajánlott az egyes ételeket próbálgatni és fokozatosan vezetni be az élelmiszerek egyes alkotóelemeit az étkezésbe, hogy megtudja figyelni a teste reakcióját.

Ha a hasa leggyakrabban étkezés után fáj, akkor ez a fájdalom a következő betegségek tünete is lehet:

Gyomorfekély

A gyomorfekélyes betegek az étkezés után tapasztalt fájdalmat ezeken a helyeken érzik: a bordák között, a gyomor középső részén. A fájdalom gyakrabban és erősebben jelentkezik, ha a beteg valami fűszereset, pikánsat vagy rántottat fogyasztott. Paradoxon, hogy tejtermék fogyasztásakor ez a fájdalom enyhül. Ez leginkább a gyomorfekélyre jellemző.

Žalúdočné vredy
Gyomorfekély

Ha nyombélfekélye van, a fájdalom általában étkezés után megszűnik, és fordítva – a fájdalom akkor jelentkezik, ha éhes.

Ha ez ez Ön esete és a leírásban a panaszaira ismer, akkor teszteltetnie kellene magát helikobakter pylorira.

Ez a nem feltűnő baktérium a felelős az esetek 90%-ban a fekélyes betegség kialakulásáért – gyomor- és nyombélfekély. A helikobakter pylori megbízhatóan gyógyítható – választhat a természetes gyógymódok vagy az antibiotikumos kezelés közül.

A helikobakter kezelése után a fekélyes betegség enyhül és helyes életvitel mellett a fekélyek fokozatosan begyógyulnak.

Beteg epehólyag

Az epehólyag feladata az epe felhalmozása, ami felbontja a zsírokat. Ha ez a funkciója valamilyen okból sérül, akkor ez fájdalommal jelentkezik, különösen zsírosabb ételek fogyasztása után. A fájdalom erős, kólikás és nagyon nehezen elviselhető. Az epehólyag betegségeinél a fájdalom akár az étkezés után néhány órával is jelentkezhet.

Hasnyálmirigy

A köldök körüli erős fájdalom, ami a kisugárzik a gyomorra és az étkezés után szinte azonnal jelentkezik, a hasnyálmirigy rossz működésére utal.

Figyeljen a pankreatitisz jeleire!

Ha előfordul, hogy ha zsírosabb ételt fogyaszt vagy az alkoholfogyasztás után fájdalmat érez és ez a tünet rendszeresen megismétlődik, akkor ez a hasnyálmirigy betegségének első jelei lehetnek. Fokozatosan ezekhez a tünetekhez társulhat a hányás, a súlyvesztés és a híg széklet. Ilyen tüneteknél azonban ideje meglátogatni az orvost – a teste hasnyálmirigy-gyulladásra, pankreatitiszre hívhatja fel a figyelmét. Hasnyálmirigy-gyulladáskor az emésztőnedvek felhalmozódnak, nem képesek tovább áramlani – a vékonybélbe és elkezdik emészteni magát a hasnyálmirigyet. Súlyos esetekben ez csak néhány óráig tart, amíg a hasnyálmirigy elhal és ezt nem szabad alábecsülni.

Mit kell tennem, ha étkezés után fáj a hasam?

Ebben a cikkben felvázoltuk az étkezés utáni hasfájás leggyakoribb okait. Figyeljen a teste által küldött jelekre, mikor reagál a legnagyobb fájdalommal – a fájdalom egy bizonyos étel elfogyasztása után jelentkezik vagy a fájdalom bizonyos, pontos időközönként jelentkezik. Figyelje meg azt is, hogy a hasa fáj-e (a bordák között a gyomor felső része) vagy a görcsöket más testrészekben érzi.

A probiotikumok, például a Saccharomyces boulardii, hasi fájdalmak esetén akut segítséget nyújtanak. Az emésztést ajánlott psylliummal – oldódó rost segítségével támogatni, ami elősegítheti az anyagcserét akkor, amikor a gyomor például nagy mennyiségű étel vagy alkohol emésztésével küzd.

Ha Önnél az étkezés utáni hasfájás rendszeresen jelentkezik, akkor inkább keresse fel orvosát a pontosabb diagnosztizálás miatt.