fbpx

fajdalom

A hasi fájdalom különböző formákat ölthet. A fájdalom leggyakoribb megnyilvánulásai a következők lehetnek: görcsök, a has különböző területein fellépő szúró érzés, gyomorfájdalom terhesség alatt.

Néhány esetben a fájdalom pszichés eredetű. Előfordulhat még szervi eredetű fájdalom is, melyet valamelyik belső szerv rendellenes működése okozhat. Amennyiben a tünetek alapján magára ismert, ne aggódjon, nincs egyedül a problémájával.

Háziorvosok tapasztalatai alapján a gyomorral kapcsolatos egészségügyi problémák a felnőtt lakosság orvoslátogatásának leggyakoribb okai közé sorolandóak.

Cikkünkben összefoglaljuk a has különböző területeit érintő fájdalmak típusait és azok okait. A következő területeket érintjük majd :

⇒ a gyomor tájékát érintő fájdalom és leggyakoribb gyomorbetegségek

⇒ hasi görcsök és szúró érzés a has tájékán

⇒ Crohn-betegség

⇒ pszichés eredetű hasi fájdalom

⇒ terhesség alatti gyomorproblémák

 

GYOMORFÁJDALOM

A gyomor a has középső részén a bordák között helyezkedik el. Gyomorfájás esetén a fájdalom a szegycsont alatti részről, a has középső részéről érkezik. A fájdalom javarészt váratlanul jelenik meg és különböző formát ölt – előfordulhat görcs, nyomás, nehéz gyomor érzete, haspuffadás vagy hányás. A gyomorfájás oka lehet akut, alkalmi – , fűszeres ételek, nagy mennyiségű étel vagy alkohol elfogyasztása után. Amennyiben a fájdalom gyakran megismétlődik, a háttérben egészségügyi probléma állhat.

A LEGGYAKORIBB GYOMORPROBLÉMÁK

GASZTRITISZ (GYOMORHURUT)

Az akut vagy krónikus gyomorgyulladás legfőbb tünetei a hányinger, hányás, étvágycsökkenés, gyomorszáj szúró fájdalomAz akut gyomorhurut bizonyos gyógyszerek (pl.fejfájáscsillapítók, acylpirin, reumatikus megbetegedést csillapító gyógyszerek) következményeként is kialakulhat, de kialakulása összeköthető még nagyobb sérülések, balesetek, sokkhatás elszenvedésével is.

| A KRÓNIKUS GYOMORHURUT LEGGYAKORIBB KIVÁLTÓ OKAI A HELIKOBAKTER PYLORI BAKTÉRIUM ÉS A SZERVEZETET ÉRINTŐ HOSSZANTARTÓ TOXIKUS HATÁS – AZ ALKOHOLIZMUS ILLETVE A HOSSZÚTÁVÚ GYÓGYSZERSZEDÉS.”

A gyomorgyulladás okainak gyakran nem tulajdonítanak túl nagy figyelmet, a kezeletlen gyomorhurut gyomorfekélyhez vagy rosszabb esetben akár gyomorrákhoz is vezethet.

Megelőzés szempontjából mindenképpen érdemes mérsékelni a túlzott gyógyszerfogyasztást (elsősorban az algopyrin bázisú gyógyszereket), odafigyelni a túlzott alkoholfogyasztásra, a fűszeres és nehéz ételek fogyasztására. Amennyiben helikobakter okozza a gyomorhurutot, szükséges minél előbb elkezdeni annak kezelést. A kezelés ebben az esetben nem csak a beteget, hanem annak közvetlen családját is érinti, mivel a helikobakter nagyon könnyen terjed – csókkal, közös evőeszköz használatával vagy nem kielégítő személyes higiéniával.

DYSPEPSIA 

DYSPEPSIA

A dyspepsia egy olyan emésztési zavar, amely étkezés utáni kellemetlen teltségérzet formájában nyilvánul meg. Elsősorban azokra az emberekre jellemző ez a zavar, akik gyorsan esznek, evés közben keveset rágnak és előnyben részesítik a nehéz, fűszeres ételeket.

Kísérő jelensége lehet más betegségeknek is: gyomorfekélynek, a gyomor vagy hasnyálmirigy karcinómájának, helikobakter fertőzésnek, cukorbetegségnek vagy ischémiás szívbetegségnek.

A dyspepsia legfőbb tünetei a következőek: a gyomor középvonalában fellépő fájdalom, teltségérzet, a gyomor felső részének felfúvódása. Ha a dyspepsia krónikus, a kezelése elsősorban abból áll, hogy a dyspepsiát kiváltó primáris megbetegedést kell kezelni. A kezelése gasztroenterológus által történik. Kezelés során fontos lépés az étkezési szokások megváltoztatása és szigorú diéta betartása (ideiglenesen). A terápia részeként relaxációs és stresszoldó gyakorlatok is elsajátításra kerülnek.

