Hasfájás? Találja meg a fájdalom okát!

12. október 2018 Zuzana Kucková Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása

A hasi fájdalom különböző formákat ölthet. A fájdalom leggyakoribb megnyilvánulásai a következők lehetnek: görcsök, a has különböző területein fellépő szúró érzés, gyomorfájdalom terhesség alatt.

Bolesti brucha pri žalúdočných problémoch

Néhány esetben a fájdalom lelki eredetű. Előfordulhat még szervi eredetű fájdalom is, melyet valamelyik belső szerv rendellenes működése okozhat. Amennyiben a tünetek alapján magára ismert, ne aggódjon, nincs egyedül a problémájával.

Háziorvosok tapasztalatai alapján a gyomorral kapcsolatos egészségügyi problémák a felnőtt lakosság orvoslátogatásának leggyakoribb okai közé sorolandóak.

Cikkünkben összefoglaljuk a has különböző területeit érintő fájdalmak típusait és azok okait. A következő területeket érintjük majd :

⇒ a gyomor tájékát érintő fájdalom és leggyakoribb gyomorbetegségek

⇒ hasgörcsök és szúró érzés a has tájékán

⇒ Crohn-betegség

⇒ lelki eredetű hasfájdalom

⇒ terhesség alatti gyomorproblémák

HASFÁJDALOM

A gyomor a has középső részén a bordák között helyezkedik el. Hasfájás esetén a fájdalom a szegycsont alatti részről, a has középső részéről érkezik. A fájdalom javarészt váratlanul jelenik meg és különböző formát ölt – előfordulhat görcs, nyomás, nehéz gyomor érzete, haspuffadás vagy hányás. A hasfájás oka lehet akut, alkalmi – , fűszeres ételek, nagy mennyiségű étel vagy alkohol elfogyasztása után. Amennyiben a fájdalom gyakran megismétlődik, a háttérben egészségügyi probléma állhat.

A LEGGYAKORIBB GYOMORPROBLÉMÁK

GASZTRITISZ (GYOMORHURUT)

Az akut vagy krónikus gyomorgyulladás legfőbb tünetei a hányinger, hányás, étvágycsökkenés, gyomorszáj szúró fájdalomAz akut gyomorhurut bizonyos gyógyszerek (pl.fejfájáscsillapítók, acylpirin, reumatikus megbetegedést csillapító gyógyszerek) következményeként is kialakulhat, de kialakulása összeköthető még nagyobb sérülések, balesetek, sokkhatás elszenvedésével is.

| A KRÓNIKUS GYOMORHURUT LEGGYAKORIBB KIVÁLTÓ OKAI A HELIKOBAKTER PYLORI BAKTÉRIUM ÉS A SZERVEZETET ÉRINTŐ HOSSZANTARTÓ TOXIKUS HATÁS – AZ ALKOHOLIZMUS ILLETVE A HOSSZÚTÁVÚ GYÓGYSZERSZEDÉS.”

A gyomorgyulladás okainak gyakran nem tulajdonítanak túl nagy figyelmet, a kezeletlen gyomorhurut gyomorfekélyhez vagy rosszabb esetben akár gyomorrákhoz is vezethet.

Megelőzés szempontjából mindenképpen érdemes mérsékelni a túlzott gyógyszerfogyasztást (elsősorban az algopyrin bázisú gyógyszereket), odafigyelni a túlzott alkoholfogyasztásra, a fűszeres és nehéz ételek fogyasztására. Amennyiben helikobakter okozza a gyomorhurutot, szükséges minél előbb elkezdeni annak kezelést. A kezelés ebben az esetben nem csak a beteget, hanem annak közvetlen családját is érinti, mivel a helikobakter nagyon könnyen terjed – csókkal, közös evőeszköz használatával vagy nem kielégítő személyes higiéniával.

DYSPEPSIA

A dyspepsia egy olyan emésztési zavar, amely étkezés utáni kellemetlen teltségérzet formájában nyilvánul meg. Elsősorban azokra az emberekre jellemző ez a zavar, akik gyorsan esznek, evés közben keveset rágnak és előnyben részesítik a nehéz, fűszeres ételeket.

Korenisté jedlá a zlé trávenie
Kerülje a fűszeres és pikáns ételek hasfájdalom esetén

Kísérő jelensége lehet más betegségeknek is: gyomorfekélynek, a gyomor vagy hasnyálmirigy karcinómájának, helikobakter fertőzésnek, cukorbetegségnek vagy ischémiás szívbetegségnek.

