Tippek és tanácsok gyomorégés esetén

26. október 2020 Zuzana Kucková Gyomorfekély és gyomorfájás gyógyítása, Mastichával történő gyógyítás

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy kellemetlen, keserű ízt tapasztaltunk a nyelőcsövünkben, melynek kiváltó oka a gyomorégés volt. Gyomorégés általában nagy mennyiségű vagy rossz összetételű étel fogyasztása után lép fel. Terhesség során is gyakori panasz a gyomorégés. Ebben a cikkben a gyomorégést érintő hasznos tippekkel és tanácsokkal szeretnénk Önt ellátni.

Pálenie záhy - tipy

Mi a gyomorégés?

A gyomorégést (reflux, pyrhózis vagy népies nevén „gyomorsav“) a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsavak okozzák, ahol égető érzést, gyomorszáj környéki fájdalmat, a szájüregben és garatban előforduló keserű ízt, böfögést és teltségérzetet okoznak. A gyomor és a nyelőcső közötti záróizom gyomorégés esetén nem működik megfelelően, gyakran kinyílik.

A gyomorégés kiváltó oka elsősorban a nem megfelelő étkezésben és a stresszes életmódban keresendő, csupán elenyésző esetben áll örökletesség a hátterében.

Mi okozza a gyomorégést?

Gyomorégést okozó ételek közé tartoznak a rántott, túlságosan zsíros ételek, a fűszeres ételek, a koffein tartalmú italok, a kávé és az alkohol is. A túlsúly is rizikófaktornak számít. De akár terhesség alatt is előfordulhat.

Mi segít gyomorégés esetén?

Gyomorégés esetén tanácsos betartani a következő szabályokat :

 • Étkezés után három óráig ne feküdjön le.
 • Csökkentse a tejtermékek és a só bevitelét.
 • Fogyasszon inkább sovány húsokat, könnyebb ételeket, kerülje a rántott ételeket.
 • Kerülje a savanyú ételeket és a gyümölcsöket – elsősorban a citrusféléket.
 • Kerülje a szénsavas üdítőitalok és koffein tartalmú italok valamint az alkohol fogyasztását.

Milyen gyógynövények enyhítik a gyomorégést?

Nyugtató hatással elsősorban a gyömbér, illetve a kamilla és gyermekláncfű virágából készült tea bír.

A természetes étrendkiegészítők közül hasznos még a híoszi masticha, melynek gyulladáscsökkentő funkciója regeneráló hatással van a gyomorra és segít megújítani annak helyes emésztési funkcióit.

IBS - prírodná liečba
Menta tea

Mi segít a terhesség során fellépő gyomorégés esetén?

Amennyiben terhes, nagy valószínűséggel találkozott már a gyomorégéssel. A terhesség során fellépő gyomorégés elsősorban két okra vezethető vissza – az első, hogy a növekvő has nyomást gyakorol a gyomor és a nyelőcső környékére, illetve a második ok, hogy a terhesség során termelődő, emésztést lassító hormonok is kiválthatnak gyomorégést. A harmadik trimeszter során a nők 2/3-a szenved gyomorégéstől. A terhesség során fellépő gyomorégés természetes jelenség, mely a szülés után megszűnik.

Terhesség során ajánlatos kerülni a kémiai összetevőket tartalmazó gyomorégést csökkentő gyógyszereket. Érdemes először természetes készítményeket kipróbálni, melyek mellékhatás nélküliek.

A kellemetlen gyomorégés elkerülése érdekében érdemes a következő tanácsokat betartani :

 • Egyen lassan, alaposan rágjon meg minden falatot. Egyen inkább többször kevesebbet.
 • Amennyiben ég a gyomra, igyon langyos vagy inkább melegebb vizet.
 • Fogyasszon útifű maghéjat. Ez egy könnyen oldodó rost, mely segít a enyhíteni a gyomorégést és támogatja az emésztést. Szintén jótékony hatása van a mandulának, fogyasszon egy marékkal belőle.
 • Kerülje a fekvést – a helyes testtartás (függőleges helyzet) a gyomorban tartja a gyomorsavakat.
 • Tanácsos ánizs és édeskömény tea fogyasztása.
 • Fogyasszon probiotikumot és magnéziumot.
 • Kerülje a szódabikarbónát, gyakori használata sértheti a gyomor nyálkahártyáját.
 • Népi hagyomány szerint jótékony hatással bírnak a következő ételek : reszelt sárgarépa, rizskenyér, citromos víz.

A gyomorégést enyhítő házi praktikából és tanácsból számtalan létezik, reméljük, néhány segít majd Önnek is enyhíteni vagy teljesen legyőzni a gyomorégést. Amennyiben a gyomorégés visszatérő tünet, érdemes kizárni a gyomrot érintő komolyabb megbetegedés, a helikobakter pylori fertőzés lehetőségét.