 

PEPTIKUS FEKÉLYEK

PEPTIKUS FEKÉLYEK

A peptikus fekélyek egy közös megnevezése a gyomorban, a patkóbélben és a nyelőcsőben előforduló fekélyeknek. Savas környezetben előforduló megbetegedésről van szó. Az ilyen környezet megfelelő a helikobakter pylori baktérium megtelepedésének, mely a peptikus fekély egyik fő kiváltó okaként van számon tartva.

 

A peptikus fekély tünetei: a bordaketrec alatti gyomorfájdalom, teltségérzet, étvágyvesztés, fokozott nyáltermelés, rothadó szagú széklet vagy hányásban előforduló vér. Peptikus fekély kialakulása szempontjából a legveszélyeztetettebb korcsoport a 45 év feletti korosztály, nemtől függetlenül.

A gyomorfekély akár évekig is jelen lehet a szervezetünkben anélkül, hogy tudnánk róla. Ha kezeletlen marad, komoly egészségügyi komplikációkat okozhat, ugyanis a fekély kifakadása akár halálhoz is vezethet. A kifakadt fekély akut gyomorvérzést okozhat, mely azonnali sebészeti beavatkozást igényel.

Mivel a fekély kialakulása leggyakrabban a helikobakter pylori baktériummal áll kapcsolatban, a két megbetegedés gyógyítása nagyon hasonló. A nyugati orvoslás az antibiotikumok kettő vagy hármas kombinációjának alkalmazását javasolja, melyeket a protonpumpa inhibítoraival javasol kiegészíteni.

Az alternatív orvoslás azon betegeknek, akik már sikertelenül abszolválták az antibiotikumos kezelést, masticha alapú természetes terápia alkalamazását javasolja. A masticha a Pistacia Lentiscus fa természetes gyantája. Ez a természetes kezelés mellékhatás nélküli, kímélő megoldás (különösen az idősebbek számára) fekélyek és helikobakter pylori baktérium esetén.

A helikobakter okozta fertőzésből történő kigyógyulás után a fekély tünetei is javulást mutatnak és a fekélyek folyamatos begyógyulásához vezetnek.

 

HASI GÖRCSÖK

HASI GÖRCSÖK

A has különböző területein hirtelen felbukkanó erős, szúró érzés az esetek többségében a helytelen táplálkozás vagy a gyors étkezés következménye, mely során a testbe nagy mennyiségű levegő kerül, mely széthúzza a beleket és ezáltal fájdalmat okoz. Bizonyos ételek nagyobb eséllyel váltanak ki görcsöket, fájó érzést – ilyenek például a pikáns, egzotikus fűszerezésű ételek, a túl sok nyers zöldséget tartalmazó ételek vagy a hüvelyesek.

Amennyiben nem fogyaszt ilyen ételeket és mégis gyakran tapasztal hasonló kellemetlen hasi panaszokat, érdemes utánajárni, mi áll ennek a hátterében.

 

A görcsök kísérő tünetei is lehetnek a laktóz intoleranciának és a hisztamin allergiának.

 

Nők esetében menstruáció során jelentkezhet görcsös fájdalom, mely során kellemetlen  összehúzódást tapasztalható az alhas, azon belül a méh területén. Ez a fájdalom számos nő számára bénító hatással jár, melynek következtében képtelenek ellátni a mindennapi életüket, munkába járni. Leghatásosabb ellenszernek az bizonyul, ha meleg éri az érintett területet (párna vagy melegvizes flakon formájában), illetve fájdalomcsillapító használata javallot még.

Az oldalakba nyilaló fájdalom, mely kisugárzik a has alsó részébe is, vesekövet is jelenthet.

A gyerekeknél felmerülő gyomorfájás egyedi csoportot képez a görcsök között. Az újszülöttek esetén hasfájásról beszelhetünk, mely az újszülöttek nagy számát érintik. Éretlen emésztőrendszerről tanúskodik az újszülöttekre oly jellemző hasfájás (kólika). A hasfájás oka, hogy így próbálja a baba emésztőrendszere feldolgozni a gyomorba kerülő új kultúrákat, melyeket anyatej vagy tápszer formájában kap meg az újszülött.

 

A hasfájás kellemetlen jelenség, de a babák esetében az első félév elteltével magától elmúlik. Idősebb korú gyerekeknél akkor kell nagyobb figyelmet szentelni a hasfájásnak, esetleges görcsöknek, ha más kísérő tünetek is jelentkeznek : sápadtság és rossz ürítés  – hasmenés vagy székrekedés. Ezek a tünetek eltömődött belekre utalhatnak.