A dyspepsia legfőbb tünetei a következőek: a gyomor középvonalában fellépő fájdalom, teltségérzet, a gyomor felső részének felfúvódása. Ha a dyspepsia krónikus, a kezelése elsősorban abból áll, hogy a dyspepsiát kiváltó primáris megbetegedést kell kezelni. A kezelése gasztroenterológus által történik. Kezelés során fontos lépés az étkezési szokások megváltoztatása és szigorú diéta betartása (ideiglenesen). A terápia részeként relaxációs és stresszoldó gyakorlatok is elsajátításra kerülnek.

PEPTIKUS FEKÉLYEK

A peptikus fekélyek egy közös megnevezése a gyomorban, a patkóbélben és a nyelőcsőben előforduló fekélyeknek. Savas környezetben előforduló megbetegedésről van szó. Az ilyen környezet megfelelő a helikobakter pylori baktérium megtelepedésének, mely a peptikus fekély egyik fő kiváltó okaként van számon tartva.

Žalúdočné vredy zdroj: wiki
Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Gastric_Ulcer.png

A peptikus fekély tünetei: a bordaketrec alatti gyomorfájdalom, teltségérzet, étvágyvesztés, fokozott nyáltermelés, rothadó szagú széklet vagy hányásban előforduló vér.Peptikus fekély kialakulása szempontjából a legveszélyeztetettebb korcsoport a 45 év feletti korosztály, nemtől függetlenül.

A gyomorfekély akár évekig is jelen lehet a szervezetünkben anélkül, hogy tudnánk róla. Ha kezeletlen marad, komoly egészségügyi komplikációkat okozhat, ugyanis a fekély kifakadása akár halálhoz is vezethet. A kifakadt fekély akut gyomorvérzést okozhat, mely azonnali sebészeti beavatkozást igényel.

Mivel a fekély kialakulása leggyakrabban a helikobakter pylori baktériummal áll kapcsolatban, a két megbetegedés gyógyítása nagyon hasonló. A nyugati orvoslás az antibiotikumok kettő vagy hármas kombinációjának alkalmazását javasolja, melyeket a protonpumpa inhibítoraival javasol kiegészíteni.

Az alternatív orvoslás azon betegeknek, akik már sikertelenül abszolválták az antibiotikumos kezelést, masticha alapú természetes terápia alkalamazását javasolja. A masticha a Pistacia Lentiscus fa természetes gyantája. Ez a természetes kezelés mellékhatás nélküli, kímélő megoldás (különösen az idősebbek számára) fekélyek és helikobakter pylori baktérium esetén.

A helikobakter okozta fertőzésből történő kigyógyulás után a fekély tünetei is javulást mutatnak és a fekélyek folyamatos begyógyulásához vezetnek.

HASGÖRCSÖK

Gastritída a bolesti brucha
Gastritis – a gyomor gyulladása súlyos hasfájással jár

A has különböző területein hirtelen felbukkanó erős, szúró érzés az esetek többségében a helytelen táplálkozás vagy a gyors étkezés következménye, mely során a testbe nagy mennyiségű levegő kerül, mely széthúzza a beleket és ezáltal fájdalmat okoz. Bizonyos ételek nagyobb eséllyel váltanak ki görcsöket, fájó érzést – ilyenek például a pikáns, egzotikus fűszerezésű ételek, a túl sok nyers zöldséget tartalmazó ételek vagy a hüvelyesek.

Amennyiben nem fogyaszt ilyen ételeket és mégis gyakran tapasztal hasonló kellemetlen hasi panaszokat, érdemes utánajárni, mi áll ennek a hátterében.

A görcsök kísérő tünetei is lehetnek a laktóz intoleranciának és a hisztamin allergiának.

Nők esetében menstruáció során jelentkezhet görcsös fájdalom, mely során kellemetlen  összehúzódást tapasztalható az alhas, azon belül a méh területén. Ez a fájdalom számos nő számára bénító hatással jár, melynek következtében képtelenek ellátni a mindennapi életüket, munkába járni. Leghatásosabb ellenszernek az bizonyul, ha meleg éri az érintett területet (párna vagy melegvizes flakon formájában), illetve fájdalomcsillapító használata javallot még.

Az oldalakba nyilaló fájdalom, mely kisugárzik a has alsó részébe is, vesekövet is jelenthet.

Koliky - bolesti brucha u detí
Kólika – hasfájás gyermekeknél

A gyerekeknél felmerülő hasfájás egyedi csoportot képez a görcsök között. Az újszülöttek esetén hasfájásról beszelhetünk, mely az újszülöttek nagy számát érintik. Éretlen emésztőrendszerről tanúskodik az újszülöttekre oly jellemző hasfájás (kólika). A hasfájás oka, hogy így próbálja a baba emésztőrendszere feldolgozni a gyomorba kerülő új kultúrákat, melyeket anyatej vagy tápszer formájában kap meg az újszülött.

