Gyomorproblémák kínoznak! Helikobakter fertőzésem van?

8. december 2022 Zuzana Kucková Nezaradené

Mai világunk kellemetlen velejárói a sokakat érintő emésztési és gyomorproblémák. Az emésztési és gyomorproblémák kialakulását különböző tényezők befolyásolják, ilyenek például a minőségi élet mellőzése és az egészségtelen étkezés. Ezen faktorok jelentősen hozzájárulnak a gyomor védekezőképességének gyengüléséhez, ami miatt a gyomor fogékonyabbá válik a gyomorbaktériumok által kiváltott fertőzésekre mint pl. a helikobakter pylorira. Gyakran a helikobakter pylori baktérium az okozója az emésztési és gyomorproblémáknak. Ezért amennyiben ilyen problémával találja szembe magát, érdemes feltenni a kérdést, hogy nem-e pont ez a baktérium áll az egészségügyi nehézségei hátterében.

A helikobakter felismerésének módjai

1. Hosszantartó gyomorproblémák

Az első és egyik legfontosabb tünete annak, hogy helikobakter pylori baktérium okozza a gyomorpanaszokat az, hogy a panaszok hosszantartóak és ismétlődőek. Nem egy egyszeri gyomorrontás okozza tehát az emésztési zavarot. A helikobakter fertőzés leggyakoribb hosszantartó, minimum pár napot tartó tünetei a következők : gyomorgörcsök, gyomorfájdalom, rossz emésztés (hányinger, étvágytalanság és haspuffadás).

2. Otthon elvégezhető helikobakter teszt

helicobacter pylori ecotest

Amennyiben az emésztési és gyomorproblémák újból visszatérnek és a gyomorfájdalom és gyomorgörcsök miatt helikobakter pylori fertőzésre gyanakszik, ajánlatos elvégezni egy Helikobakter tesztet. A tesztet prevenciós céllal is javasolt elvégezni. Nem invazív teszt lévén nem szükséges orvosok fordulnia. A teszt hatékonyságát bizonyítja, hogy pontossága vetekszik a laboratóriumi vizsgálatok eredményével. A teszt eredménye már 10 percen belül elérhető. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, a teszt megtalálható webáruházunkban.

3. Gasztroenterológiai szakrendelés

Helikobakter test

A gyomorprobléma okának kiderítésére a legmegbízhatóbb módszer a gasztroenterológiai szakrendelés felkeresése. A szakorvos a tünetek alapján nagy valószínűséggel gasztroszkópos vizsgálatot rendel majd el. A gasztroszkópos vizsgálat során a szájüregen keresztül szondát vezetnek a beteg gyomrába, mely bizonyíthatja a helikobakter fertőzést vagy a gyomorfekélyt. A vizsgálat során mintát vesznek a páciens gyomrának nyálkahártyájából, melyet laboratóriumi vizsgálatra küldenek tovább. Ez a módszer ugyan a legbiztosabb, ám a páciensek körében a legkevésbé népszerű a nagy várakozási idő és a vizsgálat kellemetlensége miatt.

Mit ajánlunk?

Az első és legfontosabb tanács, hogy figyelje a testét és annak tüneteit!

Az emésztési zavarok azt jelzik, hogy a szervezetünkben valami nem megfelelően működik és változásra van szükség.

Amennyiben a gyomorfájdalom / gyomorgörcsök / rossz emésztés tünetei hosszantartóak, a helikobakter kimutatására alkalmas otthoni teszt elvégzését javasoljuk. Ha a fertőzés jelenléte beigazolódik a szervezetben, a kezelés azonnali megkezdését javasoljuk. A tünetek kezelésének elmulasztása olyan szövődmények kialakulásához vezethet mint a gyomorgyulladás vagy gyomorfekély. Jó hír, hogy a helikobakter kiiktatásához nem szükséges gyógyszeres kezelésnek alávetnie magát (a szakorvos többféle antibiotikumot és gyomorsav termelést csökkentő gyógyszerek együttes alkalmazását javasolja). Emellett a megfelelő diéta is fontos lesz! A helikobakter pylori baktérium már természetes antibakteriális hatású készítmények segítségével is orvosolható, ilyen például a hioszi masticha.

A magasabb hatásfok elérése érdekében a Masticha Active termék fogyasztását javasoljuk.

Masticha-csirke-set-with-ecet