 

Ha a hasi görcsök hőemelkedéssel, súlyveszteséggel és hasmenéssel(gyakran a székletben vér is jelentkezik) is járnak, a kellemetlenségek hátterében Crohn-betegség is állhat. A Crohn-betegség a vastag- és vékonybél gyulladásos megbetegedése. A Crohn-betegség kevésbé és közepesen súlyos formái életmódváltással, csökkentett cukorbevitellel, növelt vasbevitellel, a dohányzással való felhagyással és étrend-kiegészítők alkalmazásával könnyedén kordában tarthatók. A Crohn-betegség során alkalmazott leghatásosabb étrend-kiegészítők közé tartozik a masticha, mely természetes gyulladáscsökkentő. Gyulladáscsökkentő hatását számos tudományos tanulmány támasztja alá.

 

MIKOR ÁLL A HASFÁJÁS MÖGÖTT PSZICHÉS OK?

A stressz és az idegesség nagyban összefüggnek a hasfájás kialakulásával, sőt, szokszor a hasfájás fő okozói is lehetnek. Biztos Önökkel is előfordult már, hogy egy-egy fontos találkozó vagy esemény előtt hirtelen támadt hasmenés vagy hányinger fogta el Önöket.

Gyakori hasfájás esetén tanácsos megfigyelni azt is, hogy pszichikai síkon mi köti le a figyelmünket. Az emésztési nehézségek pszichoszomatikus okai közé tartoznak : közeli hozzátartozó elvesztése, partnerkapcsolati problémák, iskolai vagy munkahelyi nehézségek, költözés miatti környezetváltozás, hosszútávú feldolgozatlan stresszhelyzetek megélése.

 

Az agy számára egy magasabb prioritást élvező helyzetnek minősül az, amikor a test stressznek van kitéve.  Ilyenkor az agy célzottan lelassítja a szervezet összes többi funkcióját, hogy a test fel tudja dolgozni a stresszhelyzetet. Így az emésztés is lassul. Vannak emberek, akik a stresszes szituációkat evéssel, túlevéssel kompenzálják, s ilyenkor előszeretettel fogyasztanak egészségtelen ételeket, melyek magas cukor- és zsírtartalommal rendelkeznek. Ez a jelenség amellett, hogy negatív hatással van az emésztőrendszerre, egy másfajta probléma-  az elhízás – elé is állítja a szervezetet.

 

Amikor az ember hosszútávon stresszhelyzetnek van kitéve, ajánlott ezt kompenzálni relaxációs jellegű tevékenységekkel – ezek közül a leginkább hatásos a friss levegőn töltött idő, a rendszeres sportolás, a családi kirándulások és a baráti összejövetelek, relaxációs technikák alkalmazása és a kiadós alvás.

 

TERHESSÉG SORÁN JELENTKEZŐ HASI FÁJDALOM

TERHESSÉG SORÁN JELENTKEZŐ HASI FÁJDALOM

A terhesség során kiemelten fontos, hogy a nők megfigyeljék és érzékenyen reagáljanak a szervezetükben végbemenő változásokra. Nem egyszerű felismerni és meghatározni, mi a természetes, mi a terhesség velejárója és mi nem. Sok terhes nő tapasztal hasi fájdalmat a várandósság alatt. A fájdalom oka különböző lehet – a relatívan biztonságos okok közé tartoznak a húgyúti fertőzések, melyre a terhesség során nagyobb esélyük van a nőknek, a székrekedés és a felfúvódás.

 

Amennyiben a terhesség során intenzív és hirtelen jelentkező hasi fájdalmat tapasztal, ajánlott  azonnal orvoshoz fordulni, mert ez a jelenség komolyabb egészségügyi problémára utalhat. A fájdalom legkomolyabb oka vetélés vagy a placenta levállása lehet, melyet erős vérzés kísér.

Amennyiben a terhesség végénél jár és a menstruációs fájdalomhoz hasonló fájdalmat érez – nagy valószínűséggel eljött a szülés ideje.

 

A hasi területet érintő fájdalom nagyon sok felnőttet érintő egészségügyi probléma. Mint ahogy a cikkünkből is kiderül, kialakulhat pszichikai változás következményeként is, de súlyos megbetegedés is állhat a hátterében. Érdemes komolyan venni a tüneteket és időben orvoshoz fordulni.

HASI FÁJDALOM GYÖTRI? ITT A TERMÉSZETES MEGOLDÁS

Masticha active, hioszi masticha + S.boulardii

MASTICHA ACTIVE, 100 kapszula

Természetes megkönnyebbülés a gyomorproblémáktól. Széles körben használatos és különféle emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségeknél használják – helicobacter pylori fertőzés, gyomorhurut, gyomorfekélyek, emésztési zavarok.

13 900 FtKosárba teszem

0