A hasfájás kellemetlen jelenség, de a babák esetében az első félév elteltével magától elmúlik. Idősebb korú gyerekeknél akkor kell nagyobb figyelmet szentelni a hasfájásnak, esetleges görcsöknek, ha más kísérő tünetek is jelentkeznek : sápadtság és rossz ürítés  – hasmenés vagy székrekedés. Ezek a tünetek eltömődött belekre utalhatnak.

Ha a hasgörcsök hőemelkedéssel, súlyveszteséggel és hasmenéssel(gyakran a székletben vér is jelentkezik) is járnak, a kellemetlenségek hátterében Crohn-betegség is állhat. A Crohn-betegség a vastag- és vékonybél gyulladásos megbetegedése. A Crohn-betegség kevésbé és közepesen súlyos formái életmódváltással, csökkentett cukorbevitellel, növelt vasbevitellel, a dohányzással való felhagyással és étrend-kiegészítők alkalmazásával könnyedén kordában tarthatók. A Crohn-betegség során alkalmazott leghatásosabb étrend-kiegészítők közé tartozik a masticha, mely természetes gyulladáscsökkentő. Gyulladáscsökkentő hatását számos tudományos tanulmány támasztja alá.

MIKOR ÁLL A HASFÁJÁS MÖGÖTT LELKI OK?

A stressz és az idegesség nagyban összefüggnek a hasfájás kialakulásával, sőt, szokszor a hasfájás fő okozói is lehetnek. Biztos Önökkel is előfordult már, hogy egy-egy fontos találkozó vagy esemény előtt hirtelen támadt hasmenés vagy hányinger fogta el Önöket.

Bolesť brucha zo stresu
Stressz okozta hasfájás

Gyakori hasfájás esetén tanácsos megfigyelni azt is, hogy pszichikai síkon mi köti le a figyelmünket. Az emésztési nehézségek pszichoszomatikus okai közé tartoznak : közeli hozzátartozó elvesztése, partnerkapcsolati problémák, iskolai vagy munkahelyi nehézségek, költözés miatti környezetváltozás, hosszútávú feldolgozatlan stresszhelyzetek megélése.

Az agy számára egy magasabb prioritást élvező helyzetnek minősül az, amikor a test stressznek van kitéve.  Ilyenkor az agy célzottan lelassítja a szervezet összes többi funkcióját, hogy a test fel tudja dolgozni a stresszhelyzetet. Így az emésztés is lassul. Vannak emberek, akik a stresszes szituációkat evéssel, túlevéssel kompenzálják, s ilyenkor előszeretettel fogyasztanak egészségtelen ételeket, melyek magas cukor- és zsírtartalommal rendelkeznek. Ez a jelenség amellett, hogy negatív hatással van az emésztőrendszerre, egy másfajta probléma-  az elhízás – elé is állítja a szervezetet.

Amikor az ember hosszútávon stresszhelyzetnek van kitéve, ajánlott ezt kompenzálni relaxációs jellegű tevékenységekkel – ezek közül a leginkább hatásos a friss levegőn töltött idő, a rendszeres sportolás, a családi kirándulások és a baráti összejövetelek, relaxációs technikák alkalmazása és a kiadós alvás.

TERHESSÉG SORÁN JELENTKEZŐ HASFÁJÁS

Bolesti brucha v tehotenstve
Hasfájás a terhesség alatt

A terhesség során kiemelten fontos, hogy a nők megfigyeljék és érzékenyen reagáljanak a szervezetükben végbemenő változásokra. Nem egyszerű felismerni és meghatározni, mi a természetes, mi a terhesség velejárója és mi nem. Sok terhes nő tapasztal hasfájdalmat a várandósság alatt. A fájdalom oka különböző lehet – a relatívan biztonságos okok közé tartoznak a húgyúti fertőzések, melyre a terhesség során nagyobb esélyük van a nőknek, a székrekedés és a felfúvódás.

Amennyiben a terhesség során intenzív és hirtelen jelentkező hasfájdalmat tapasztal, ajánlott  azonnal orvoshoz fordulni, mert ez a jelenség komolyabb egészségügyi problémára utalhat. A fájdalom legkomolyabb oka vetélés vagy a placenta levállása lehet, melyet erős vérzés kísér.

Amennyiben a terhesség végénél jár és a menstruációs fájdalomhoz hasonló fájdalmat érez – nagy valószínűséggel eljött a szülés ideje.

A hasi területet érintő fájdalom nagyon sok felnőttet érintő egészségügyi probléma. Mint ahogy a cikkünkből is kiderül, kialakulhat pszichikai változás következményeként is, de súlyos megbetegedés is állhat a hátterében. Érdemes komolyan venni a tüneteket és időben orvoshoz fordulni.